• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Zanimljivosti iz nauke

Helena79

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
20.01.2013.
Poruke
225
Broj reagovanja
132
Horoskop
Ovan
Poznate ličnosti i njihova manje poznata neobična otkrića

Hedi Lamar je svima poznata kao jedna od najvećih holivudskih zvezda svog vremena, a Nil Jang kao jedan od najuticajnijih kantautora ikada, ali malo ko zna da su oni pored toga bili i pronalazači. Oni su samo neke od poznatih ličnosti koje imaju i talente za otkrića, prenosi sajt Cracked.com.

248816_neilyoungperolehagen_f.jpg

Nil Jang je izmislio jednostavniji sistem upravljanja vozićima

Jedan od najcenjenijih pevača, gitarista i tekstopisaca Nil Jang, bavi se i svojim hobijem – modelima vozova. Ali on je i inovator u toj oblasti, pa je tako, između ostalog, izmislio i poseban sistem za daljinsko upravljanje vozićima pomoću dugmeta, kako bi svom sinu, koji pati od cerebralne paralize, omogućio da i on uživa u tom hobiju. Jang je i suvlasnik firme “Lionel, LLC” koja prodaje sve njegove izume.

248817_zepo-gumo_f.jpg

Zepo i Gumo Marks - komičari i inženjeri

Zepo i Gumo Marks najmlađi od braće Marks, čuvenih komičara, bili su i uspešni inženjeri. Njih dvojica su, za razliku od Gruča, Harpa i Čika, glumačku karijeru ranije završili i obogatili se zahvaljujući medicinskim aparatima. Njihov najvažniji pronalazak jeste monitor za merenje pulsa, mali aparat namenjen srčanim bolesnicima. Aparat se nosi na ruci, i ima dva sata, jedan koji pokazuje normalno vreme, a drugi koji meri puls. U slučaju da puls nije u granicama normale, aparat se oglašava alarmom.

248818_marstonpetermayergaines_hs.jpg

Vilijam Marston tvorac stripa i tragač za istinom

Vilijam Marston, tvorac stripa “Čudesne žene” (Wonder woman), bio je i u stvarnom životu zauzet pravljenjem neke vrste “lasa istine” koji nosi njegova junakinja. Marston je bio psiholog i pronalazač i tvorac je testa sistolnog krvnog pritiska, na osnovu koga se može zaključiti da li testirana osoba laže. Taj test je jedna od komponenti modernog poligrafa.

Pisci naučne fantastike, na čelu sa Žilom Vernom, predvideli su i detaljno opisali mnoge kasnije izume. Robert Hajnlajn, jedan od najuticajnijih naučnofantastičnih pisaca može se smatrati jednim od idejnih tvoraca vodenog kreveta. On je u svojim romanima do najsitnijih detalja opisao vodene krevete namenjene pacijentima koji moraju dugo da leže, a koji su tek kasnije napravljeni. Hajnlajn ipak nije pokušao da svoju ideju sprovede u delo.

Spisateljica ljubavnih romana Barbara Kartland dala je svoj doprinos vazduhoplovnom jedriličarstvu. Ona je dizajnirala jednu jedrilicu koju može da vuče avion i kojoj je britanska vojska našla namenu tokom Drugog svetskog rata. Za svoj izum ona je dobila i nagradu vazduhoplovne industrije.

248813_hedylamarralgiers38_f.jpg

Hedi Lamar je bila holivudska lepotica, ali i genijalna naučnica

Jedna od najvećih zvezda zlatnih godina Holivuda, Hedi Lamar glumila je u preko 30 filmova, a ono što je malo poznato o njoj je to da je ona izumela sistem za navođenje torpeda, koji predstavlja preteču današnje bežične komunikacije. Lamar je danju bila seks simbol na velikom ekranu, a noći je provodila radeći u svojoj laboratoriji i zajedno sa prijateljem Džonom Antejlom registrovala je patent tehnologije komunikacije proširenog spektra, bez kojeg razvoj digitalnih komunikacija ne bi bio moguć. Ona je svoj izum patentirala 1942. godine i ponudila američkoj vojsci, ali su je oni ismejali. Tek nakon dvadeset godina američka mornarica je shvatila veličinu njenog otkrića i počela da je primenjuje. Dan njenog rođenja, deveti novembar, se u njenoj domovini Austriji, ali i Nemačkoj i Švajcarskoj, obeležava kao Dan pronalazača.

