• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Zašto je ženama zabranjen ulazak u Hilandar?

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Ženama je zabranio ulazak u Hilandar car Konstantin još 1046 godine. Taj zabrana je još uvek na snazi. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
............glupa zabrana.......to bi trebalo da se promeni

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
uvek sam Hilandar tretirala kao mesto gde ljudi odlaze kad zele da se totalno predaju osami,iskljucenju iz svih tokova zivota,nekom duhovnom zivotu..koliko znam tamo je iskljucen0 vrednovanje svega zemaljskog,pa mi je sasvim jasno da i zene tu spadaju..ne bih to menjala,nije nam falilo hiljadama godina nista i bez toga..

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Jao ja bolje da cutim i da se ne oglasavam...Toliko o ``jednakosti ljudi pred Bogom``...To je toliko ocigledna diskriminacija i jos ociglednije odobravanje iste...Sad, ja sam ateista, pa me boli uvo da udjem u bilo koju crkvenu instituciju ( mada manastire volim, jer ih posmatram iskljucivo kao istorijske objekte ), ali sta je sa zenama koje su vernici? Eto njih zalim, verovatno je tim vernicima vrhunac krociti u Hilandar, a one ne mogu zato sto su zene, neciste i sta ja znam sta vise lupetaju ta tzv crkvena pravila...Sve bi ja to, da ne kazem sta.....Bas me razbesne ovakvi idiotizmi :ljut:

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
pa taj zakon je donet odavno,i postuje se zbog tradicije..a verujem i prakticnih razloga,a bog je svuda,ako nam je do vere..pa ne vidim da je jednakost bas tom zabranom zesce uzdrmana..po meni ima mnogo drugih stvari koje su nam -pod nosom- gde je ta jednakost daleko ugrozenija.

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
.........nema te tradicije.........a ni prakticnih razloga......koji meni mogu da opravdaju zabranu ulaska za zene u Hilandar............tu je u pitanju cista diskriminacija...........i to nije jedinu slucaj...............

........zato ja imam svoju religiju.........:zbunjen:

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Nemam pojma ... možda je sveti vladika pokušao to opisati ........ "ćud je ženska smiješna rabota ........." a mi smo još gori, al se bar ne foliramo :p

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Taakva recenica samo potvrdjuje izreku: napad je najbolja odbrana :kul:

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
Verovatno ima nešto više nego što mi znamo... ili logički prosudjujemo.
U blizini mog mesta se nalazi manastir Bodjani posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice. Često idemo tamo. Znam da se naizmenično menjaju monahinje i monasi, u smislu boravka u manastiru ali ne znam na koliki period.
Neću više o ovom lepom manastiru jer nije tema ...drugi put!

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.511
Horoskop
Ribe
Zato da bi meni skakali po živcima! Svi su rođeni od žene, majke, a ona nije dovoljno "dostojna" da uđe u hram???? Ehej! I moram da dodam, povodom Ančinog komentara:
Toliko o ``jednakosti ljudi pred Bogom``
sasvim sam sigurna da Svevišnji nije doneo takvu odluku, već čovek. I ma kako taj čovek bio umišljen* za mene je to leglo protiv prirodnog bluda i razvrata prikrivenog i skrivenog na najneprirodniji način. Jer, da žene ne treba da postoje, ne bi ni postojale, da treba da se povezuju maramama po hramovima, ne bi ni imale kosu, da ne treba da sikćem ovako, ne bih ni imala ovaj jezik ili znanje da kuckam. Sve što nam je dato je sa razlogom i nemam nameru da se stidim sebe niti svog pola niti će mi to nametnuti podbuli bludničari. :ljut:

I ma šta oni mislili ili donosili ponižavajuća pravila, ja svog Boga nosim uvek u srcu sa sobom i ne moram nikada ući ni u jedan hram. :)

Edit:
Krajem 1348. godine, Evropu, pa i Balkan, zahvatila je kuga. Car Dušan je, zajedno sa sinom Urošem, ali i caricom Jelenom, otišao na izolovanu Svetu goru. Po svetogorskim pravilima, svim ženama, bez izuzetka, bio je zabranjen boravak na Atosu. Carica Jelena bila je izuzetak. Postoji, međutim, mišljenje da ni Jelena nije bila na Atosu, već da je za nju izgrađen poseban pirg. Prisustvo carice Jelene na Svetoj gori umnogome je uticalo, ili je čak bilo presudno da Crkva ne proglasi cara Dušana svetiteljem.

Vrh Dno