Zoran Đinđić - neostvarene vizije

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Prođe još jedna godina...
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
15 godina kasnije – šta je Đinđić govorio o Kosovu

Petnaest godina nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića pitanje Kosova je i dalje aktuelno, iako se u gotovo svim njegovim izjavama o KiM moglo čuti da je to potrebno što pre rešiti.

Kako su u nedelju objavili beogradski mediji, SAD su pripremile “paket o Kosovu u četiri tačke“ koji će u narednim nedeljama biti predstavljen "pre svega predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću".

Te četiri tačke predviđaju da Zajednica srpskih opština dobije šira ovlašćenja i institucionalnu povezanost sa potpredsednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda, ali i da Beograd omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije. Ukoliko bi Srbija pristala, kako se navodi, bio bi joj omogućen brz ulazak u Evropsku uniju.

To je samo poslednji u nizu koraka i predloga za rešenje statusa Kosova i Metohije, iako su uglavnom svi koraci u tom smislu u poslednjih dvadesetak godina ostali mrtvo slovo na papiru.

Dobrica Ćosić je pozivao je na trajno razgraničenje, Boris Tadić izneo je plan u četiri tačke, Tomislav Nikolić je dugo najavljivao “platformu o KiM”, a kao modeli za rešavanje višegodišnjeg problema predlagani su kiparski model i model dve Nemačke.

Pitanje Kosova ponovo je došlo u centar pažnje (ako je ikada i izlazilo iz njega) “unutrašnjim dijalogom” koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je nedavno najavio da će svoj predlog rešenja pitanja Kosova izneti ovog proleća, da su na putu Srbije ka EU prepreke velike kao Himalaji, a da je Kosovo najveća među njima. Kako je rekao, reč je o “toliko krupnim pitanjima da će građani morati da se izjasne o njima“.

“Da li vidimo budućnost u Evropi, za šta moramo da platimo određenu cenu, a koja nije imala, ili da ostanemo na ovome sada? Odlučiće građani i mi ćemo da poštujemo tu odluku. Ali neću da se krijem, već ću reći šta mislim da je najbolje za zemlju, a građani će reći da li je to fer ili nije“, istakao je Vučić.

Ipak, predsednik tu nije istakao da li je time mislio na mogući referendum ili izlazak na vanredne izbore.

A šta je o Kosovu govorio Zoran Đinđić koji je ubijen na današnji dan pre tačno 15 godina? Predlagao je niz rešenja, od federalizacije do podele Kosova, zato što su, kako kaže, potrebni razgovor i kompromis. Osim toga, u gotovo svim njegovim izjava se moglo čuti jedno – da se pitanje Kosova mora što pre rešiti.
“Ovo što sada imate je najgore – bela smrt, u snegu ste, mislite da vam je lepo, a postepeno umirete. Morate da se probudite i da tog trenutka kažete da ste u opasnosti. Kosovo je opasnost za srpsku državnost, rana kroz koju može da nam iscuri poslednja kap krvi. Moramo da je zatvorimo na neki način. Maksimalno povoljno za sebe, ali uz kompromis sa drugom stranom, sa Albancima koji na Kosovu žive“, izjavio je Đinđić u svom poslednjem intervjuu iz 21. februara 2003. godine.

Osim toga, u nekoliko svojih izjava o Kosovu sa početka 2003. Đinđić žestoko kritikuje međunarodnu zajednicu i govori da je “poslednji trenutak za razgovore o Kosovu“. Kako kaže, “međunarodna zajednica jedno govori, a drugo radi“.

“Sistematski se eliminiše bilo kakva veza Srbije i Kosova i Metohije, od zakonodavstva, carinskog i poreskog sistema, do raspolaganja državnom imovinom i međunarodnog predstavljanja. Srbija niti sprovodi bilo kakve nadležnosti ili prava na Kosovu i Metohiji, niti je takvo što predviđeno u budućnosti. To su činjenice i one su neprihvatljive za Srbiju i suprotne su sa zvaničnim međunarodnim dokumentima", naveo je Đinđić 19. januara 2003.