248821_thatcherprofile_hs.jpg

"Čelična dama" doprinela industriji sladoleda

Margaret Tačer, čuvena britanska premijerka, poznata po nadimku "Čelična lejdi" ima i svoju "meku stranu". Naime, ona je, nakon što je diplomirala na Oksfordu, radila kao hemičar za lanac restorana i proizvođače hrane "J. Lyons and Co" i zajedno sa kolegama došla do novog metoda za ubrizgavanje vazduha u sladoled i tako napravila "vazdušastiji" i laganiji dezert. Takav sladoled sa mekšom teksturom se hlađenjem ne može skroz zamrznuti, pa se lako servira.

Čak i najpoznatiji svetski izumitelji imaju i neka nepoznata, ali vredna otkrića koja odskaču od onoga što znamo o njima.Tako je na primer Isak Njutn osim fizici svoj doprinos dao i – mačkama.
Njemu mnogi pripisuju da je izumeo vratanca za mačke. Dok je sedeo u svojoj laboratoriji proučavajući fizičke osobine svetla, njegova mačka je želela čas da uđe u sobu, a čas da izađe iz nje. Njutn nije želeo da stalno otvara vrata ljubimcu, ne bi li mu ušla svetlost i poremetila uslove u laboratoriji, pa je odlučio da iseče jedan kvadrat na vratima, tako da mačka može da gurne vratanca i uđe kad hoće, a da se ona sama za njom zatvore.

Bendžamin Frenklin, naučnik i političar, najpoznatiji je po otkriću gromobrana i bifoklanih naočara, a otkrio je i savitljivi uretralni kateter.

Dok je njegov brat imao probleme sa kamenom u bubregu, Frenklin je došao na ideju da napravi kateter od savitljive srebrne žice koji će biti bezbolniji i udobniji pacijentu.


blic
 

Helena79

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
20.01.2013.
Poruke
225
Broj reagovanja
132
Horoskop
Ovan
NA PRAGU POBUNE


Jedan od najistaknutijih čeških književnika 20. veka, Karel Čapek prva je osoba u svetu koja je upotrebila reč „robot“ u jednoj svojoj drami napisanoj 1921. godine. Reč robot je potekla iz češkog jezika i označava težak fizički rad i služenje. Pisac u drami opisuje robote kao inteligentne mašine koje se koriste kao sluge u njegovoj drami “R.U.R.”03b.jpg


Danas postoji preko milion robota u domaćinstvima a približno 1,1 milion operiše u industriji širom sveta. Roboti se koriste za obavljanje zadataka koji zahtevaju visok nivo preciznosti ili su, jednostavno, dosadni poslovi za čoveka. Mašine obavljaju i opasne i rizične poslove, kao što je istraživanje olupina broda, pomaganje nakon prirodnih i drugih nepogoda i katastrofa, proučavanje drugih planeta i deaktiviranje bombi i mina.

Roboti zauzimaju sve značajnije mesto u našim životima. U budućnosti, roboti će raditi i kao bolničari, medicinske sestre, obezbeđenje, saobraćajni policajci, zabavljači, pratioci pa čak i kao vojnici.


Domaća invazija

Uprkos činjenici da je koncept robota poznat duže vreme, batleri mašine koji se kreću po našim domovima donedavno su bili samo misaona imenica. Umesto toga, većina robota radila je u fabrikama obavljajući neku od industrijskih rutinskih aktivnosti.

03a.jpg


Međutim, kombinacija sve veće kompjuterske moći i napretka ostvarenog na polju veštačke inteligencije dovela je do proizvodnje dovoljno pametnog softvera, pomoću kojeg roboti postaju mnogo korisniji. Najnoviji podaci otkrivaju da je prodaja robota trostruko porasla za samo godinu dana. Štaviše, kućni roboti su na dobrom putu da budu brojniji od svojih industrijskih rođaka.

Pored robota usisivača, metli, kosilica za travu, čistača za bazen pa čak i automatskih kolevki za bebe, došlo je do prave eksplozije kada su u pitanju roboti za zabavu. Odjednom, ljudi su počeli da plaćaju pozamašne sume za robote koji nemaju određenu funkcionalnu vrednost. Umesto robota koji su zamenili nekadašnje robove, zavladali su roboti kućni ljubimci koji služe čoveku kao zabava, društvo i pratnja. Roboti zabavljači su se, ipak , najbolje pokazali zato što kućni poslovi još uvek predstavljaju izazov za robote, u pogledu spretnosti, okretnosti i inteligencije pa čak i kada su u pitanju jednostavni poslovi kao što je peglanje.

Daleko od kućnog okruženja, roboti mogu imati i drugačije oblike. Neki su čak dizajnirani da menjanju oblik, kao što je tetrabot koji menja formu i samo-klonirajući robot. I dok često razmišljamo o humanoidnim robotima, kao što je Hondin “asimo” i Sonijev “q rio” (skraćeno od Quest for Curiosity), dvonožnim mašinama za zabavljanje čoveka, pokazalo se da smo još zainteresovaniji za druga stvorenja kao što su insekti, jastozi, orangutani, aligatori, zmije i ribe. Čak je napravljen i robot zmaj-čuvar!

