• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Zasto je tako mirno dok veje sneg?

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
nnn-plavo.jpg
еки људи обожавају зиму и снег, док се други згражавају. Све, само пахуљице не! На страну осећај хладноће, зимогрожљивости, односно уживање у скијању, грудвању и санкању. Свако бира шта му највише прија. Баш као и неподношљиве врућине, тако и хладно време може, у извесним случајевима, да буде опасно по живот. Међутим, једно је извесно, а није опасно: када пада снег, као да вео тишине прекрива све наоколо. Чак и у граду, где бука и врева неприкосновено владају, чак када аутомобили и аутобуси не престају да круже, трубећи... Заиста, зашто имамо утисак да је тихо када пада снег?

uuu-plavo.jpg
тисак нас не вара, тишина постаје јача када веје снег. Наиме, мајушни ваздушни „простори” који се стварају између пахуља, упијају звукове. Они се „понашају” баш као плоче за упијање звукова у музичким студијима. Како
време пролази, пахуљице се таложе, збијају, тако да „ваздушни мехури” између пахуља постају све мањи. Када се снег стврдне, смањује се и његова способност да упија друге звукове. Бука поново овладава до нове беле вејавице.

iii-plavo.jpg
стини за вољу, вејавица не мора нужно да буде беле боје. Може да буде и ружичаста, као што се
понекад дешава на Гренланду, „зеленом острву”, или пак смеђа, односно црвенкаста. Понекад се дешава да снег на махове постане и зелен. Боје међу белим пахуљицама објашњавају се присуством алги, нарочито алги ЦхламÚдомонас које стално или повремено живе у снежним областима, између осталог, и у Алпима. Оне су најраспрострањеније на температури од минус десет степени Целзијуса. Иначе, црвене и ружичасте боје штите алге од ултраљубичастих зрака. Зелени снег говори да су у снегу присутне зелене, односно плаве алге.

ccc-plavo.jpg
ланци у новинама и емисије на телевизијама често нас плаше снегом. Многи стичу утисак да долази ледено доба, баш као што лети преовладавају теме о општем загревању. Живимо у времену брзог ширења вести, па тако и о времен
ским приликама. Један читалац „Забавника” приметио је да међу многобројним вестима које свакодневно слуша о клими и (не)времену нигде није могао да чује или прочита да ли севају муње и праште громови док веје снег... А њега баш то занима!

Грмљавина, громови и муње врло су ретки док трају вејавице, али не би могло да се каже да их никада нема. Непогоде с грмљавином и муњама особеност су летњих олуја, будући да током зиме нема услова који их узрокују. Током хладног дела године Сунце остаје ниско на хоризонту и дани су краћи. Због тога се тло не загрева довољно да би се у горњем делу атмосфере створили услови за нестабилност који су неопходни за настанак невремена.
ppp-plavo.jpg

а ипак, дешава се да веома хладан ваздух дође из поларних области. У судару с нешто топлијим, премда и даље хладним ваздухом (на пример, на југу Алпа) стварају се кумулонимбуси који доносе снежна усправна струјања. Тада настаје снежно, а не кишно невреме. Овакве снежне олује, особене за север Европе и Сједињених Америчких Држава, зависе од „силаска” хладног ваздуха у ниже пределе. Догађају се најчешће у јесен. Занимљиво је да и ту грмљавину ретко ко чује. Не зато што се никада не дешава, већ зато што свеж, тек нападани снег, са ваздушним мехурићима упија њихов звук. Због тога на два километра од снежне олује нико ништа не чује. Влада потпуна тишина.Izvor Politikin zabavnik
 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Dozivela sam nekoliko puta da cujem grmljavinu dok pada sneg. Prosto nisam mogla da verujem da je tako neka pojava moguca al' eto, jeste.
Dozivela sam i da se u jednom dan izmene sva cetiri godisnja doba. :o
Kazem vam ja lepo, izopacena je ta Kanada do zla boga. :D
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
.......sta fali Kanadi..........ja gledam da sa svojim dragim prebegnem u Kanadu..........otrpecu i sneg i grmljavinu.....................
 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Za moj pojam je u nekim, da ne kazem vecini stvari izopacena ali svako ko ima zelju, mogucnost... treba da ode. Za mlade, bez porodice je to idealno mesto da pocnu novi zivot.
 
Vrh Dno