Prvog dana februara Đinđić od komandanta snaga NATO u jugoistočnoj Evropi Gregorija Džonsona traži da obezbedi uslove za povratak do 1.000 pripadnika jugoslovenskih snaga na Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244, dok 5. februara kaže da bi pregovori o Kosovu trebalo da počnu u junu.

"Mislim da je vreme da prestane primena dvostrukih standarda. Kada traže od nas da sarađujemo sa sudom u Hagu, jer je on institucija SB UN onda da vidimo ko je dužan da sprovodi rezoluciju o vraćanju 1.000 vojnika i policajaca na Kosovo koju je doneo taj isti Savet bezbednosti. Kako to da nije vreme za vraćanje Srba na Kosovo, a uvek je vreme za sprovođenje odluka Haškog suda", upitao je Đinđić 27. februara kada je pominjao mogućnost federalizacije Kosova.

U tom periodu poslao je i pisma liderima Velike Britanije, Amerike i Rusije - Toniju Bleru, Džordžu Bušu i Vladimiru Putinu - u kojima od njih traži hitan razgovor o Kosovu. Đinđić u tim pismima upozorava da Kosovo klizi u nezavisnost, traži da razgovori počnu što pre i iznosi svoje predloge mogućih rešenja.

“Ako danas izbegnemo sutrašnje probleme, idemo putem oportunizma. To odbijam”, istakao je u jednom pismu.

U pismu Vladimiru Putinu Đinđić piše da međunarodna zajednica po pitanju regularizacije problema Kosova preti da napravi ogromnu grešku i ističe da je u toku “’spontano’ organizovanje Kosova ka nezavisnosti”

Kako je istakao, “fraze o tome da će o pitanju statusa Kosova da se odlučuje posle potpuno su neubedljive, jer se svakodnevno primaju rešenja koja po suštini prevazilaze konačni status, a baš u pravcu nezavisnosti”.

“Naš predlog se sastoji u tome da se bez gubljenja vremena pristupi potražnji kompromisa koji bi bio prihvatljiv za obe strane, srpsku i albansku. Takvo rešenje je moguće, jer mi u Srbiji nismo namerili da ubeđujemo kosovske Albance da žive zajedno sa nama. Hoćemo da sačuvamo državni interes Srbije, da zaštitimo prava srpske zajednice na Kosovu i obezbedimo čuvanje naših spomenika, religije i kulture. To može da se učini pri punom uvažavanju albanske nacionalne zajednice, sve do deljenja Kosova, ako drugačije ne bude moguće. Cilj sadašnjeg ličnog obraćanja je moja molba Vama da iskoristite Vaš veliki međunarodni autoritet, da se problem Kosova pokrene sa mrtve tačke, u stranu dostignuća dugoročnog i stabilnog rešenja”, istakao je Đinđić.

Đinđić je tada pisao i tadašnjem britanskom premijeru Toniju Bleru:

“Kao što možda znate, Kosovo polako stremi nezavisnosti. Nijedan ozbiljni alternativni koncept nije prodiskutovan u međunarodnoj zajednici. Većina svetskih lidera radije ne razmišlja o ovoj temi u nadi da će se rešenje samo prirodno pojaviti. Opšta, iako implicitna pretpostavka je da će kroz nekoliko godina kosovske institucije preuzeti najvažnije funkcije, uključujući garancije za prava etničkih manjina. To će se zvati multietničko Kosovo iako će broj nealbanaca biti zanemarljiv, ako ih uopšte bude. Oni koji su prognani iz svojih kuća ostaće zauvek beskućnici”, piše Đinđić Bleru.

On tu apeluje da se pitanju Kosova mora pristupiti “bez odlaganja i na odgovarajućem nivou” i Bleru nudi, kako kaže, "nekoliko tema za razmišljanje".

“Prva opcija je federalizacija u kojoj bi Albanci i Srbi imali sličan status kao Muslimani i Hrvati u BiH. Ovo rešenje bi omogućilo dovoljno garancije Srbima da uživaju svoja prava u skladu sa samoupravom na Kosovu. Ovakvo konstituisano Kosovo bi imalo asimetričan status u odnosu na Srbiju - više od pokrajine, manje od federalne jedinice. Druga opcija, u slučaju da prva ne uspe, ugledala bi se na Kipar, sa teritorijalnom demarkacijom, ali nepromenjenim granicama. U ovom slučaju, Srbi bi organizovali svoj politički život uglavnom u severnom Kosovu. Treća opcija u slučaju da ove dve ne uspeju, biće promena granica sporazumom. U tom slučaju, srpska nacionalna zajednica bi dobila svoj deo teritorije”, ističe Đinđić.

