• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Znate li sta je najprljavije u kupatilu?

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659

Četkica za zube, verovali ili ne.
v253047p0.jpg

Guliver/Getty images
Koliko je čista vaša četkica za zube? Kupatila su obično male prostorije, tako da bakterije lako dospevaju sa jednog mesta na drugo.

"Ako je umivaonik blizu toaleta, a četkice za zube vam stoje na otvorenom, zube praktično perete onim što se nalazi u šolji", kaže dr Čarls Gerba za portal WebMD. Ako ne spuštate poklopac na šolji kada povlačite vodu, mikroskopske kapljice vode iz toaleta rasprše se po čitavom kupatilu, uključujući i peškire i četkice za zube.

Ali, ovo nije jedini problem. Pranjem uklanjamo ostatke hrane i bakterije sa zuba, a na četkici završe i pljuvačka, a ponekad i krv, naročito ako osoba ima osetljive desni. Ako četkicu ne isperete temeljno svaki put nakon upotrebe, sve ovo ponovo će završiti u vašim ustima sledeći put kada budete prali zube. Takođe, članovi porodice često četkice odlažu u zajedničku čašu ili držač, što može da izazove i unakrsnu kontaminaciju četkica.

Na četkici za zube u proseku se može pronaći i do deset miliona mikroba različitih vrsta, od virusa gripa, do streptokoka, stafilokoka i bakterija izazivača problema sa desnima i karijesa. Zbog velike raznovrsnosti bakterija koje na četkici nađu pogodno tlo za razmnožavanja, može se reći da je četkica za zube prljavija od toaleta.

"Četkica za zube je idealno mesto za razvoj najrazličitijih bakterija", kaže dr Tom Glas profesor oralne patologije na Univerzitetu Oklahome.

Svi znamo koliko je važno prati zube najmanje dva puta dnevno. Evo nekoliko saveta kako da svoju četkicu, a samim tim i usnu duplju zaštitite od opasnih bakterija.

Nikada ne koristite tuđu četkicu za zube.

Četkice za zube članova porodice trebalo bi da se odlažu tako da se ne dodiruju.

Temeljno isperite četkicu nakon pranja zuba.

Četkice odlažite tako da između dve upotrebe mogu da se osuše na vazduhu, u uspravnom položaju. To će sprečiti razmnožavanje bakterija. Dakle, nemojte ih odlagati u ormarić u kupatilu, niti u kutijice nalik onima za putovanja.

Ako ste bili bolesni, vreme je za novu četkicu za zube, a čak i ako ste zdravi kao dren, trebalo bi da je promenite najmanje jednom u tri ili četiri meseca.

(MONDO)
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Najbolje je ne prati zube. Eto rešenja! :D
 
Vrh Dno