Želite da pređete na Linux?

Icy

White Wolfess
4 Najbolje Linux Alternative za Windows XP


Microstoft je završio sa podrškom Windows XP. To znači da vaš računar više neće dobijati sigurnosne dopune i dopune programa koje koristitie. To ostavlja vaš računar bez zaštite i daleko ranjiviji za viruse i malvere.


Imate nekoliko opcija za zamenu Windows XP-a. To su:


  1. Nastavite da koristite XP i učinite svoj računar ne zaštićenim i neupotrebljivim.

  2. Unapredite verziju Windowsa na 7 ili 8 i platite cenu novog OS-a.

  3. Pređite na Linux i uživajte u slobodi bez potrošenog novca.

Ukoliko vas zanima upravo opcija 3. i razmišljate da li treba da pokušate da se prebacite na Linux sa Windows XP? Dozvolite da vam pomognemo u donošenju odluke. Da li koristite računar uglavnom za pretraživanje interneta, gledanje filmova, slušanje muzike, poneki kancelarijski posao i slično? Ako su odgovori na ova pitanja DA, možete se odmah prebaciti na Linux bez razmišljanja.


Ne bojte se. Linux više nije samo igralište za programere. Ne morate vešto baratati komandom linijom ili biti haker da biste koristili Linux. Obični ljudi koriste Linux takođe. Linux je jednostavan operativni sistem kao i svaki drugi. Ukoliko se pitate koju distribuciju da izaberete za sebe, izlistali smo 4 alternative koje mogu zameniti Windows XP.


Distribucije Linuxa navedene u nastavku su najpribližniji za ljude koji su navikli na Windows XP, sličnog izgleda.


Linux Mint MATELinux Mint je poznat po svojoj jednostavnosti, kompatibilnosti sa različitim arhitekturama računara i programima koje sa sobom donosi. MATE je radno okruženje koje je veoma slično Windows radnom okruženju sa prečicama na desktopu, panelu koji se nalazi na dnu itd. Ukoliko imate slabiju/stariju konfiguraciju, možete se osloniti na Linux Mate kao zamenu za Windows XP.


Linux Mint XFCEUkoliko koristite Windows XP dugo vremena, koji je nekada bio prilično dobar sistem, kraj podrške utiče i na podršku za uređaje. To može biti razlog i zašto ne možete preći na Windows 7 ili 8. Tako da ako imate malo RAM memorije i stariji Pentium 4 procesor. Linux će biti vaš prijatelj.


Linux Mint XFCE je varijanta Linux Minta sa XFCE radnim okruženjem. Ovo okruženje je lagano i može raditi sa malo RAM memorije čak i sa svega 256 MB.


LubuntuSlično Linux Mint XFCE, Lubutnu je dobar izbor za slabije/starije računre. Baziran na najpoznatijoj Linux distribuciji Ubuntu, sa laganim radnim okruženjem. Lubuntu radi i na Pentium 2 procesorima. Naravno, ne morate se odlučiti za njega samo zbog konfiguracije.


Zorin OSZorin OS je potpuna novost u Linux svetu sa jedinom svrhom da Windows korisnicima približi Linux. Zorin OS imitira Windows 7 iz očiglednog razloga – da bivšim Windows korisnicima učiniti Linux komfornijim i lakšim za rad. Takođe nudi mogućnost menjanja izgleda na Windows XP. Sobom donosi nekoliko programa, Zorin Os je idealna zamena za Windows XP posebno slabije konfiguracije.


Ovim je lista od 4 distribucije Linux alternativa za prelazak sa XP-a završena. Naravno, ne morate stati na ove 4. Pogledajte Distrowatch i vidite koje su sve verzije dostupne. Kada odlučite da pređete na Linux zapamtite da je pregršt izvora dostupno na mreži, da postoje brojne Linux zajednice koje vam mogu olakšati prelazak. FOSS je samo jedna od njih.

Prevedeno sa FOSS.
 

Jova

Suspendovan nalog
Ja Imam na kompjuteru Windows 8....Ako bih kupio Lap-top "Apple" da li on ima vec u sebi taj Linux i sve sto treba ili se to nesto posebno nadogradjuje...
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
@Icy, divna tema i hvala na prevodu. Čim opravim HDD, tj kupim novi, instaliraću Linux, obećavam. :)
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Icy

Icy

White Wolfess
Ja Imam na kompjuteru Windows 8....Ako bih kupio Lap-top "Apple" da li on ima vec u sebi taj Linux i sve sto treba ili se to nesto posebno nadogradjuje...
Apple ima svoj operativni sistem pod kodnim imenom Mac i uglavnom svi računari ove kompanije dolaze sa tim prestižnim operativnim sistemom. Prestižan jer je u USA postao statusnim simbolom, a to odražava i cenom. Na svaki računar se može instalirati bilo koji Operativni Sistem, sve je stvar ukusa i potreba korisnika. Linux je slovio za Operativni Sistem namenjen programerima. I dan danas postoje distribucije i radna okruženja koja jesu zahtevna za običnog korisnika, ali isto tako postoje ona koja su potpuno user friendly.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
@Icy, moj stari komp ima 1 Gb radne memorije i grafiku od 256 Mb. Koji mi Linux preporučuješ?
 

Icy

White Wolfess
@Icy, moj stari komp ima 1 Gb radne memorije i grafiku od 256 Mb. Koji mi Linux preporučuješ?
Od ponuđenih definitivno XFCE, bilo koja distribucija. Gore pomenut Mint XFCE bi bio ok, a što se Zorin OS-a tiče, nisam ga isprobala, vidim da ima karakteristike upravo za slabije računare.
Kod starijih grafičkih je problem virtuelizacija pa se često ne može pokrenuti Virtual Box. Ali zato uvek može Live CD, pa da se vidi šta se to krije unutar tog Linuxa :)
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Ja razmišljam o Linuksu...ovaj Zorin OS mi se dopada.
Da li ću onda moći na Linuxu da koristim e bankarstvo?
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Ne podržavaju Windows 10, tj njihov browser. Ne piše ništa za Linux.
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Nemaju, koliko znam. Ma nema veze, možda će mi drug na desktop instalirati Linux, a ovde neka stoji ovo što me nervira 8.1.
Važno mi je da mogu da koristim online usluge banke.
Zvaću i banku da pitam da li prihvata njihov sistem Linux.
 

Sekulicue

Novajlija
Pročitah sve, zagovornik sam prelaska na linux, instalirao sam do sada. pa jedno 10-tak raznih vrsta linuxa (Mint, Ubuntu, Lubuntu, PCLinux os, open suse). Poenta je da ja slikam, ima 30-tak godina, pa mi je grafička tabla potrebna. Tu nastaje kvaka, nijedan ne vidi grafičku tablu. Tabla je Genius PeNsKETCH 9X12,znači Linux je registruje, al da proradi jok. Napominjem da Linux ima mnogo bolje grafičke programe, ali avaj, ne vidi tablu. Ako ko ima ideju da pomogne rado bih prihvatio savet
 
Vrh Dno