Bez obzira na to koliko nogu imaju i da li uopšte imaju udove, došlo je do značajnog napretka u pogledu pokretljivosti robota. To se uglavnom odnosi na hodanje na dve noge, tumaranje, gmizanje, penjanje po stenama, skakutanje, plivanje i sl. Tu su i roboti na točkovima, koji funkcionišu kao samostalna vozila. Primer za takva vozila predstavljaju roboti trkači u pustinjama, koji se nadmeću u DARPA Grand Challenge -u.


Robotski ratovi

Jedna od oblasti gde je vidljiv izuzetan napredak je razvoj bespilotnih letelica. To su u osnovi izviđačke letelice na daljinsko upravljanje koje mogu leteti same ako izgube kontakt sa svojim pilotom. Te letelice se mogu koristiti i za nadgledanje i praćenje požara u šumama. Neki roboti su čak naučili da lete sami od sebe.

Pentagon je započeo naoružavanje pojedinih bespilotnih izviđačkih letelica. Tako su one postale sposobne da odgovore na napad otvorenom vatrom. Nazivaju ih i bespilotnim borbenim letelicama. Napravljeni su i roboti koji obavljaju funkciju špijuna na bojnom polju. Svemirske agencije, kao što je NASA, takođe pokušavaju da nađu zamenu za čoveka u situacijama opasnim po život. U te svrhe, proizvedeno je mnogo robota koji istražuju svemir. Na primer, robonaut je robot na daljinsko upravljanje, specijalno opremljen da hoda po svemiru umesto čoveka astronauta.

NASA je već poslala robotske rovere na Mars, unapredila sonde za interplanetarna istraživanja, poslala droide u pokušaju da ispita asteroide. Svemirske sonde kao što je “ Huygens ” (koja se spustila na Titan) i ruska “ Venera 9 ” (koja je sletela na Veneru) takođe se smatraju robotima.

Roboti nisu pogodni samo za istraživanje drugih planeta po kosmosu. Roboti podmornice, poznati i kao vozila na daljinsko upravljanje, postaju sve značajniji način ispitivanja dubokog okeanskog dna. Roboti otporni na toplotu sada se koriste za nadgledanje aktivnosti vulkana. I za ulazak u egipatske piramide korišćen je robotski rover.


Precizni hirurzi

Operisanje ljudskog tela zahteva visok stepen spretnosti ali i kontrole, što roboti svakako mogu da ispune s obzirom na to da su mašine. Ideja o robotu hirurgu izazvala je strah kod ljudi da će roboti bez nadzora odlučivati o ljudskom životu, ali u stvarnosti roboti samo pomažu hirurzima da obave procedure za koje je potrebna maksimalna preciznost. Najuspešniji sistem je da Vinčijev robotski hirurški sistem, koji se koristi za operacije gde se instrumenti ubacuju kroz manje rupe na telu čoveka. Ovaj robotski hirurški sistem se koristi za različite zahvate, počevši od žučne kese pa do srčanog bajpasa.

Slično tome, postoje sićušne bežične kamere robota koji se koriste za dijagnostifikovanje. One prolaze kroz organe za varenje pacijenta. Njima se upravlja daljinskim upravljačem a mogu se kretati po abdominalnoj šupljini, šaljući hirurzima slike unutrašnjosti ljudskog tela, pa čak i uzimajući uzorke za biopsiju. Razvijene su i „robotske ruke“ koje služe za otkrivanje raka dojke.

Roboti koji spašavaju ljudske živote odlično su se pokazali. Zubari razmatraju korišćenje robotske bušilice kako bi ugradnja implantata bila jeftinija, brža I, što je najvažnije, manje bolna.


Pokretači i senzori

Uprkos svim uspešnim operacijama i funkcionisanju, u robotskom svetu čeka još mnoštvo izazova. U to spadaju proizvodnja boljih pokretača (koji kontrolišu kretanje robota), senzora (koji omogućavaju detektovanje okoline), pravljenje pametnijih robota. Motori i hidraulični i pneumetski pokretači su danas previše slabi, ili su pak glomazni i bučni. Veštački mišić bi mogao da bude dobro rešenje, ali se pokazalo da nije dovoljno jak.

Dvonožni humanoidni roboti predstavljaju poseban problem. Roboti na točkovima, ili oni koji se kreću kao insekti, imaju mnogo bolju ravnotežu i lakše se snalaze u prostoru.

