• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Zašto je davanje dobro za zdravlje

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Odrasli smo sa uverenjem da je bolje davati nego primati. Danas nam i nauka to potkrepljuje dokazima.
Ovo bi bio mali vodič od kakve koristi pružanje pomoći drugima i davanje može da bude za vas.

MISLI SU ONO ŠTO JE VAZNO
Čak i samo razmišljanje o velikodušnosti poboljšava vaš imunitet. Studentima na Harvardu je zarad istraživanja dato da pogledaju film o Majci Terezi koja se brinula o siročićima. Utvrđeno je da je broj zaštitnih antitela u njihovoj pljuvačci porastao nakon gledanja filma. Kada je od studenata zatraženo da se podsete i fokusiraju na vreme kad su bili voljeni, ili voleli nekoga, nivo antitela kod njih je ostao povišen sledećih sat vremena. U jednoj drugoj studiji, centri zadovoljstva u mozgu bi dodatno zasvetleli dok su ispitanici označavali spisak organizacija kojima su hteli da doniraju sredstva.

SASLUŠAJTE DRUGE - POMOZITE SVOM SRCU
Biti velikodušan i pažljiv može da smanji rizik od infarkta. Srčani zastoj je povezan i sa prevelikom upotrebom reči koje se odnose isključivo na sebe ("ja", "mi", "moj") u govoru osobe. Šta bi bio najbolji savet? Slušajte i povezujte se sa drugima, društvene veze smanjuju rizik umiranja od srčanih bolesti.

POMAŽUĆI DRUGIMA - SMANJITE SVOJ BOL

Osobe koje pate od hroničnog bola kažu da su osećali manji intenzitet bola, manju fizičku onemogućenost i depresiju, kada su pomagali drugim ljudima sa sličnim teškoćama. U jednoj studiji otkriveno je da je na taj način bol smanjen za 13 odsto. Naučnici veruju da oslobađanje endorfina objašnjava ovaj fenomen.

DOBROTOM PROTIV PREHLADE

U istraživanju sprovedenom na univerzitetu Karnegi Melon, ljude koji su bili društveno povezani je ređe hvatala prehlada. Volontiranje je, naravno, jedan od najjednostavnijih načina da se povežete sa drugima i pomognete.

LJUBAV ISCELJUJE NEKE RANE
U studiji koju je sproveo Univerzitet Ohajo, bračnim parovima su u dva navrata na koži pravljeni mali plikovi. Tokom prvog dela eksperimenta, par bi razgovarao na pozitivan način pun podrške, međutim tokom drugog oni bi započinjali svađu vezanu za njihov odnos. Plikovima je trebalo dan više da zarastu posle druge sesije, i još dva dana duže kod parova sa visokim nivoom besa i ljutnje.

MAGIČNI DODIR
Postoji prekidač za isključivanje hormona stresa – kortizola koji proizvodi nadbubrežna žlezda a to je masaža. Studija koja je uključivala penzionere, a tokom koje im je pružana masaža, pokazala je da je nivo kortizola kod njih, kao i anksioznosti i depresije znatno pao posle ove aktivnosti. Zato se ne ustručavajte da dodir kroz masažu podelite sa drugima.

Smedia

Znaci masaza... :D
 

Misha

Nadrndani Bengalski tigric
Učlanjen(a)
13.12.2011.
Poruke
291
Broj reagovanja
83
Horoskop
Nije određen
Znači, masaža.... :genije:
 
Vrh Dno