• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Vrste pasa

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Psi su porodica unutar natporodice životinja.Žive u čoporima.U tu porodicu pripadaju lisice,šakali,kojoti,vukovi i domaći psi koji su potekli od vuka.Građom tela psi se na prvi pogled ne razlikuju od mačaka. Tijelo im je vitko, a glava malena, izbočena njuška je tupa. Canidae imaju na stražnjim nogama po četiri potpuno razvijena prsta kao i četir odnosno pet prstiju na prednjim šapama. Imaju 42 zuba. Razlike u ponašanju između na primjer vukova i lisica izražene su već kod mladunaca u dobi između četvrtog i petog tjedna starosti. Zoolog Erik Zimen je promatrajući mladunce opazio, da mladi lisičići komade hrane prvo uzmu, i u okolici zakopaju, a tek nakon toga počnu s jelom; mladi vučići pak prvo pojedu koliko god mogu, i tek nakon toga počinju zakapati ostatke hrane. Njušenje područja repne žlijezde opaženo je samo kod crvenih,artičkih i sivih lisica, rjeđe kod prerijskih vukova, a nikada kod domaćih pasa, jer oni vrlo rijetko uopće imaju repnu žlijezdu.Psi su prve životinje među sisavcima. Psi su vjerojatno prve pripitomljene životinjeSmatra se da je predak psa bila životinja slična vuku - vjerojatno mješanac izmedu vuka i čaglja - koja je živjela prije nekoliko milijuna godina. Najsigurniji način za razvijanje osjećaja prema psima i njihovoj psihologiji je pažljivo promatranje štenadi u leglu čak i prije nego što prestanu sisati. Već sa 4 do 5 tjedana očigledno je koji dio legla je dominantniji i kako se ta dominacija dokazujeKako pas odrasta, razvija cijeli repertoar signala i držanja tijela koji će objašnjavati njegovo ponašanje. Jedan od načina na koji čovjek može pokazati dobre namjere prema psu je da čovjek čučne.DNK pozazuje da današnji psi su potekli od vuka. Jedan od načina na koji čovjek može pokazati dobre namjere prema psu je da čovjek čučne.
VRSTE PASA
 1. APENCELIŠKI PLANINSKI PAS
 2. ARGENTISKA DOGA
 3. DALMATINAC
 4. HRVATSKI OVČAR
 5. IRISKI SETER
 6. KOMONDOR
 7. PULI
 8. SAMOJED
 9. VELIŠKI TERIJER
 10. ČAU ČAU
 11. ŠARPLANINAC
 12. ŠKOTSKI OVČAR
 13. KAVKASKI OVČAR
 14. PEKINEZER
 15. PUDLICA
 16. ZLATNI RETRIVER
 17. LABRADOR
 18. HASKI
 19. JAZAVČARI
 20. MALTAZARI
APENCELIŠKI PLANINSKI PAS
Prvi planinski pas koji se drži u planinskim kućama ,a ima svojeglavu narav.Oni su uzgojeni da bi čuvali ovce na Persiskim planinama.Njegovo izuzetna veličina čini nepogodnom za gracko okruženje.A i evo i slika kada je odraso i kada je mali:


ARGENTISKA DOGA
Prvi standard te vrste publiciran je krajem četrdesetih godina prošlog vijeka, desetak godina nakon što ga je napisao Martinez.Argetinska doga stvorena je prvenstveno za lov na velike divlje životinje, a iako joj je izgled zapravo zastrašujući još nije zabilježen nijedan slučaj napada na čoveka. Odličan je čuvar i nije glasna – rijetko laje. Vesela je, otvorena i ne traži pretjeranu pažnju.