Ranija istraživanja u oblasti robotike fokusirala su se na korišćenje sonarnih senzora jer su bili jeftiniji i lakši za korišćenje. Međutim, danas je u igri mnogo izazovniji, a samim tim i bogatiji navigacioni sistem. Slično tome, u toku su intenzivna istraživanja kako bi se proizvela „elektronski osetljiva koža“ koja samo pomoću dodira detektuje lomljive ili klizave objekte. Robot koji podražava ljudski govor takođe je u razvoju.

Kako bi se u svim ovim oblastima vidno napredovalo, takmičenja u svetu robota su postala uobičajena pojava. Nadmetanja se održavaju u bejzbolu kako bi se unapredila spretnost i okretnost robota. Postoji i takmičenje u hvatanju zlatne ribice da bi roboti „uvežbavali“ manevrisanje pod vodom. Organizovana su i takmičenja za robote džokeje. Konačni test za robote najverovatnije predstavlja fudbal. Ovaj sport se odnosi na razvoj skoro svake grane robotike, od sposobnosti da se trči i šutira lopta do komunikacije i timskog rada. Krajnji cilj je sastavljanje ekipe humanoidnih robota koji mogu da pobede najbolji ljudski fudbalski tim na svetu do 2050.

Međutim, do 2050. ostaje otvoreno pitanje: kako će se roboti koji su dovoljno pametni da opeglaju naše rublje ponašati u pogledu poslušnosti čoveku? Da li će biti dovoljno pametni da odbiju zadati posao? Da li ćemo se naći na pragu robotske pobune u jednom trenutku naše budućnosti?


planeta.org
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Osećajni kelj
Naučni eksperiment sa biljkom arabidopsis, koja je u srodstvu sa keljom, otkrio je da je ona u stresu kada je neko jede. Istraživači su u blizini biljke puštali snimak vibracija koje ispušta dok je napada. Zvuk je stresno delovao na biljku, menjao joj metabolizam i podsticao stvaranje odbrambenih hemijskih supstanci.

Mudre vrane
Dok nama sve vrane jednog jata izgledaju isto, ove ptice razlikuju i pamte ljudska bića. To su pokazivala istražuvanje ovih inteligentnih ptica koje imaju svest o sebi, prilagodjavaju se životnoj sredini, imaju razvijenu sposobnost učenja, pamćenja i planiranje kompleksnih radnji. Poznato je da vrane otvaraju orahe tako što ih bace na ulicu i čekaju da ih automobil pregazi, a onda sakupljaju jestivi deo.
Izvor:magazin Beta
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Заслужиле дивљење (a нису звезде Пинка, нити звезде Гранда) – Српске математичарке друге у Европи!


На математичкој олимипијади за девојке, екипа Србије постигла изванредан успех и освојила четири медаље – две златне, једну сребрну и једну бронзану. Екипно, младе математичарке освојиле друго место.

Ученица гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша Анђела Шарковић и Богдана Јелић, ученица 4. разреда Математичке гимназије освојиле су златне медаље, саопштено је из београдске Математичке гиманзије.

Маријана Вујадиновић, ученица 4. разреда Математичке гимназије добитиник је сребрне медаље, док је ученица гимназије „Јован Јовановић. Змај“ из Новог Сада, Кристина Силађи освојила бронзану медаљу.

У пратњи ученица су били лидери репрезентације Марија Јелић и Милош Стојаковић.

Такмичење у белоруској претоници Минску окупило ученице из 23 земље, међу којима су Белгија, Француска, Велика Британија, Румунија, Италија.

Извори: РТС и Математичка гимназија
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
КИКИНДА – На 56. Међународној олимпијади из математике, одржаној на Тајланду, Кикинђанин Алекса Константинов освојио је златну медаљу.

Да је успех младих математичара из Србије огроман потврђује и податак да су у конкуренцији такмичара из преко 100 земаља света управо чланови тима из Србије са освојене четири медаље – златном, сребрном, две бронзане и две специјалне похвале, били међу најбољима. Кикинђани су с разлогом поносни на свог Алексу.
aleksa-konstantinov-matematicar.jpg
У најјачој међународној конкуренцији, Кикинђанин Алекса Константинов, ученик Математичке гимназије у Београду, био је и најуспешнији. А пут до златне медаље на Математичкој олимпијади Алекса је заправо започео у кикиндској Основној школа „Свети Сава“, када га је математика очарала.

„Нама математика није обавеза, већ љубав и страст, најлепша занимација. Треба стварно спознати лепоту математике као прелепе науке. На тај начин, нама припреме за такмичења не падају тешко, ми то радимо свакодневно.“

Искуства са Тајланда и са самог такмичења су за читав живот. А онда, и сазнање да сте – најбољи.

