Zato da bi meni skakali po živcima! Svi su rođeni od žene, majke, a ona nije dovoljno "dostojna" da uđe u hram???? Ehej! I moram da dodam, povodom Ančinog komentara:
Toliko o ``jednakosti ljudi pred Bogom``
sasvim sam sigurna da Svevišnji nije doneo takvu odluku, već čovek. I ma kako taj čovek bio umišljen* za mene je to leglo protiv prirodnog bluda i razvrata prikrivenog i skrivenog na najneprirodniji način. Jer, da žene ne treba da postoje, ne bi ni postojale, da treba da se povezuju maramama po hramovima, ne bi ni imale kosu, da ne treba da sikćem ovako, ne bih ni imala ovaj jezik ili znanje da kuckam. Sve što nam je dato je sa razlogom i nemam nameru da se stidim sebe niti svog pola niti će mi to nametnuti podbuli bludničari.
I ma šta oni mislili ili donosili ponižavajuća pravila, ja svog Boga nosim uvek u srcu sa sobom i ne moram nikada ući ni u jedan hram.
Edit:
Krajem 1348. godine, Evropu, pa i Balkan, zahvatila je kuga. Car Dušan je, zajedno sa sinom Urošem, ali i caricom Jelenom, otišao na izolovanu Svetu goru.
Po svetogorskim pravilima, svim ženama, bez izuzetka, bio je zabranjen boravak na Atosu. Carica Jelena bila je izuzetak. Postoji, međutim, mišljenje da ni Jelena nije bila na Atosu, već da je za nju izgrađen poseban pirg. Prisustvo carice Jelene na Svetoj gori umnogome je uticalo, ili je čak bilo presudno da Crkva ne proglasi cara Dušana svetiteljem.