• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Žene koje ne žele da budu majke

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
I dok se jedni bore protiv steriliteta i države najčešće podstiču na rađanje dece, postoji grupa ljudi koji se čvrsto drži odluke da nikada nema decu. Prenosimo ispovesti dve mlade žene koje imaju mnogo toga protiv rađanja dece.
slide.jpg
Šenon, koja završava doktorat iz engleske književnostii na Berkliju insistira da je njega odluka da ne bude majka, dobrovoljna i konačna. U ovoj misli ona nije jedina, prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, svaka sedma odrasla osoba ne želi da ima decu.

„Imam sjajan život“ objašnjava Šenon Čembrlen koja uživa u egzotičnim putovanjima i „lenjim nedeljama“ sa svojim suprugom.“Dodavanje još nekoga u naše živote bi samo pogoršalo stvari. Naravno da postoji šansa da bi nam život postao bolji ali nisam spremna da rizikujem“ dodaje Šenon.

Braneći svoj stav, ona je nedavno objasnila svoj stav u Slejt magazinu „Imati decu znači doneti odluku da živite sa kolicima, pelenama, pumpicama za grudi i u hroničnom nedostatku sna. To takođe znači da ćete morati da živite sa pogledima neznanaca poput mene koji se pitaju zašto ste uopšte i pomislili da je dobra ideja da dovedete bebu na izložbu slika iz Viktorijanskog doba “

Zvuči sebično, to priznaje i sama Šenon: „Ali ja volim sebe i znam da ne bih bila dobar roditelj ako sam stalno nesrećna“ i dodaje da „prirodno roditeljstvo“ vidi kao svoj najveći košmar.

„Da mi se telo toliko transformiše zbog bića koje liči na vanzemaljca, koje će živeti tu devet ili deset meseci i koristiti moje zalihe hrane i energije? Da me doktori bockaju i pregledaju moje intimne delove zato što će se kroz njih roditi? Da se oslobodim tog stvorenja iznutra ali da moram da ga nosam godinama dok jede moju hranu, živi u mojoj kući i uzima moju energiju“ objašnjava i ona svoj stav u Slejt magazinu i dodaje „Ne, hvala. Ne želim da imam decu – parazite iz razloga koji bi vas verovatno uvredili“.

Preneto sa: http://www.b92.net/zdravlje/roditeljstvo.php?yyyy=2012&mm=06&nav_id=619996

Vidim da se na B92.net baš pokrenula polemika po tom pitanju, no ja sam mišljenja da svako ima pravo na izbor. I niko nema pravo da drugog osuđuje zbog ovakve odluke. Mada se apsolutno ne slažem sa njenim izborom.

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Zanima me da li njena majka misli da je ona "parazite iz razloga koji bi vas verovatno uvredili" i sve gore navedeno ?

Ok, mi je ta odluka da nemas decu. Svakako, da svako ima pravo da odluci sta ce sa svojim zivotom. takodje, ispravnije je da takva osoba i nema decu nego da ih zaista tretira kao parazite a rodi ih zato sto je to drustveno prihvatljivo... samo mislim da to nije nacin da se ta odluka saopsti, malo su mi neumesna poredjenja...

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
iskreno,meni su ovo odvratni razlozi za nemanje dece,cak nekako monstruozni,nakaradni.postujem tudje pravo na izbor,cak bih vise postovala da jasno i glasno kaze da je komfornista ,da ne zeli da joj bilo ko ugrozava ritam zivota,da ne zeli da se odrice bilo cega,da ne zeli obaveze,i to mi je ok.ovako mi je ,sta znam..bljak:bljak:

Ivona

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
09.08.2012.
Broj reagovanja
12
Horoskop
Jarac
Misljenja sam da i nije bas lepo "rasporedjeno" ko moze, a ko ne bi trebalo da ima decu... Ako se na tako nesto uopste i moze uticati. Nacin na koji se doticna izjasnila "protiv" je skoro pa morbidan:wtf: Ali, isto tako kod nas kojima ta "uloga" i nije Bogom data, javi se prelomni momenat da prihvatis i nastavis dalje! Po meni, vrlo "pipava tema"... Ne treba se preterano glasno izjasnjavati ni sa jedne strane, jer nikad ne znas... Da li smo "mogli", a nismo hteli... Ili....:(

Vrh Dno