„Само сам чекао да буду повучене границе за златну медаљу, али када је резултат био и званично саопштен био сам пресрећан. Мислим да је то велики успех за мене“, емотивно нам утиске из Тајланда препричава најбољи математичар-средњошколац на свetu.

http://srbin.info/2015/07/21/mladi-srbin-najbolji-matematicar-na-svetu/#ViewPollResults
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Kažu da je ovo najlepša reka na svetu. Kada vidite fotografije, shvatićete zašto
Blic

Река коју видите на овим фотографијама зове се Кањо Кристалес и једна је од најживописнијих река у Колумбији. У рећи мозе да се види Читав спектар боја, од жуте и зелене, преко Блаве и црне до најизразитије црвене. Црвена боја ове реке је толико упечатљива због трава, које расту На њеном дну (Мацарениа цлавигера).
Реку колоквијално зову још и "река љубимац Боја" или "Течна Дуга" или "река која тече у рај".Једна од титула је "Најлепша река на свету"
Река Кањо Кристалес изгледа као неко месте из прича из Библије.

images (7).jpg images (6).jpg images (53).jpg Река је једно време била недоступна за туристе због герилских сукоба у Колумбији. Отворена је за посете од 2009. године.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
PRIZORI ZEMLJE

images-2013-NWBP1088600_740582855.jpg

Tri kilometra od zapadne obale zaliva Hadson, tik ispod severnog polarnika, beli medved dolazi u krupni plan. Ledene sante se tope tokom letnjih meseci, pa najveći medvedi na svetu – ranjiva vrsta na listi ugroženosti – moraju da plivaju do obale.

images-2013-boximage.php_866696105.jpg

Dok sunce izlazi nad područjem Live, pripadnici lokalnih plemena vode svoje kamile na pašnjake susedne Saudijske Arabije. Pesak koji oblikuje vetar stvara ogromne dine u obliku polumeseca, koje se sporo pomeraju i mogu da dostignu i do 150 metara visine.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Nastavak:
images-2013-KEL_RIO_9_3_2013_1142600_991031631.jpg

Dok oluja koja brzo nailazi guta planinu Pedro de Gavea, Kajo Afeto kao da hoda po oblacima.

Ovaj profesionalni hodač po žici prelazio je između dve litice iznad Rio de Žaneira kada je došlo do prodora hladnog vazdušnog fronta koji je sakrio skoro 850 metara visok planinski vrh.
images-2013-pozar600_395777424 (1).jpg


Vres dimi tokom kontrolisanog požara u zapadnom Burafirtu na Šetlandskim ostrvima. Ova tehnika upravljanja požarom krči staro grmlje kako bi poboljšala uslove za ispašu i stanište divljih životinja.

images-2013-Buckland_VWR_5153_Original600_809732375 (1).jpg

Držeći se za ruke tokom ovog skoka na glavu u slobodnom padu, skakači su formirali ljudsku pahuljicu.

U Čikagu je 138 učesnika slobodnog pada avgusta 2012. godine postavilo svetski rekord. Budući da je padao naglavačke, fotograf je morao da ustima aktivira prekidač kako bi napravio fotografiju kamerom koja mu se nalazila na kacigi.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Kako su ženili Nikolu Teslu : Prepiska dva zanesenjaka
Lazi Kostiću nije uspelo, uz sav trud, da oženi Nikolu Teslu.

Ali, baš odatle je pesnik i pošao. Zašto? Odgonetku je dao književnik Stanislav Vinaver, koji mu je posvetio svoje kapitalno delo "Zanosi i prkosi Laze Kostića".
"Prepiska između Laze i Tesle daje uvid u srž oba ova zanesena duha, od kojih je jedan hteo da veruje samo u romantiku, a drugi samo u drevne prauzroke i praskozorja. Elem: Laza je zaljubljen u Lenku Dunđersku. Ali se, oronuo, ne oseća dostojan nje. Traži joj dostojnog muža. Nalazi: Laza je napunio romantičnu Lenkinu glavu Teslinim likom. Ona je,DOSledno, volela njega, Lazu: on se, Laza, uplašio i geteovski pobegao od nje, u Krušedol. Lenka veruje Lazi. Kad nije Laza - nek je Lazin Tesla."
583340_800px-tesla-circa-1890_if.jpg
Ali, sve dok Vinaver nije objavio ovu prepisku, uz Teslino ime jedva da je bila pomena i Lazinog i Lenkinog.
 
