• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Život u vulkanu

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Život u vulkanu-Aogashima

Dodano
Kategorija: Čudesna priroda


Aogashima (“Plavi otok”) je najjužniji i najizoliraniji naseljeni, vulkanski otok Izu arhipelaga u Filipinskom moru. Unatoč tome što je više od 300 km udaljen od prijestolnice, njime upravlja Tokio.
Aogashima je subtropski raj s blagom, vlažnom klimom pod utjecajem Kuroshio tople struje i dom za više različitih divljih ptica.
Unatoč činjenici da je otok u stvari golemi vulkanski krater, a unutar tog kratera postoji još jedan manji, na otoku živi 200-njak stanovnika koje ne zabrinjava aktivna vulkanska prošlost.

Posljednja poznata vulkanska erupcija Aogashime 1785 g. natjeralo je cjelokupno stanovništvo na evakuaciju s otoka. Pritom je od erupcije nastradalo 40 % žitelja otoka.
Otok je okružen vrlo strmim nepristupačnim liticama.


Otonbu, vrh ruba vanjskog kratera na visini od 432 metara nadmorske visine, ujedno je i najviša točka na otoku odakle se pruža panoramski pogled na cijeli otok.

Ribarstvo i poljoprivreda su oslonac gospodarstva Aogashime, dok manji broj turista i sportsko ribarstvo pružaju sezonski prihod.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
WiFi nemaju sigurno. :D
 
Vrh Dno