U pismu predsedniku SAD Džordžu Bušu Đinđić piše o Rezoluciji 1244 koja “govori u prilogu suštinske autonomije”.

“Ono što se dešava je de facto proces predavanja atributa suvereniteta kosovskim strukturama kao potencijalno nezavisnoj državi. Ni reči o kompromisu sa Srbijom, Jugoslavijom. Verovatno jedini ‘kompromis’ je da se dodatno poveća pritisak na Srbiju i Beograd. (...) Glavna prepreka u diskusijama povodom ovih rešenja je oportunizam međunarodne zajednice. Niko nije spreman da preuzme inicijativu i da razgovara o neprijatnim temama. Hteli bismo da imate na umu činjenicu da potencijalni problem u vezi sa Kosovom postoji, da specifična kompromisna rešenja nisu još uzeta u obzir i da rešenje koje se trenutno implementira odlaže problem, rizikujući njegovu eksploziju u budućnosti”, naveo je Đinđić.

Đinđić je o Kosovu pričao i u svom poslednjem intervjuu koji je dao 21. februara 2003. godine.

“Rezolucija 1244 je Srbiji uzela atribute suverenosti na Kosovu, a to su zakonodavna, sudska, izvršna vlast i pitanje bezbenosti. Teorija je bila ’mi ćemo to da zadržavamo u nekom depou dok se odnosi ne srede, a onda ćemo videti kako ćemo da podelimo to između Beograda i Prištine; sigurno ne kao što je bilo ranije, dakle da Kosovo bude provincija u okviru Srbije, ali ne ni da Kosovo bude nezavisno’. Svi su pristali na to i mi smo. Rekli smo ’u redu, privremeno će međunarodna zajednica da sprovodi suverenitet na Kosovu’. Međutim, šta se onda desilo – oni su otvorili taj depo i počeli atribute vlasti da prenose na lokalne strukture... Zakonodavna vlast se suvereno obavlja u parlamentu Prištine, vlada je potpuno autonomna u odnosu na Srbiju... Čitav taj proces ide ka tome da će sve biti preneto na lokalne, albanske strukture i međunarodna zajednica će reći ’e sad da vidimo kako će Beograd i Priština da sarađuju, stvorena su dva potpuno nezavisna politička i ekonomska sistema i vi ih harmonizujte, a ako ne možete evo vam pet godina, 10, 50, ali ste van svih evropskih integracija’. E, tako ne može“, naveo je Đinđić.

Kako je rekao, shvatio je da se jedne strane priča o odlaganju, a da se za to vreme “izvan paravana stvara država“:

“Onda sam ja podigao prašinu i digao paniku oko toga. Ništa na svetu ne možete da uradite ako ne proizvedete krizu... Ako nemate krizu niko se onda vama ne bavi. Stvorio sam krizu i rekao da se status Kosova odmah reši. Kažu, nije vreme. Pa što ga onda rešavate svakodnevno ako nije vreme? Zašto dajete parlamentu Kosova da odlučuje o nečemu što je u nadležnosti centralne države? Zašto utvrđujete granične prelaze ka Albaniji a ne pitate Beograd? ’Pa, dobro, kao, to...’ Nije dobro, to ne može da bude dobro“.

Đinđić je tu naveo i nekoliko faza za koje smatra da su neophodne u procesu rešavanja pitanja Kosova.

“Prva faza je stvaranje raspoloženja u svetskom mnjenju da se pokrene pitanje Kosova. Druga je da mi izložimo ideju kako to pitanje može biti rešeno – moja prva ideja je federalizacija u kojoj su Srbi konstitutivni narod koji će imati svoje institucije u okviru zajedničkih institucija. Mi bismo kao Srbija onda dali vreme takvom Kosovu da profunkciniše ako može. Ako ne može, idemo dalje“, rekao je Đinđić.

