• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

WordPress tutorijali - podesavanja - iskustva - preporuke

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
U ovoj temi razmenjujemo misljenja, iskustva, tutorijale, linkove, kvalitetne templejte i pluginove za WordPress.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Instalacija WordPress-a na vas kompjuter


Instalacija WordPress-a na localhost se ne razlikuje od standardne instalacije WP-a na web server. Kao što znate WordPress je pisan u PHP, koristeći MySQL bazu podataka za čuvanje tekstova i ostalih podataka. Za razliku od standardnog web servera (na kome možete od hosting provajdera iznajmiti deo resursa) koji već ima sve potrebne komponente instalirane, na vašem lokalnom računaru za instalaciju WordPress-a, morate instalirati odgovarajuće komponente tj. podići server na vašem računaru, kako bi ste instalirali WP. Većina to zove instalacija u localhost, ali zapravo termin localhost znači „isti računar„, tj. neki servis koji radi na istoj mašini koju trenutno koristite. Primer za to je upravo instalacija WordPress-a, tj. deo instalacije kada trebate uneti podatke o MySQL bazi. MySQL server može biti instaliran na istom web serveru koji koristite za čuvanje fajlova (localhost), i remote MySQL (što znači da je MySQL servis pokrenut na nekom drugom serveru). U polje „Ime domaćina„, u WP instalaciji po default-u piše localhost, jer su na većini servera instalirani svi osnovni-neophodni servisi. To polje nećete morati da menjate osim u slučaju da se MySQL servis nalazi na drugom serveru, različitom od onog na kome instalirate WordPress. Localhost po default-u ima IP adresu 127.0.0.1 . Da bi ste na vašem računaru podigli web server potrebno je instalirati Apache, PHP, MySQL… zatim sve to lepo konfigurisati, odrediti putanje itd. Uzeći u obzir da je sve to običnom korisniku veoma konfuzno, postoje već prekonfigurisani paketi, čijom instalacijom rešavate skoro sve potrebe. Jedan od tih „paketa“, je XAMPP (apachefriends.org), koji mora biti instaliran na vašem sistemu i koji je besplatan za preuzimanje i korišćenje. Ovaj paket je multiplatformski (cross-platform), što znači da ga lako možete instalirati na Windows, Linux, Mac OS X, Solaris. Da bi ste instalirali WP na localhost pratite sledeće korake:

1. Instalirajte XAMPP (možete ga preuzeti ovde);
2. Preuzmite svežu WordPress instalaciju (eng ver/sr ver);
3. Otpakujte WP instalaciju u folder pod nazivom „wordpress“;
4. Prebacite folder „wordpress“ u c:/xampp/htdocs. htdocs je root direktorijum na XAMPP-u, na drugim paketima npr. WAMP, root direktorijum se nalazi u folderu /wwwroot.
5. Startujete XAMPP (ukoliko već niste), pokretanjem c:/xampp/xampp_start.exe . XAMPP neće biti u mogućnosti da pokrene Apache ukoliko vam je startovan Skype (koriste isti port). Problem ćete rešiti trenutnim gašenjem Skype-a.
7. Otvorite u vašem omiljenom browser-u (pregledniku) sledeću adresu: http://localhost/wordpress ,videćete ovakav dijalog:
wp_l_instalacija1.png

Kliknite na dugme: „Napravi konfiguracionu datoteku“
8. U sledećem koraku trebate uneti podatke o bazi, koju ćemo napraviti koristeći phpMyAdmin.
wp_l_instalacija2.png

Kliknite na dugme „krenimo!“.
wp_l_instalacija3.png

9. U vašem browseru, ukucajte sledeću adresu: http://localhost/phpmyadmin, pojaviće vam se početna strana phpMyAdmin-a.
wp_l_instalacija4.png

Unesite željeno ime baze koju ćete koristiti za instalaciju WP-a, u polje „Create new database“. Obratite pažnju da vam encoding MySQL baze bude utf8_general_ci, kako bi se Srpska slova (sa kvačicama – čćšđž), prikazivala pravilno. U suprotnom će se umesto slova sa kvačicama pojavljivati „?“ (znak pitanja).
wp_l_instalacija5.png

Kada unesete ime vaše nove MySQL baze kliknite na dugme „Create“. Za potrebu instalacije WP-a, napravio sam bazu pod imenom „wpblogbaza“. Sada smo uspešno napravili novu MySQL bazu, trebalo bi da vam se pojavi ovakav prozor:
wp_l_instalacija6.png

