Zanimljivosti /iz svih domena/

Sandrena

Novajlija
Član
Tove Jansson
Finska autorka, ilustratorka i crtačica stripova Tove Jansson je najpoznatija po svojoj Mumin zbirci knjiga za decu i stripova u kojima su glavni junaci zabavno ilustrovana simpatična bića koja vole avanture i prirodu u svom Mumin svetu. Ona je takođe napisala nekoliko knjiga za odrasle uključujući i Letnju knjigu (The Summer Book), o šestogodišnjoj devojčici koja živi sa svojom bakom na malecnom ostrvu u finskom zalivu.

Odlomak iz odeljka "Mačka", iz dela "Letnja knjiga":

“Bilo je malecno mače kada je došlo i moglo je da pije mleko samo na cuclu. Srećom, imali su i dalje Sofijinu bočicu za bebe na tavanu. U početku, mače je spavalo u navlaci za čajnik u kojoj je bilo toplo, ali kada je otkrilo svoje noge i hodanje, puštali su ga da spava u kolibici u Sofijiom krevetu. Ono je imalo svoj jastuk, odmah pored njenog.

Bila je siva ribarska mačka i brzo je rasla. Jednog dana je napustila kolibicu i preselila se u kuću, gde je noći provodila ispod kreveta u kutiji u kojoj su držali prljave sudove. I tada je imala čudne ideje. Sofija bi mačku odnela natrag u kolibicu i pokušavala što je više mogla da joj se dopadne, ali što bi joj više ljubavi pružila, mačka bi sve brže jurila u kutiju sa sudovima. Kada bi kutija bila prepuna, mačka bi mjaukala i neko bi morao da dođe i opere sudove. Zvala se Ma Petite, ali su je zvali Moppy.

“Smešno je to sa ljubavlju,” rekla je Sofija. “Što više nekoga voliš, oni tebe sve manje vole.”
“To je jako tačno” potvrdila bi baka. “I šta onda ti radiš?”
“Nastaviša da voliš,” rekla je Sofija preteći. “Voliš sve jače i jače.”
 

Sandrena

Novajlija
Član
Kolet (Colette)
Kolet je bila francuska književnica, najpoznatija po svom romanu Gigi, koji je poznatiji po svojim adaptacijama za pozorište i film. Bila je na lošem glasu zbog svoje senzualnosti i brojnih veza sa muškarcima i sa ženama, uključujući tu i sina svog drugog muža. Takođe joj se pripusuje da je "otkrila" glumicu Odri Hepbern kada je prilikom audicije za film Gigi glavnu ulogu dodelila tada nepoznatoj glumici samo na osnovu toga što je videla kako hoda kroz hol hotela.

Kolet je opisivana kao "originalna žena-mačka“ i celog života je bila zaljubljena u mačke. Takođe je volela i pse, nakon što je odrasla okružena životinjama koje je u kuću neprestano donosila njena majka. Kolet je napisala roman "Mačka", koji govori o veridbi i medenom mesecu para koji je rastrzan oko neverovatne ljubavi muškarca prema svojoj mački. Junak romana Alan, u zanosu kaže “Nije u pitanju samo mala mačka koju sam čuvao u tom trenutku, već urođena uzvišenost celog mačjeg roda, njihova bezgranična nezainteresovanost, njihov osećaj mere i njihov savez sa aristokratom u čoveku.”

“Ne postoje obične mačke.”- Kolet
 

Sandrena

Novajlija
Član
Rejmond Čendler (Raymond Chandler)
Rejmond Čendler je počeo da se bavi pisanjem u 44. godini života, nakon što je tokom finansijske krize dobio otkaz u svojoj naftnoj kompaniji. Njegov prvi roman, The Big Sleep, je objavljen 1939. i predstavlja po prvi put naratora u prvom licu, detektiva Filipa Marloa (Philip Marlowe), koji će kasnije postati veoma popularan i biti glavni junak u mnogim kasnijim Čendlerovim knjigama. Rejmond je nastavio da objavljuje kratke priče i romane tokom četrdesetih i pedesetih godina XX veka ali je takođe započeo i da radi na scenarijima uključujući filmove Dvostruka odšteta, Stranci u vozu i Plava dalija (Double Indemnity, Strangers on a Train, The Blue Dahlia).

