• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Žorž Bize

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
250px-georgesbizet.jpg


25. oktobra 1838. godine rođen je Žorž Bize, autor opere “Karmen”.
Ovo delo bilo je jedno od remek-dela francuske i svetske operske scene, čije je izvođenje 1875. godine naišlo na loš prijem publike i kritičara.
Žorž Bize je rođen u Parizu pod imenom Aleksandar Cezar Leopold Bize, ali ubrzo posle krštenja dobija ime Žorž po kome će ostati poznat i do današnjih dana. Kao čudo od deteta biva primljen u prestižni Pariski muzički konzervatorijum, sa nepunih deset godina, gde je učio klavir i kompoziciju i tamo redovno dobijao nagrade za svoja dela.
Najpoznatije delo Žorža Bizea “Karmen” doživelo je krah. Bize je bio razočaran, ali za utehu pohvala je brzo došla od kolega kompozitora kao što su Kamij Sen-Sans, Petar Iljič Čajkovski i Klod Debisi, koji su odmah prepoznali njenu lepotu. Ubrzo je i publika počela da deli isto mišljene, i „Karmen“ postaje jedna od najpopularnijih opera u istoriji.
Bize je dugo patio od angine pektoris, i nije stigao da uživa u slavi koju mu je donela „Karmen“. Samo nekoliko meseci posle prvog izvođenja, na svoju šestu godišnjicu braka, sa svojih 36 godina, preminuo je. Sahranjen je na groblju „Per lešez” u Parizu.


http://www.navidiku.rs/magazin/zabava/zorz-bize-karmen_13054/

Na današnji dan je izvedena u Prizu premijerno opera Karmen

 
Vrh Dno