Poslednja izmena:

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
NEVEROVATNE ČINJENICE O LJUDSKOM TELU

1. Ljudski nos može da zapamti 50.000 različitih mirisa.

2. Odraslo ljudsko biće sastoji se od oko 7.000.000.000.000.000.000.000.000.000 atoma.


3. Bebe imaju preko 90 kostiju više od odrasle osobe.

4. U telu odraslog čoveka nalazi se preko 160.000 kilometara krvnih sudova.

5. Prosečna osoba proizvede oko 25.000 litara pljuvačke tokom života, dovoljno da se napune dva bazena.

6. Ljudsko telo sadrži gvožđa dovoljno da se napravi jedan sedam centimetara dugačak ekser.

7. Grinje žive čak i u ljudskim trepavicama.

8. Najjači mišić u ljudskom telu je vilični mišić.

9. Znoj, zapravo, nema miris. Neprijatan miris koji povezujemo sa znojenjem nastaje kad se znoj pomeša sa bakterijom koja živi na našoj koži.

10. Prekomerna maljavost povezuje se sa visokim intelektom.

11. Uši i nos nikad ne prestaju da rastu.

12. Kao što je slučaj sa otiscima prstiju, otisak jezika je takođe jedinstven.

13. Mozak u budnom stanju proizvodi dovoljno elektriciteta da napaja manju sijalicu.

14. Ljudi sa plavim očima imaju veću toleranciju na alkohol.

15. Ljudsko oko može da razlikuje oko 10 miliona različitih boja.

16. Kad bi ljudsko oko bilo digitalni fotoaparat, imalo bi 576 megapiksela.

17. Sve bakterije u ljudskom telu zajedno teže oko 1 kilogram.

18. Ljudsko telo proizvodi oko litar sluzi dnevno.

19. Postoji više od 100 vrsta kancera i bilo koji deo tela može biti zahvaćen.

20. Mozak koristi 20% ukupnog kiseonika i krvi koji se nalaze u telu.

21. Kosti sadrže 31% vode.

22. U ljudskim ustima postoji više bakterija nego što ima ljudi na svetu.

23. Većina prašine ispod vašeg kreveta je zapravo vaša mrtva koža.

24. U roku od 3 dana od smrti, enzimi koji su varili vašu hranu počinju da jedu vaše telo.

25. Ukoliko spavate manje od sedam sati tokom noći, skraćujete svoj životni vek.

26. Srce može da kuca čak i kad ga razdvojite od tela jer ima sopstvene električne impulse.

27. Mozak nastavlja da se razvija skoro do vaše pedesete godine života.

28. Ljudski prsti mogu da osete predmete veličine 13 nanometara. Ukoliko bi prst bio veličine zemaljske kugle, osetio bi razliku između kuće i automobila.

29. Najviša zabeležena temperatura ljudskog tela bila je 46.5°C.

30. Ljudsko srce se ne nalazi na levoj strani grudi, nego na sredini.

31. Čula ukusa menjaju se na svakih deset dana.
Izvor: google
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
NAUKA O SUZAMA


Zašto placemo? Jer je to dobro za nas, kažu strucnjaci * Ako naucimo puštati suze da slobodno teku, možda cemo moci prestati uzimati i neke od lekova Naucnici se još krecu korak po korak prema rešenju jedne trajne životne misterije - znacenja ljudskih suza. Pogledajmo samo nekoliko aspekata suzenja, koje još istražuju.
S obzirom na složen hemijski sastav suzne tecnosti, pretpostavlja se da mogu delovati kao sastav za uklanjanje otpadnih stvari iz tela.
Hemijski sastav tzv. emotivnih suza razlikuje se od onih uzrokovanih upalom i iritacijom.

Ljudi se nakon plakanja uopsteno osjecaju bolje. Oni koji cešce placu i o tome imaju bolji stav, mogu biti manje skloni bolestima koje imaju odredene veze sa stresom, kao što je cir na želucu i kolitis.
Žene cešce placu nego muškarci, što može biti povezano s Hemijskim sastavom i procesima u telu, ali i društvenim stavom. Neverovatno, ali mnoge od ovih tema pokrenute su tek nedavno. Dok su fizicke funkcije suza - ispiranje, zaštita ociju - bile možda više nego ocite da bi izazvale naucno zanimanje, odnos izmedu emocija i suza uopsteno je ostavljen pesnicima i psihijatrima.

Zašto ljudska bica, ocito jedina medu svim drugim oblicima života, proizvode suze kao odgovor na emotivni stres? Naucnici iz Psihijatrijskoga istraživackog laboratorija u Ramsey klinici, u St. Paulu, okupili su 331 dobrovoljca, u starosti izmedu 18 i 75 godina. Detaljno su vodili dnevnik plakanja, i to tokom 30 dana. Žene su zabeležile u proseku 5,3 slucajeva plakanja, kao reakciju na mentalne i emotivne promene, a muškarci 1,4. Znacajno je da je 85 posto žena i 73 posto muškaraca obavestilo da se uopsteno osecaju bolje nakon placa. Samo 6 posto zdravih žena i 45 posto zdravih muškaraca nije plakalo u toku mesec dana.
Rezultati ankete pokazali su da je vodeci uzrok plakanja u žena obuhvatao meduljudske odnose, nacešce odvajanje od voljene osobe. Glavne emocije ukljucene u žensko plakanje bile su tuga (49 posto), sreca (21 posto) i ljutitost (10 posto).