Prema njegovim rečima, potrebno je “vrlo otvoreno pričati o tome, kao kada imate gangrenu ili bolest“.

“Svet nije raspoložen za to, ali sam veoma zadovoljan što sam video da su ljudi u Srbiji mnogo raspoloženiji nego što sam očekivao. To jeste jedna kontroverzna i vruća tema, ali lideri moraju da otvaraju takve teme, a ne da podilaze javnosti, nego da ukazuju na probleme. Kosovo nam je problem, ne možemo da zatvaramo oči pred realnošću“, istakao je on.

“Očekujem da u junu-julu ove godine na međunarodnoj sceni bude postavljena tema konačnog rešenja Kosova, a da se na leto-jesen razmene koncepcije i strategije, pa da sledeće godine uradimo nešto suštinski. Nećemo odustati, bez obzira na kritike, čak i molbe koje sam ja lično dobio iz mnogih svetskih centara da malo spustim loptu i ne talasam tu temu. Rekao sam im - poštujem vaše proritete i vaše državne interese, ali nemojte da tražite da to budu i moji prioriteti. Vi imate Irak, ali ja imam Kosovo. Kao što ja vas uvažavam, uvažite i vi mene. Biće teško, ali nijedan veliki posao se ne može bez muke obaviti“, dodao je Đinđić 21. februara 2003. godine.

Međutim, do tog jula-juna i razmene koncepcija i strategija “na leto-jesen“ nikada nije došlo, Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine ispred Vlade Srbije.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, što je do sada priznalo nešto više od 100 zemalja sveta. Od tada Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija poput MMF-a, Svetske banke i FIFA, ali ne i deo Ujedinjenih nacija. Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama to su, između ostalog, Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Autor teksta: Slobodan Maričić

https://www.b92.net/info/vesti/tema.php?yyyy=2018&mm=03&nav_id=1368181
 

Beba

Poznata ličnost
E da, da se onda počelo sa sprovodjenjem rešavanja problema sa Kosovom, verovatno bi bilo već rešeno. Medjutim nekome nije odgovaralo Imao je dobre ideje. svidjao mi se i kao političar , čovek , a i lepo je izgledao, šarmantan.
Svetski centri su znali šta rade, za njih je Kosovo Meka. Ko ga je prekinuo u sprovodjenju njegovih ideja, ko je sebi dao za pravo da uzme jedan život... Ne bih rekla da je to Jovanović koji je zbog toga u zatvoru, ustvari verovatno je bio samo "nišandžija".
I evo dodje vreme da o Kosovu rešava sadašnja vlast, na Vučiću će se prelomiti...biće krivac u svakom slučaju pa neka mu je Bog u pomoći. Nadam se samo miru, valjda je već dosta pucanja.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Da li znate da je pre par dana završeno iznošenje dokaza u sudskom postupku koji se vodi protiv Crvenih beretki? Posle 15 godina!!!
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
O političkoj pozadini nećemo nikada ništa ni saznati. A to ipak nešto govori. Kome nije odgovaralo da se pitanje Kosova u to vreme već resi, a on je to prvo zeleo da stavi ad acta, sto se i vidi iz njegovih izjava?
 

Kardelj

Novajlija
Mislim da atentat nema veze sa Kosovom. Ta verzija se kasnije pojavila i to iz desnicarkih krugova, kada su se ohladili od radovanja zbog ubistva, a vrlo je moguce da medju njima treba traziti i politicku pozadinu. Mrzeli su ga jer nas vodi ka zapadu, a onda su smislili kako je on ipak "zavukao" zapadu sa Kosovom, pa ga je zapad ubio. Kada su videli da mu je skocila popularnost nakon ubistva, shvatili su da je bolje da od njega naprave nacionalistu i optuze zapad za ubistvo. Klasicna podmetacina. Zapad je znao da mogu da ga naslede jedino Kostunica ili radikali, a to zapadu svakako nije bilo u interesu.

