• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Žgaravica

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Manje peče

Muči li vas žgaravica isprobajte ove prirodne metode

0427007.48.jpg

Žgaravica ili osjećaj paljenja u jednjaku simptom je povrata želučane kiseline. Ako se to često ponavlja, dolazi do bolesti gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB-a. No, ne posežite odmah za lijekovima. Isprobajte prvo prirodne metode.

Što se zapravo poremetilo?


Riječ je o slabosti mišića donjeg ezofagealnog sfinktera (DES) koji okružuje donji dio jednjaka. Prilikom gutanja DES se otvara, omogućujući prolaz hrane u želudac. Međutim, DES mora biti zatvoren da se kiselina iz želuca ne bi vraćala (refluks) u jednjak. Žgaravica koju osjećate je zapravo kiselina koja se vratila u jednjak. Zanimljivo je i da čak i kad je DES čvrst može doći do žgaravice. U tom slučaju problem nastaje zbog pritiska na mišić zbog prevelike količine hrane, uske odjeće, trudnoće ili debljine.
Što uzrokuje opuštanje donjeg ezofagealnog sfinktera?


Neki lijekovi, određena hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela – sve to može uzrokovati probleme s DES-om.
Prirodne metode koje mogu smanjiti neugodu


Spavajte na lijevom boku


Istraživanje pokazuje da spavanje na trbuhu pogoršava povrat kiseline, a tim iz Stanforda je nakon proučavanja ovog fenomena zaključio da je spavanje na lijevom boku bolje nego spavanje na desnom.
Manji obroci


Pokušajte jesti četiri ili pet manjih obroka umjesto tri velika. Veći obroci preteški su za sfinkter, a pun želudac može pogoršati povrat kiseline.
Guma za žvakanje


Gume za žvakanje bez šećera mogu pomoći jer potiču izlučivanje sline koja je lužnata i pomaže neutralizirati kiselinu. Ovo ublažuje žgaravicu, ali ne sprečava povrat kiseline u jednjak.
Dodajte biljne začine


Mnoge začinske biljke, uključujući sladić i kurkumu, pomažu pri stvaranju zaštitnog sloja duž sluznice jednjaka, te ga tako štite od kiseline.
Nosite širu odjeću


Uska odjeća i remenje mogu pogoršati stanje. Zbog toga je važno nositi udobnu, širu odjeću koja neće pritiskati trbuh i pojačavati nelagodu.
Ispravite se


Nešto tako jednostavno kao uspravno držanje nakon obroka može pomoći da hrana i kiselina ostanu u želucu umjesto da se vraćaju u jednjak. Nakon obroka se nemojte zavaliti na kauč.
Prestanite pušiti


Cigareta je zaista propast za zdravlje. Još jedan razlog? Nikotin opušta sfinkter jednjaka pa kiselina ulazi u jednjak. Osim toga, cigarete potiču proizvodnju kiseline u želucu, stoga više kiseline odlazi u jednjak.
Izgubite suvišne kilograme


Debljina i pretilost su rizični faktor za žgaravicu i GERD. Jedna studija je pokazala da sa svakim suvišnim kilogramom GERD postaje veći problem.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Ja sam kao mlad (pre par godina :D) baš imao problem sa žgaravicom. sada ona ima problem sa mnom. :D
 

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Poruke
2.852
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Ja sam taj problem imama u trudnoci. Nista mi nije pomagalo. Mislim, osim porodjaj :whistling:, posle se sve resilo...
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Imam sreću da nemam problema sa žgaravicom, retko. Pomaže prilikom te gnjavaže jabuka.
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.279
Broj reagovanja
2.953
Horoskop
Lav
Imam često..pomaže kikiriki iz ljuske..neslani..
 
Vrh Dno