Na univerzitetu u Pittsburghu poredili su osobe koje nisu imale zdravstvenih problema, s onima koje su bolovale od cira na želucu (ili dvanaestopalacnom), ili od kolitisa, dveju najcešcih bolesti povezanih sa stresom. Utvrdeno je da zdravi muškarci i žene cešce placu i nakon toga se bolje osjecaju, nego oni bolesni.

Zašto muškarci izbjegavaju emocije?
Razlika u plakanju izmedu muškaraca i žena vec se odavno prepisuje kulturološkim okolnostima (veliki decki ne placu itd.). Muškarci cešce oboljevaju od bolesti povezanih sa stresom, a nesposobnost ili nemogucnost plakanja možda u tome igra odredjenu ulogu. Kad muškarac oseti da bi mu odredjena situacija mogla izmamiti suze, shvati kako mu je lakše distancirati se od svojih osecaja, nego zadržavati suze. Zbog toga verojatno mnogi muškarci ne vole biti u blizini žena koje placu. Biti u kontaktu s voljenom osobom koja je u nevolji, za muškarca znaci imati posla i sa svojim emocijama.

Sada se to tradicionalno mišljenje dovodi u ozbiljnu sumnju. Hormon prolaktin - koji je u vezi sa stvaranjem mleka u dojkama, dobija na važnosti. Nedavna studija utvrdila je da nema razlika u navici plakanja izmedu devojcica i decaka, i to do puberteta. Istraživaci kažu da tada, u dobi izmedu 12 i 18 godina, žene razvijaju 60 posto vece razine prolaktina nego muškarci, i pocinju plakati gotovo cetiri puta cešce.

Rezultati istraživanja mogu opravdati drasticnu promenu u našem mišljenju o plakanju. Premda postoje ljudi koji prekomerno placu, plakanje kao rekacija na razlicite emocije prirodni je fizicki proces, kojeg se ne bismo trebali sramiti.

I dok nema sredine, jer neki ne mogu zaustaviti svoje suze, a drugi nikako da zaplaču, naučnik Stephen Bayley, tvrdi da ljudi moraju plakati više. Istraživanja u 80-ima na Sveučilištu Minnesota otkrila su da muškarci plaču jednom na mjesec, a žene pet puta. To samo potvrđuje subjektivna uvjerenja da muškarci nerado plaču jer su osjetljivi na svoju muževnost. ˝Plakanje je fiziološki i psihološki složen uređaj koji koristimo da se prilagodimo dramatičnim okolnostima. I to je velika prednost ljudi, jer životinje ne plaču˝, tvrdi istraživač Jo Brand.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Vatrena duga
Ovo je atmosferski fenomen koji je poznat kao cirkumhorizontalni luk ili - Vatrena duga. Duga se dogadja kada se sunce nadje visoko na nebu preko 58 stepeni iznad horizonta, a njegovi zraci probijaju kroz kristalne kapljice oblaka u nastanku i veoma je pravilnog lucnog izgleda. Medjutim, 3. juna 2006. godine na povrsini od oko stotinu kvadratnih milja u drzavi Ajdaho u Americi, snimljena je ova nepravilna duga koja je trajala citavih sat vremena, sto je jedan od veoma retkih fenomena nazvan imenom Vatrena duga.153d90060.jpg
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
DZIN KOJI PLACE ;
Ogromna skulptura isklesana u planinskoj kamenoj karpi spored legende o dzinu koji se zaljubio u mesecinu .Svake veceri dzin je klececi ispred planine ronio suze radosnice ,shto je vidi.Ali svako jutro bi gorko plakao shto je nema. Zato se popeo na najvishu planinu kako bi je pronashao i shto duze gledao .Godinama se nocu radovao ,a danju plakao na planini, koja iz ocaja zbog njegovog placa zbog ljubavi, pretvorila ga je u kamen.Ipak i danas se mogu videti kako iz njegovih ociju teku dva vodopada kao simbol njegovih suza !!!!!