Ovde već nećemo ništa dirati, jer WP instalacija ima fajl pomoću koga automatski kreira nove tabele i njihovu strukturu.
10. Za upravljanje našom bazom potreban nam je i user (korisnički nalog), koji ima ovlašćenja da radi određene operacije na bazi. Po XAMPP default-u korisničko ime je „root„, a šifra je „“ (nema šifre, trebate ostaviti prazno polje). Spisak XAMPP default parametara možete pogledati na sledećoj lokaciji: c/xampp/passwords.txt .
11. Vratimo se instalacijonom dijalogu WP-a (http://localhost/wordpress/wp-admin/setup-config.php?step=1), u formi ispod ispišite podatke o vašoj bazi i user-u, u mom slučaju ime baze je „wpblogbaza“, i korisnik „root“ bez šifre.
wp_l_instalacija7.png

Kliknite na dugme „Pošalji“.
12. Pojaviće vam se dijalog kao na slici ispod, sve što je potrebno ovde jeste da kliknete na dugme „pokreneš instaliranje“.
wp_l_instalacija8.png

13. Dijalog koji bi sada trebalo da vidite, je veoma važan. Potrebno je odrediti naziv bloga, uneti vašu email adresu i štiklirati „Želeo bih da se moj blog pojavljuje u pretraživačima kao što su Gugl ili Tehnorati“. Ukoliko ne štiklirate ovo vaš blog će biti zaštićen od poseta tkz. crawler-a tj. botova koji sakupljaju podatke o vašoj adresi, što znači da se nećete pojavljivati u rezultatima pretrage search engine-a. Ukoliko ste sve ovo odradili, kliknite na dugme „Instalirajte Vordpres“.
14. Sada bi ste trebali da dobijete vaše podatke o admin nalogu. Šifru kasnije možete promeniti, ali je neophodno kopirati trenutnu automatski generisanu šifru kako bi ste bili u mogućnosti da se prijavite u admin centar (srp. kontrolna tabla – eng. dashboard).
wp_l_instalacija10.png

Posle kopiranja ove generisane lozinke, kliknite na dugme „Prijava“.
15. Čestitam uspešno ste instalirali WordPress, savetujem vam da promenite lozinku koju ćete lakše zapamtiti. Ovo što vidite na slici ispod je WordPress dashboard tj. kontrolna tabla za upravljanje vašim WordPress blogom. Sledeći put kontrolnoj tabli, možete direktno pristupiti adresom http://localhost/wordpress/wp-admin.
wp_l_instalacija11.png

Ukoliko preferirate admin interfejs na latinici, na stranici http://localhost/wordpress/wp-admin/plugins.php , možete aktivirati dodatak, Srpski prevod na latinici, koji će prikazati sve na latiničnom pismu. Vaš blog se sada nalazi na adresi: http://localhost/wordpress/ .
wp_l_instalacija12.png

Ceo postupak instalacije WP-a, je isti kao i klasično instaliranje na server vašeg hosting provajdera, s tim što umesto http://localhost , pišete vašu IP adresu ili ime domena. I naravno instalaciju XAMPP-a u tom slučaju netreba raditi.

Ukoliko imate pitanja oko instalacije, podešavanja i problema WordPress-a, možete ga postaviti ovde.

Želim vam srećno blogovanje, na jednoj od najboljih blogging platformi!

Instalacija WordPress plugina


WordPress vam daje mogućnost da personalizujete opcije vašeg bloga, kako bi ste ga prilagodili svojim potrebama. Plugins (sr. Dodaci), su zapravo komponente pomoću kojih možete dodati određene mogućnosti vašem WordPress blogu. Npr. možete postaviti dodatak koji će omogućiti vašim posetiocima, lakše deljenje informacija (sharing), tj. objavljivanje odlomka i putanje do vašeg zanimljivog teksta na blogu na željene social network sajtove. Zvanični direktorijum Pluginova tj. dodataka možete naći na adresi: http://wordpress.org/extend/plugins/ . Primetićete u levom meniju, lepo kategorizovane pluginove. Sve što je potrebno jeste da odaberete plugin.

Željeni plugin možete instalirati na dva načina:

1. Preko WordPress panela
Prijavite se u vaš WP admin centar, i kliknite na Dodaci - Dodaj novi. Ukucate u polje pretrage koji plugin želite, i sačekate rezultate.
3998922233_7eb547bc91_b.jpg

Pored svakog plugina sa desne strane imate link Postavi na koga trebate kliknuti za aktivaciju željenog plugina. Pojaviće vam se jedan pop-up sa podacima plugina. Obratite pažnju na verziju WP-a koju imate instaliranu, moguće je da plugin ne podržava vašu WP verziju. Ukoliko doće do nekompatibilnosti, nećete moći da pristupite WP admin panelu.
3996204350_f5356cc2a5_o.jpg

