• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Zasto su nam slike u pasosu -neprirodne-?

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Zašto su nam slike u pasošu "neprirodne"?

Vlasnici pasoša nimalo ne liče na sebe na fotografiji u tom dokumentu - ovu neprijatnu činjenicu putnici znaju godinama, ali sada je podržana naučnim istraživanjem.
18223261914ffdb71b37d74468963574_orig.jpg


Tom Raftery / flickr
Zvanična fotografija za pasoš, na kojoj vam nije dozvoljeno da se smejete, zapravo vas čini manje prepoznatljivim nego na „opuštenijoj” slici.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Glazgovu otkrilo je da, kad ljudi pokušavaju da budu ozbiljni, zapravo iskrive svoje crte lica pa tako nastane fotografija na kojoj su jedva prepoznatljivi.

Istraživači su, upoređivanjem „nasmejanih” i „pasoških” fotografija, zaključili da pojedinci izgledaju toliko drugačije da većina ne bi pomislila da je reč o istoj osobi.

Biometrijski pasoši sadrže informacije o licu vlasnika na osnovu fotografije - poput udaljenosti između očiju, nosa, usta i ušiju - radi lakše identifikacije. Prilikom slikanja potrebno je da imate „neutralni izraz i zatvorena usta, bez smeška, mrštenja ili podignutih obrva”.

Međutim, rezultati do kojih je došao dr Rob Dženkins nagoveštavaju da takva fotografija u praksi nije dovoljna za identifikaciju putnika, što bi moglo da ima velike posledice za nacionalnu bezbednost.

Dr Dženkins i njegov tim su za proučavanje koristili niz različitih fotografija jedne te iste osobe. U seriji eksperimenata na kome su njihova lica suptilno menjana, posmatrači su mislili da je reč o različitim osobama.

„Govore nam da se ne smejemo na slikama za pasoše jer osmeh krivi lice; ali zapravo bi sasvim suprotno moglo da bude tačno - ‘izraz pokeraša’ je taj koji krivi normalne crte”, kaže dr Dženkins.

„Ranija istraživanja na temu identfikacije su se fokusirala na razlike među različitim licima. Ispostavlja se, međutim, da razlike u izrazu jednog istog lica mogu biti jednako velike.

Otkrili smo nove dimenzije na polju facijalnog prepoznavanja. Eksperimenti su pokazali da specifične fotografije ne moraju biti reprezentativne kad je reč o izgledu neke osobe”.
Izvor B92
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.769
Broj reagovanja
16.890
Horoskop
Ovan
Ja sam na mojoj ličnoj karti ispao kao mrtvak. Još je nekako, kao crno bela fotografija (možda i jeste), pa se uvek uplašim kada je vidim.
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
......i meni je slika blagi uzas......:zbunjen:
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
ja moju ne smem ni da pogledam,uzasnem se:o
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.769
Broj reagovanja
16.890
Horoskop
Ovan
Ko prvi poljubi sliku daj je neizlečivi narcis! :D
 
Vrh Dno