Nemam informaciju gde se ovo nalazi.
21272463_1064085147027219_653247843697556853_n.jpg
 

Tihi

onaj što teče
Starosedelac
Učlanjen(a)
02.07.2017.
Poruke
991
Broj reagovanja
1.250
Horoskop
Vodolija
Plejade zvezdano jato sedam sestara u sazvežđu bika


Plejade.jpg

Plejade ili Sedam Sestara ,M45 , je otvoreno zvezdano jato , koje sadrži sredovecne , vrele zvezde , spektralne klase B , se nalaze u sazveždu Bik. To je jedno od najbližih otvorenih zvezdanih jata i vidljivo je golim okom. Ime Plejade potice iz grcke mitologije , a ima nekoliko znacenja u razlicitim kulturama . Jatom dominiraju plave vrele zvezde formirane pre oko 100 miliona godina. Oblak prašine koji se vidi na slici je na prvi pogled do zvezdanog jata , ali prema najnovijim istraživanjima , to ipak nije tacno jer jato samo trenutno prolazi kroz taj oblak. Procenjuje se da ce se jato držati na okupu još nekih 250 miliona godina a da ce posle toga pod drugim gravitacionim uticajima raspasti. Udaljenost ovog zvezdanog jata od zemlje je 380 svetlosnih godina . Jato je vidljivo golim okom (Magnituda 4.17) . Jezgro jata je precnika oko 8 svetlosnih godina , a u jatu ima potvrdenih preko 1000 clanova.Ukupna masa jata se procenjuje na oko 800 solarnih masa. Jato ima mnogo smedih patuljaka , zvezda koje imaju manje od 8% Sunceve mase i koje nisu uspele da gravitacionim sažimanjem postignu dovoljno visoku temperaturu za otpocinjanje procesa nuklearne fuzije. Smatra se da od svih objekata u jatu njih ima oko 25 % ali da cine samo 2% mase jata.Vecina ljudi može da vidi sedam zvezda mada nekima sedma izmice. Kada je noc tamna i nebo jasno može da se vidi 9 zvezda poznatih kao otac Atlas , majka Pleona i sestre Alkiona, Maja, Steropa, Tajgera,Kelena, Meropa, i Elektra. Teleskopom se medutim vidi da u tom jatu postoji nekoliko stotina zvezda . Inace Plejade pripadaju zodijackom sazveždu Bika . Za njih su vezana dva mita . Iz potrebe da se objasni to što pojedini ljudi ne mogu da vide sedmu zvezdu golim okom. Prema jednom mitu zvezda koja ima najslabiji sjaj je Meropa , jedina od sedam sestara koja se udala za smrtnika . Prema drugoj legendi to je Elektra , koja nije mogla da ostane , i posmatra pad Troje , grada koji je osnovao njen brat. Medutim , imena zvezda iz tih legendi ne odgovaraju stvarnosti, jer zvezda najslabijeg sjaja je Asteropa.U grckoj mitologiji Plejade su sedam Atlantovih i Plejoninih kceri , Artemidine drugarice – device. Pošto ih progoni Orion one preklinju bogove da ih spasu . Pretvorene u golubice prenete su na nebo. Alkiona je najlepša i najcistija samim tim i najsjajnija , Asteropa manje cista i zato se retko može posmatrati.Inace sredinom 16 veka Pjer de Ronsar i još šestorica pesnika osnovali su Plejadu koja je unela preokret u francusku književnost.
 
Poslednja izmena:

Oljenka

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
04.01.2019.
Poruke
472
Broj reagovanja
242
Horoskop
Nije određen
Polarni stratosferski oblaci
Oblaci duginih boja koji se formiraju samo na velikim visinama. Za razliku od većine drugih vrsta oblaka, ovi se formiraju u stratosferi na veoma niskim temperaturama , a sunčevu svetlost upijaju ispod horizonta. Zahvaljujući hemijskim reakcijama, ovi prelepi oblaci, nažalost, oštećuju ozonski omotač. Polarni stratosferski oblaci mogu da se pojave na mestima poput Islanda, skandinavskih zemalja, Aljaske, Antarktika i Severne Kanade.
 

Oljenka

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
04.01.2019.
Poruke
472
Broj reagovanja
242
Horoskop
Nije određen
Bela pustinja u Egiptu
Bela-pustinja-u-Egiptu[1].jpg
Blistavi pejzaž krede Farafra depresije je jedno od najzapanjujućih prirodnih čuda Egipta. Specifične formacije stena koje se izdižu iznad bele pustinje poznatiji kao inselbergs, proučavani su kako bi se bolje poznavala površina Marsa. Pored parka Bele pustinje punog beličastih kamena u obliku pečurke, tu je i Stara pustinja kao i staro drvo akacije poznato kao "Deda Mraz". Provesti noć na ovom mestu je nezaboravno iskustvo, naročito uz gledanje zvezda na besprekornom nebu i pušenje nargile.
 
Vrh Dno