Na ovom popup-u (ukoliko vaš server i verzija WP ispunjava potrebne uslove za instalaciju dodatka), kliknite na "Postavite sada". Biće vam zatraženi FTP parametri. Posle toga Plugin možete uključiti klikom na Dodaci u levom meniju.
2. Ručno preko FTP protokola
Pošto ste odabrali željeni plugin sa http://wordpress.org/extend/plugins/ , preuzimte ga i zabeležite u nekom folderu na vašem računaru. Pomoću nekog FTP klijenta (npr. FileZilla - besplatni), konektujte se pomoću FTP parametara na server. Pronađite folder pod nazivom plugins (public_html/wp-content/plugins). U ovom folderu se čuvaju svi postojeći i budući dodaci.
3995462253_9c4aaa5396_o.png

Dodatak koji ste prethodno skinuli sa WordPress-ovog plugin direktorijuma, trebate otpakovati i preko FTP iskopirati u /wp-content/plugins direktorijum. Zatim ga možete standardno aktivirati preko admin panela.


Preuzeto sa: http://www.stefanjocic.com uz saglasnost autora.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Template Generator​

Ukoliko zelite da vas blog ima temu koju ste vi napravili, a niste vicni css i html programiranju, onda ce vas ovaj online theme generator oduseviti. Pogodan je i za webmastere kao osnova za dalju izradu teme.
Podrzane verzije WordPress-a 2.1 do Wordpress 2.8. Teme imaju valid XHTML 1.0 Transitional i podrzavaju Widgets i Tags.

http://www.yvoschaap.com/wpthemegen/
 

Vlado

Novajlija
Učlanjen(a)
07.05.2009.
Poruke
8
Broj reagovanja
0
Evo i ja da doprinesem nesto temi, posto sam skoro pisao nesto o Osnovama SE Optimizaciji za Pretrazivace.

wordpress-seo.jpg
U ovom postu ću napisati neke osnovne wordpress dodatke (plugins) koje mislim da treba instalirati svaki webmaster koji koristi ovu bloging platformu.
Cilj svakog bloga je da bude što čitaniji, a u tome će donekle i uspeti, ako odradi dobru optimizaciju za internet pretraživače kao što su Google, Yahoo, Bing i ostali. Najvažniji internet pretraživač je Google koga koristi čak 75% interneta, i sa ovog pretraživača vam stiže najviše posete. Što bolje budete rangirani na Google-u, time ćete imati i više poseta, a samim tim i vaš blog će biti čitaniji.
Sledeći dodaci za Wordpress će vam dosta pomoći da svoj sajt učinite što bolje rangiranim na Google-u:
1. All in One SEO Pack - Ovaj dodatak je veoma bitan, pomoću njega svakoj vašoj stranici (postu) možete dati posebno ime (Tittle), dodati opis i ključne reči (meta tags). Instalirajući ovaj plugin, pisanje vašeg posta će potrajati možda malo duže, jer ćete imati da popunite još 3 dodatna polja koja sam gore naveo, ali što se mene tiče, ovaj dodatak više vredi nego tih 2 minuta koje ćete izgubiti popunjavajući dodatna polja.
2. Dagon Design Sitemap Generator – Kao što i samo ime kaže “Sitemap Generator”, ovaj dodatak pravi mapu vašeg sajta. Ono zbog čega ovaj dodatak nije isti kao i ostali, jeste to što u vašem admin panelu imate odeljak za podešavanje gde možete izabrati šta da se dodaje u vašoj mapi sajta: stranice, postovi, datume kada su članci napisani, kojim redosledom da dodaje linkove, da li da unosi komentare u mapi i još puno toga.
3. Google Sitemap Generator - Google generator mape sajta vam pomaže da što pre vaš post/stranica dospe među prvim rezultatima na googlu. Još jedna specifičnost ovog dodatka je to što on posle svakog unetog novog posta post dodaje u mapu sajta, i obaveštava google da je unet još jedan post, tj. još jednom šalje mapu na google, a google šalje svog bota da izvidi vaš sajt, pri čemu vi dobijate još jednu indeksiranu stranu na googlu.

I da napomenem, kada instalirate ove gore dodatke, vaša mapa sajt biće na adresi: vašblog/sitemap.xml

- Šta je mapa sajta?
- Mapa sajta je stranica sa .xml ekstenzijom, koju google, bing, yahoo i ostali botovi lako čitaju i dovode do toga da brže indeksiraju vašu stranicu.