Treba gledati ciji su se ljudi vidjali sa ubicama pre atentata, i ko je politicki profitirao iz ubistva.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
A dolazak desničara, novih i starih, je najviše odgovaralo i "međunarodnoj zajednici". Čini se da je svima odgovaralo da ne bude na vlasti.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Hmmm, nisam siguran da je samo Rusiji. Odgovarao je i SAD. Cini mi se daleko vise nego Rusiji.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Za svađu je potrebno dvoje. A zapad se sa Đinđićem nije mogao svađati. Nakon 5. oktobra zapadu je trebalo opravdanje zašto se Kosovo mora osamostaliti, odnosno otcepiti od Srbije. A opravdanje je dolazak desničara (DSS i SPS) na vlast. Zato su i prolongirali razgovore o statusu Kosova u to vreme, odnosno pre ubistva Đinđića.
 
Poslednja izmena:

Kardelj

Novajlija
To zvuci kao da bi u slucaju ostanka Djindjica na vlasti zapad morao da taktizira sa nama. Mislim da oni ni sa kim ne taktiziraju. Sredili bi oni Kosovo i tako.
 

Beba

Poznata ličnost
O OVOM SE ĆUTALO 15 GODINA: TAJNI DOGOVOR PUTINA I ĐINĐIĆA

Srpski premijer Zoran Đinđić i ruski predsednik Vladimir Putin tajno su dogovorili plan za ekonomski procvat naše zemlje, koji je počeo da se realizuje, ali ga je zaustavio atentat na Đinđića.
Borojević: Da je plan realizovan, Srbija bi uštedela više od milijarde evra
Putin i Đinđić sastali su se dva puta, u Beogradu i Moskvi, a bio je dogovoren i treći susret u Rusiji, međutim, srpski premijer je ubijen pre toga. Okosnica njihovog tajnog dogovora, kako je otkrio Đinđićev kum Dragoljub Marković, bila je robna trampa, kojom bi Srbija hranila Rusiju, a zauzvrat dobijala energente. Kako Srpski telegraf saznaje, u vreme kada su se balkanski lideri na razne načine dovijali da nekako pronađu put do Putina, njegove i Đinđićeve susrete omogućila je Jelica Kurjak, koja je u to vreme bila savetnik za politička pitanja u ambasadi SR Jugoslavije u Moskvi.
www.profimedia.rs
Vladimir Putin
Milosavljević: Znam da je ta ideja bila sjajna i da bi rešila problem srpske poljoprivrede
REŠAVANJE PROBLEMA
Kako je otkrio Marković u intervjuu Ekspresu, glavna ideja poljoprivredne saradnje bila je barter aranžman (roba za robu).
- Mi bismo poljoprivrednom robom plaćali energente - gas, gotove naftne derivate i sirovu naftu. Svako domaćinstvo imalo bi šansu. Čak smo dobili mogućnost da idu cepane svinjske polutke koje iz Srbije nisu izlazile, pa, recimo, jedno 70 godina pre toga. Putin je došao tada kod Zorana u kancelariju u kratku posetu i posle toga kreće formatiranje. Saša Vitošević je bio savezni ministar poljoprivrede i počnu da se organizuju poljoprivredne stanice koje će već da rade otkup proizvoda, sve to krene. Onda su Zoran i tadašnji ministar poljoprivrede Srbije Stojan Jevtić otišli kod Putina na dogovor o detaljima - rekao je Marković.
Neke od teorija zašto je Đinđić ubijen - "Zemunci" bili u strahu da će ih Đinđić isporučiti Hagu, pa su ga ubili- Mafijaši hteli da spreče planirani obračun države s njima- Kao prepreku da sami preuzmu vlast ubila ga struja oko Koštunice- Ubijen jer nije pristao da se Srbija odrekne Kosova- Hteo da ujedini Srbiju i RS ako nam otmu Kosovo- Otkrio gde su tzv. kiparske pare, koje su iznete iz Srbije
Đinđić je dogovor s Putinom držao pod velom tajne i za njega je znalo samo nekoliko najvernijih saradnika. Tadašnji ministar trgovine Slobodan Milosavljević za Srpski telegraf kaže da poznajući pokojnog premijera nije iznenađen što je postojao takav dogovor s Putinom.