Čendler je bio zagriženi ljubitelj mačaka koji je često pisao o svojim mačkama i čak pisao pisma iz ugla svoje mačke Taki. Odlomak (Taki piše pismo jednoj ženskoj mački Čendlerovog prijatelja): “Dođi do mene kada očistiš lice, da pričamo o stanju u svetu, o ljudskoj gluposti, o sveprisutnosti konjskog mesa, iako mi više volimo goveđi but, i našim uobičajenim poteškoćama sa otvaranjem vrata u pravo vreme i serviranjem obroka u kraćim intervalima. Doterao sam svoju poslugu na pet obroka dnevno ali tu i dalje ima mesta za poboljšanja.”

Čendlerov agent H.N. Swanson, rekao je da piščeva mačka “zna o njemu više nego bilo ko drugi.”
“Rekao sam nešto što te dovelo da pomisliš kako mrzim mačke. Ali gospodine, ja sam jedan od najfanatičnijih ljubitelja mačaka u ovom poslu. Ukoliko ih vi ne volite, ja ću možda zamrzeti vas. Ukoliko ih vaše alergije ne vole, tolerisaću tu situaciju koliko god sam u stanju.”

-Rejmond Čendler, u drugom pismu
 

Sandrena

Novajlija
Član
Vilijem Karlos Vilijams (William Carlos Williams)

Pesnik i doktor medicine William Carlos Williams “je napornije radio kako bi bio pisac nego lekar” ali je začudo uspevao i jedno i drugo. Započeo je kao član pokreta Imagist, grupe pesnika na početku 20. veka koji su bili posvećeni "čistoti izražavanja putem upotrebe jasnih vizuelnih slika”. Kasnije je eksperimentisao sa novim tehnikama i uticajima, na kraju se skrasivši sa jedinstvenim sopstvenim stilom koji se uglavnom bavio svakodnevnim životom "običnih" ljudi.

“Spolja, severni vetar, dolazi i prolazi, jača i slabi, diže zaleđeni pesak i bučno ga baca na razlupane prozore, a mi draga možemo sedeti mazeći mačku, mazeći mačku i sanjivo se smeškati....prrrr, prrrr.”
Kako se mačka
pela
na vrh
vitrine
prvo desna
prednja noga

pažljivo
zatim zadnja
spustila se
u rupu
prazne
vaze”

-William Carlos Williams, pesma (Dok je mačka)
 

Sandrena

Novajlija
Član
Truman Kopoti (Truman Capote)
Truman Kopoti, američki autor kratkih priča, romana, proze i drame – uključujući Doručak kod Tifanija i kriminalistički roman "Hladnokrvno" (In Cold Blood). Bio je veliki prijatelj pisca Harpera Lija (Harper Lee) i često su jedan drugom pomagali na drugim projektima, npr kada je Kopoti poslužio kao inspiracija za junaka Dila u "Ubiti pticu rugalicu" (To Kill A Mockingbird). Kopoti je bio otvoreno homoseksualne orijentacije i aktivno je učestvovao u društvenom životu.

Iako Trumanova ljubav prema mačkama nije preterano dobro dokumentovana, neimenovana mačka u Doručak kod Tifanija igra veoma važnu ulogu u središtu radnje. Junakinja Holi odlično sumira celu novelu sa rečenicom “Kada bih samo mogla da nađem stvarno mesto u kome bi se osećala kao kod Tifanija, kupila bih neki nameštaj i dala mački ime.”

“I dalje je grlila mačku, jadno stvorenje." rekla je, češkajući se po glavi, “jadno stvorenje bez imena. Malo je nezgodno, to što nema ime. Ali ja nemam prava da mu dajem ime: Moraće da sačeka dok ne bude pripadao nekome. Mi smo se samo sreli pored reke jednog dana, mi ne pripadamo jedno drugome. On je nezavisan, a i ja sam. Ne želim da posedujem bilo šta dok ne budem pronašla mesto na kome ja i okolina pripadamo jedni drugima.”

-Truman Kopoti, Doručak kod Tifanija
 

Beba

Poznata ličnost
Član
“Boje su osmesi prirode.”
~ Leigh Hunt
Svi reaguju na boje, a naučnici su otkrili da svaka boja šalje mozgu jedinstvenu poruku koja na različite načine utiče na naše raspoloženje.
26994318_1595682513861074_7985804794098315680_n.jpg
CRVENA je telesni stimulator.
ŽUTA je dobra za pojačavanje optimizma.
NARANDŽASTA povećava sigurnost.
ZELENA predstavlja prirodno izlečenje i ravnotežu.
PLAVA unosi harmoniju.
LJUBIČASTA povećava duhovnu svesnost.
.
 
Vrh