Windows 10

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Čitam ovde o novom operativnom sistemu Windows 10 koja će već krajem jula biti dostupna. Ide kao nadogradnja Windowsa 7, 8.1. i izgledaće, koliko kapiram kao Windows 7, tj imaće neke funkcije tog OS.

Šta mislite o ovome? Da li treba da se pređe na novi OS, ili je bolje ostati na sedmici i osmici?
 
T

Time

Gost
Pa nije besplatan, tj. besplatan je samo prvih godinu dana :D

[/Q
*Windows Offer Details
Yes, free! This upgrade offer is for a full version of Windows 10, not a trial. 3GB download required; standard data rates apply. To take advantage of this free offer, you must upgrade to Windows 10 within one year of availability. Once you upgrade, you have Windows 10 for free on that device.
UOTE]
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Pa dobro, i to je nešto. Izgleda da im je baš jako stalo da što pre pređu na desetku.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
To što se je u Win 10 ubačeno dosta funkcija 7-ce, nije ništa čudno jer je 7 klasičan desktop sistem.
Win 8.1 je hibrid koji iz ugla dekstop računara mnogo više naginje "cloud" sistemu, koji, da se ne lažemo svaki okoreli dekstopovac ne voli. Sam sistem u win 8.1 je toliko skriven od korisnika, upravo da bi se dodvorili ovim drugima. Agresivno nametnaje marketa, sve u svemu, prilično se treba pročačkati da bi interfejs ličio na klsičan dekstop ( a čak ni tada se ne oslobodis tih gluposit u potpunosti ). Sa druges strane sama 7-ica kao OS je bolji sistem od 8.1
Moje mišljenje da je bolje da su pravili sistem i za tablete i slične stvari, a jedan za klasične računare. Ali prepotstavljam da su hteli biti "originalni".Videćemo dokle će terati.
Verujem da je besplatan upgrade pranje nezadovljnih korisnika. Prvo win8.1 milion stvari ne moze da podrzi, koje recimo jedan xp bez problema pokreće, iako zvanicnu podrsku (nadogradnju) miscrosofta nema od aprila 2014. Jednostavno je to sistem koji ce u potpunosti zadovoljiti korisnika tableta, ali ne i desktop. Činjenica je da se ne moze svakakvi programi i programčići regulisati korišnjem aplikacija marketa ( koji, uzgred rečeno, baguju do iznemoglosti, ja recimo skajp nikad nisam mogla preko marketa pokrenuti ), dok za instalaciju čak i nekih zaista "smešnih" i standardnih stvari ( recimo wamp programčić ili čak i antivirus ) ti dodatno moraš razne dll fajlove da skidaš da bi instalirao.
 
Poslednja izmena:

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Baš zbog svega što je navela Anchy, ja jedva čekam desetku..nadam se da će moći na ovaj laptop..
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Ni sedmica apsoluno nije za bacanje. A i ne bih vam preporučio da žurite sa desetkom, pustite da malo oslušnete šta će eksperti reći.
 
T

Time

Gost
Performanse sistema sa osmicom su mnogo bolje nego kod sedmice. Koristim na poslu 8.1 na uređaju sa 10.1 ekranom i to prosto leti.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Stvar ukusa. Nije vezano za ovu temu, ali recimo ako poredim Apple Air i sličan Android tablet, osim surfanja Netom koje je beskrajno bolje na jabuci, uvek bih izabrao Androidov tablet. Ali dobro, osmicu sam samo malo čačkao, imam legalnu sedmicu i to je to.
 
T

Time

Gost
Nije stvar ukusa, izgleda da su sistemski zahtevi za sisteme sa Win 8.1 mnogo manji od Win 7. To su postigli, pretpostavljam tako što su izbacili aero iz osmice.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Hardwerski je i iOS mnogo manje zahtevniji od Androida. I daleko je stabilniji, no opet je Android praktičniji. Meni makar i zato kažem, stvar ukusa. Pretplata za Win 10 ne mora da se uradi, svako će moći da uradi nadogradnju.

Can I get my free Windows 10 upgrade even if I didn’t reserve?
Yes. The easiest way to get the free upgrade is to reserve, but you can upgrade even if you don’t reserve.

Once Windows 10 is available, we’ll begin notifying devices that their free upgrade is available. Just open the Get Windows 10 app to schedule your upgrade. Note: Some notifications will go out as soon as Windows 10 is available; others may go out in the weeks or months following.
 
T

Time

Gost
Ne koristim android niti iOS tako da o tome ne mogu da pričam.
Upgrade na win 10 je za dž nadao sam se da smo to razjasnili.
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Pokušala sam da rezervišem desetku, ali mi nešto ne ide. Ne otvara mi se nov prozorčić za rezervaciju. Iskreno, volela bih da ovde imam sedmicu, ali šta da radim..
 
Vrh Dno