Nisam siguran da ovaj poslednji dodatak šalje vašu mapu i na druge pretraživače kao što su Yahoo, Bing i ASK, pa ako imate još 2 minuta, dodajte vašu mapu sajta ručno i na ostale pretraživače, a evo linkova:
Za Yahoo:
Kod:
    http://search.yahooapis.com/SiteExplorerService/V1/updateNotification?appid=YahooDemo&url=http://www.vas-blog.com/sitemap.xml
Za ASK:
Kod:
    http://submissions.ask.com/ping?sitemap=http://www.vas-blog.com/sitemap.xml
I za BING:
Kod:
    http://www.bing.com/docs/submit.aspx

Izvor: WebmasterRS Blog
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Za one koji ne poznaju način kreiranje WP teme, evo linka ka WP Theme Generatoru, koji će napraviti izgled vašeg WP baš onakvim kakav vi želite. Nije potrebno poznavanje HTML, JS, PHP ili CSS.

http://www.yvoschaap.com/wpthemegen/
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Treba vam srpski prevod Wordpress teme ili dodatka?
Obratite nam se u ovoj temi i uradićemo to za vas!
 

Sr.Bin

Novajlija
Učlanjen(a)
10.05.2011.
Poruke
1
Broj reagovanja
0
Pozdrav Stemis,

Evo pronasao sam tvoj post oko instalacije wordpressa na svoj kompjuter i vidim da je dosta lepo objasnjeno i da se lako moze i uraditi :laugh:. Moj problem je posto sam ispratio sve korake oko instalacije i instalirao wordpress na svoj kompjuter, kako sada da to i publikujem na web-u tj wordpressu?
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Loguj se u lokalni phpMyAdmin (http://localhost/phpmyadmin/) i označi bazu podataka iz padajućeg menija.
Klikni na Export tab.
Unutar Structure polja označi “Add DROP TABLE / DROP VIEW
Označi SQL i Save as file i klikni na GO. (pogledaj sliku ispod)

import-database.gif


Zatim, uz pomoć programa Notepad++ otvori SQL datoteku koju si upravo backupovao. Pronađi i zameni sve lokalne URL adrese sa tvojim registrovanim domenom (zameni sve “http://localhost/mojblog” sa “http://www.imedomene.com”). Najbolje bi bilo to učiniti sa tekst editorom koji podržava višestruku zamenu u jednom koraku s obzirom na nekoliko stotina URL-a koje treba zameniti (Notepad++, na primer).

Loguj se na u tvoj cPanel korisnički nalog i idi na MySQL Databases, napravi novu bazu podataka i kreiraj joj korisnika. Sad iz cPanela idi u phpMyAdmin (na web serveru), označi bazu podataka (onu koju si kreirao na web serveru) i klikni na Import tab, pronađi SQL file koji si backupovao u localhostu i klikni na GO. Pogledaj sliku ispod.

import-database.gif


Ostaje još da preko FTP menadžera (Total Commandom ili FileZillom sve fajlove iz WordPress direktorijuma sa localhosta prebaciš na server, a da pre toga napraviš izmene u wp-config.php datoteci, i to za: ime baze koju si kreirao na serveru, korisničko ime i lozinku korisnika baze.


Pokušaj da otvoriš svoj blog preko nove domene, trebalo bi da sve radi kako valja, ali ako je potrebno, ponovo aktiviraj WP temu koju si izabrao.
 

Greskac

Novajlija
Učlanjen(a)
09.08.2011.
Poruke
2
Broj reagovanja
0
Uspete li ovo da instalirate? :)

Ja se sa ovim bakcem vec oko 7 dana, nikako da ga instaliram. Uzeo sam neke free hostove, radim sve po upustvima ali nema sanse da uspem :) Smorio sam se zestoko.

Na nekim host nalozima ima fantastico autoinstaler ali tu WP bude na engleskom a ja zelim da bude na srpskom ali ne mogu da pristupim ftp serveru da ga prebacim na srpski.

Moze li mi ko instalirati srpski wp? Stvarno sam se trudio ali nema sanse da ga instaliram :) Dodje mi da placem. Ako ima neko dobre volje poslacu mu podatke free hostinga pa da mi to obavi ako hoce, videcu da se kako oduzim tom clanu (mozda uplata kredita na mob?). MOLIM VAS
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Nađi freehost koji ima pristup serveru preko ftp. Kako bi inače postavio srpski WP?
Bolje ti je da sve ovo uradiš sa xampom na svom računaru, jer je freehost mnogo lošije rešenje.
 

Greskac

Novajlija
Učlanjen(a)
09.08.2011.
Poruke
2
Broj reagovanja
0
Pa preko freehosta i ftp-a sam i radio, ne znam gde pogresim, zavisnosti od hosta koji imaju cpanel ili vistapanel, tu napravim sqyl data basu, podatke unesem u config fajl u word presu i sve otpremim na host ali onda kad idem na ime sajta/wp-admin/install.php mi javlja da mi podaci u config fajlu nisu tacni a jesu. Pokusacu danas i preko xampom mada mi je malo komplikovanije nego ovaj opisani nacin.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Ako i dalje imaš problem, instaliraj preko fantastika WP, pa pogledaj config fajl koji ti može poslužiti za način podešavanje istog fajla na srspkoj verziji Wordpressa.
 
Vrh Dno