Tanjug
Zoran Čedu zvao mali Krcun
Dragoljub Marković kaže da je ubijeni premijer za njega i Čedu imao nadimke.
- Mene je zvao Korčagin, zato što sam stalno trubio da lova mora da dođe do svakog domaćinstva u Srbiji. Čedomira je zvao mali Krcun jer je mnogo voleo priče o policiji, DB i sve to.
- Znam samo da je ta ideja bila sjajna i da bi rešila problem srpske poljoprivrede, a to je stalno tržište za naše proizvode. Prema mojim saznanjima, od same ideje dalje se nije otišlo, ali zaista ne znam da li je došlo do nekih pripremnih susreta Putina i Đinđića. Sigurno bi Srbija od tog dogovora mnogo profitirala da je Zoran ostao živ - navodi Milosavljević.
www.profimedia.rs
Sloba pijan potpisao da Alija dobije Sarajevo
Marković kaže da je Slobodana Miloševića trebalo da razapnu na Terazijama zbog "Oluje" i predaje Srpske Krajine.
- Kad se Milošević napio i potpisao da čitavo Sarajevo daje Aliji Izetbegoviću u Dejtonu, to uopšte nije bio dogovor. Dogovor je bio s Dejvidom Ovenom, koji je oficijelno vodio Dejton, sasvim drugačiji. Cilj je bio da se ne uzme Srbima. Ma jok! To što je Milošević uradio bio je jedan stravičan zločin. Pre Dejtona ono s Krajinom.
SVE BI OŽIVELO
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je aranžman roba za robu bio realna ekonomska perspektiva koja bi produbila odnose sa Rusijom u svim aspektima.
- Barter aranžman sa Rusijom bio je jedan od glavnih faktora privrednog razvoja Srbije šezdesetih i sedamdesetih godina. On je omogućio mnogo brži napredak i u tom momentu bio je sjajna stvar. Da smo nastavili sa takvom strateškom saradnjom, sigurno bismo sa Rusijom odavno izgradili celovite odnose od kojih bismo profitirali i politički i vojno, a ne samo ekonomski - ističe Anđelković.
www.profimedia.rs
Je l' vidiš šta je ludak uradio?
Kad je pala Krajina, Marković kaže da je Zoran Đinđić plakao.
- Mi u avionu, ja sam pilotirao, očajni smo bili u jednom momentu. Sami smo. Zoran čučne i gleda dole kroz prozor. Prvo pomislim da gleda onako bez veze, a onda shvatim da čovek rida i počinje da rida iz sveg glasa. Potpuni očaj. Nikada ga nisam video takvog. Kaže mi: "Je l' vidiš šta je ovaj ludak uradio!"
Njegov kolega Saša Borojević saglasan je u oceni da bi sada sve drugačije bilo da se ovaj srpsko-ruski aranžman ostvario:
- Srbija bi uštedela milijardu i 120 miliona evra od 2003. godine do danas. Pospešili bismo proizvodnju i izvoz, oživeli bi poljoprivreda i privredni kapaciteti. Sigurno da ni sada nije kasno da se oživi ova ideja.

http://www.republika.rs/vesti/tema-dana/49888/ovom-cutalo-godina-tajni-dogovor-putina-djindjica

Volela bih da prokomentarišete momci ovo, lepo vas je čitati, šta mislite o ovome?http://adrs.hit.gemius.pl/hitredir/id=zNDr4jR.bJb37LMXmSi9wuVzHXHpYnuUdT0BV8wagvb.W7/stparam=ykiobrmkls/fastid=bmspjiyhtnbwlofwaqksnwfswimv/sarg=599DF249F02362A1/url=http%3A%2F%2Fwww.eventim.rs%2Frs%2Fulaznice%2Fseka-aleksic-beograd-stark-arena-483517%2Fevent.html
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik

Kardelj

Novajlija
Djindjic je po toliko nivoa odgovarao zapadu da bi bilo skroz suludo da ga zbog Kosova ubiju i onda na vlast dodje Kostunica koji sve moguce procese uspori i upropasti.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Zamisli da je devedesetih Đinđić bio na vlasti, a ne Milošević. Misliš da bi to odgovaralo zapadu? Sumnjam. Previše veruješ zapadu.
 
Vrh Dno