Zivotinjsko carstvo

Taca

ona, stara
Nasuprot tome, evo jedne tužne priče:

...Jedan sisar već dve decenije peva svoju tužnu pesmu ne bi li privukao drugog pripadnika svoje vrste...

Pesmu ovog kita, izuzetno visoke frekvencije, istraživači slušaju već 20 godina, ali njega nikada nisu videli. Inače, ovaj sisar je dobio naziv „najusamljeniji“ zato što frekvencija na kojoj komunicira nije svojstvena nijednom drugom kitu koji živi u Tihom okeanu. I za sve ovo vreme, nijedan kit nije reagovao na njegovu tužnu pesmu.

Stručnjaci pretpostavljaju da se radi ili o kitu perajaru ili o plavom kitu, mada je postoji šansa da je reč o hibridu ovih dveju vrsta.

Američka mornarica snima pesme kitova od 1980. godine, ali je doktor Vilijam Votkins 1989. godine primetio da jedna pesma ima višu frekvenciju od ostalih. Većina kitova perajara i plavih kitova proizvodi zvuke koji imaju frekvenciju od 17 ili 18 herca (što ljudima zvuči previše duboko), dok zvukovi usamljenog kita imaju frekvenciju od čak 52 herca.

Tim doktora Votkinsa je uspeo da prati kretanje ovog kita tokom sezone parenja. Studija je privukla dosta pažnje kada su istraživači objavili da je reč o najusamljenijem kitu na svetu, pošto na njegovu visokofrekventnu pesmu ne odgovara drugi kit....

nationalgeographic.rs
 
Vrh Dno