DALMATINAC
Nađene su slike točkastih pasa nalik dalmatinskim psima stare više od 4000 godina. Traži mnogo kretanja i obilno se linja, te mu zimi može biti hladno_Oči su okrugle i sjajne te mogu biti jantarne, plave ili smeđe boje ili bilo kombinacija tih boja. Imaju sklonost da se okote gluhi, te je potrebno dobro provjeriti štene prije uzimanja. Prosječan životni vijek pasmine je o„Istarski gonič istraživanja nekih, dijagnostickih znacajnih biokemijskih parametara u serumu“, 1992.: velika podudarnost fizioloških vrijednosti koncentracije mokraćne kiseline kod obiju pasmina, kao i vrlo slične genetske formule za boju, čime se dokazalo zajedničko podrijetlo obiju pasminad 12 do 14 godina. . Ženke mogu biti veoma plodne i prosječno okote 8 mladunaca.
HRVATSKI OVČAR
Najstariji zapis o hrvatskom ovčaru - “Canis pastoralis croaticus" iz 1374. godine - pronašao je STJEPAN ROMIĆ. Hrvatski ovčar je na granici srednje visine (visina u grebenu u oba spola je između 40 i 50 cm) , crne je boje sa kratkom dlakom na glavi i nogama, na ostatku tijela dlaka je duža, gusta, valovita do kovrdzasta. Vjerojatno zato što posjeduje odličan nasljedni instinkt za rad s ovcama i govedoma.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Ovo je pas koji ima potrebu da bude dio obitelji i bit će vam nevjerojatno vjeran i odan.Dlaka setera može biti blago valovita ali nikad nije kovrdzava. Seter je inteligentan,sposoban i radoznao pas. Nježan je i strpljiv s djecom, osobito ako odrasta u njihovom okruženju.
KOMANDOR
Za Komondora se vjeruje da je jedna jako stara pasmina, iako povijesni podaci i biljeske postoje tek nekoliko stoljeca unazad. Najvise Komondora danas ima u Madarskoj. Pravilan Komondor bi trebao dati dojam impozantne snage, hrabrosti, postovanja i ujednacene rasporedenosti. Komondor je velik, srednje velikog kostura, misicav pas sa neobicnom, bijelom dlakom. Komondor je izvanredan cuvar kuce i vlasnistva. Komondori su pametni i bili su uzgajani da razisljaju samosvjesno.
PULI
Puli je odlučan, pun energije i entuzijazma, voli zabavu i društvo i vrlo je simpatične naravi. Okretan je i vrlo izdržljiv.Dobro se slažu sa decom.I jako su simpatični sa njihovom dlakom i prekrivenim očima.

SAMOJED
Samojedi vole da se druže sa decom i odraslima.Mogu biti bilo koje boje a oni se mogu naći u Sibiru u RUSIJI. Mužjak je dug 57 cm (a težak od 20 do 32,5 kg), a ženka 53 cm (doseže težinu od 17 do 25 kg); odstupanja od 3 cm su dopuštena. Vrlo je druželjubiva i društvena. Povezana je s ljudim

VELIŠKI TERIJER
Ovo je krupan i mišićav pas srednje veličine.Voli provoditi vreme sa svojom porodicom i za njega se može reći da je pomalo nametljiv,no nije dobar izbor za one vlasnike koji nemaju dovoljno vremena da se posveti svom ljubimcu. Odličan je u kopanju i skakanju, stoga treba biti u ograđenom i sigurnom prostoru kad nije na uzici.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
ČAU ČAU
Dolazi iz države Kine. Ovi psi su uživali status veličanstva kod kineskih careva, plemića i živjeli kao kućni ljubimci. Nakon što je u Kini nastupilo siromaštvo psi su se počeli uzgajati za krzno i meso na velikim farmama.Dosta su tvrdoglavi i inteligentni. Čau čau je mirna pasmina, nepovjerljiva prema strancima, vrlo su oprezni, dobri čuvari, karakterističnog plavog-crnog jezika i specifičnog hoda. Dolaze u pet osnovnih boja: crna, crvena, plava, jelenja i krem i u dvije varijante: dugodlaki i kratkodlaki, od kojih je dugodlaki rasprostranjeni.


ŠARPLANINAC
Surova priroda ga je napravila čvrstim, grubim, borbenim, odličnim čuvarom koji ne bježi ni pred čoporom vuka,ni pred medvedom. Odgajivači u gradovima forsiraju pse sive boje, svjetlije ili tamnije. Dosta je tvrdoglav i dominantan pas i od njega ne treba očekivati izvođenje cirkuskih vještina ili neprikosnovenu poslušnost u okviru dresure. Ono na što bi trebalo paziti pri smještaju i držanju šarplaninca je da je osjetljiv na vlagu. Smetaju mu vrućine, pa će spas potražiti u rijeci (ako ste u šetnji) ili u iskopavanju rupe u zemlji.

ŠKOTSKI OVČAR
Svi imaju bijele boje oko vrata, donjem dijelu noga i eventualno na vrhu repa. Neki mogu imati bijele mrlje po glavi, ili bijelu crtu po sredini glave do nosa. Pas je vrlo intiligentani druželjubljiv, zahtijeva puno pažnje i pozitivnih emocija. Rough (Škotski) collie i Smooth collie dolaze od lokalizirane vrste ovčara s podrijetlom iz Škotske.KAVKASKI OVČAR
Osobenostima treba dodati izdržljivost, odsustvo bilo kakvih prohteva i prilagodljivost različitim termičkim i klimatskim promenama, što omogućava njihovu primenu u skoro svim oblastima bivšeg Sovjetskog Saveza. Masivna, s širokom lobanjom i izraženim jagodicama. Skoro ravno čelo podeljeno na dve polovine blagom brazdom. Stop nije izražen. Njuška je kraća od dužine lobanje, malo izdužena s jakim i suvim usnama koje dobro prijanjaju. Nosna pečurka je jaka, široka i crna. Dolazi sa planinskih područja Gruzije, Armenije, Azerbejdžana i stepa sjevernog Kavkaza.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Von Stepanitz preuzeo je tog psa, nazvao ga je Horand von Grafath i prozvao ga prvim njemačkim ovčarom te je osnovao Udrugu njemačkih ovčara. Njemački je ovčar srednje velik, blago izdužen, snažan i dobro mišićav,kosti su suve,a celokupna građa je čvrsta. Pokrovna dlaka treba biti što gušća, ravna i dobro polegla uz tijelo_Oni su jako privrženi gazdi.PEKINEZER
Pekinezeri imaju jak karakter i prvi su zaštitnici jer se znaju dobro braniti.Lako su maleni,toliko su hrabri da to može preći u tvrdoglavost.Većino pekinezeri ima poludugu dlaku jer ima preko 350 vrsta pekinezera.A njihov prosečan životni vek je 14-18 godina.
PUDLICA
Jako su druželjubive i ne stvaraju probleme.Jako su poznate po frizurama,a i održava se i takmičenje lepote pasa , gde učestvuju i pudlice.Pudlice su psi za celu porodicu.ZLATNI RETRIVER
Zlatni retriver spada u grupu srednje velikih pasa (do 61 cm, 34 kg). Tijelo je harmonično građeno pri čemu je dužina tijela od prsiju do korijena repa u odnosu prema visini u plećima oko 10:8. Njegova takozvana "želja ugoditi" može kod promatrača izazvati utisak da vlasniku čita želje iz očiju. Jako odgovaraju kao kućni psi jer su povjerljivi, privrženi i vole djecu.

LABRADOR
Labrador retriveri su snažni psi, srednje atletske građe, posebno jakog repa.Jako su inteligentni,odani i živahni.Odlično se slažu sa decom. Prijateljske su prirode, nikada sa znacima agresivnosti ili jasne plašljivosti. Obično se dobro slaže s drugim psima, ako su pravilno odgojeni.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Haskiji su srednje veliki psi posebno uzgojeni za preživljavanje u polarnim uvjetima.Postoji aljaski i sibirski haski. Nervozni su samo kad im je dosadno, kad se ne kreću dovoljno, te obično nisu agresivni prema ostalim psima. Iznimno su inteligentni, samostalni, ali i samovoljni. Haskiji obožavaju snijeg i trčanje u zaprezi.Prosečan životni vek 12-15 godina.JAZAVČARI
Nizak, kratkonog, izdužene linije, ali čvrste građe, vrlo mišićav i odvažan, glave izazovnog držanja i pozornog izražaja lica. Po naravi prijateljski raspoložen, nije razdražljiv niti agresivan, stabilnog temperamenta. Strastven u lovu, ustrajan i brz, izvrsnog je njuha.Telo im je izduženo,uši su im srednje veličine ima malo krupne oči kao i malu nušku.


MALTAZERI
Maltazeri imaju meku,dlugu,belu i svilenkastu dlaku,crna njuška i duboke crne oči,koje se kriju ispod šiški,a krzno može biti svetlo narandzaste nijanse.Maltazeri vole da se igraju sa decom.Mogu biti težine 1,4 do 3 kg.

PITBUL
Čak i tada, u toj ranoj fazi ljudi su prepoznali njihove glavne karakteristike: stabilnost, pouzdanost, hrabrost, ljubav prema djeci i porodice. Tako dobiveni psi koristili su se za tada vrlo popularne borbe pasa a bili su poznati pod imenom "Bull and Terrier" ili "Half and half. Potom su se se u uzgoju izdvajali psi koji su bili veći, imali viša ramena i jači prsni koš kako bi još bolje obavljali dužnost čuvara,a ako im se nejaviš preko noć oni će te ugristi.
ROTVAJLER
Potrebna mu je redovita vježba, puno interakcije i psihičke stimulacije. Voli trčati, plivati, a inače se koristi i kao policijski pas, za promatranje, čuvanje, praćenje. Odgovoran je i inteligentan, a uz iskusnog trenera koji koristi pozitivne metode dresure, uči izrazito brzo. Izuzetno je teritorijalan pas. Hrabar je, odan i pouzdan, a ujedno ozbiljan, smiren i izuzetno izdržljiv.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
ČIVAVA
Čivava je po osobnosti veoma slična terijeru, što znači da je hvalisava, puna samopouzdanja, drska, nepopustljiva, nagla i brzo pribjegava lajanju. Jede jako malo i zauzima jako malo prostora. Sve što je Čivavi potrebno za vježbu je trčanje i hodanje, pa čak i samo u zatvorenom prostoru, zbog čega je sjajna za držanje u stanu. Drhti kad je uzbuđena, uplašena ili kad joj je hladno.
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
...........i jaoj...........ja obozavam pse...........

........ovde u Sociju vole male pse......civave su im omiljene..........mada ja ne volim civave..............samojeda mi je lep pas
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.772
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Zlatni ritriver je moj izbor. Pre svega jer voli decu.
 

maki

Nindža
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.12.2015.
Poruke
2.299
Broj reagovanja
2.231
Horoskop
Ovan
Imam jazavičarku...večito dete :D...privržena, odana, poslušna (ali sa onom osobinom deteta - dok me ne vide daj da poradim, vidim, sakrijem :))...neverovatno umiljata i pametna, ali isto tako i tvrdoglava, jer kad ona nešto smisli i namisli mora to i da uradi :cautious:
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.772
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Imao sam jazavičara, znam taj karakter. I strašno su halapljivi. :D
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
16.035
Broj reagovanja
15.430
Horoskop
Ribe
Ne kaže se "pudlica" nego pudla! Kao što nije "vučjak" već nemački ovčar. :)

Imala sam pudlu, srednju, crnu. Prelepoticu moju, Alju. Svi su psi lepi i pametni ali pudle... Moja Aljica spava svoj večni san na FG u seni starog oraha a ja čuvam slike. Zajedno smo pregurale bombardovanje '99...izlaske po kafićima, leta na Dunavu, izložbe...
Nema veselijeg psa od pudle, pametna, živahna, hvata na lepotu, pokazuje toliko ljubavi da niko ne može da ostane ravnodušan. Pudle su kućni psi, gajene da žive pored čoveka, čiste, navikle na kupanje i friziranje. Postoje dve osnovne frizure za pudlu: sportska (ili svakodnevna frizura negovane pudle) i lav (frizura za izložbe). Ko nije spreman da redovno održava pudlu, neguje je i brine o njenom izgledu, ne treba ni da je uzima za ljubumca. Pudle su ipak, lovci, ptičari i to je najčešći uzrok njihovog stradanja u civilizaciji jer ne mogu da se odupru instiktu da pojure pticu (goluba) i tako najčešće nastradaju od automobila. :(
 
Vrh Dno