• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Vreme meda..

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Nemački mediji: Vreme "meda" u Srbiji
''Vreme je da se oseti ukus meda", piše nemački konzervativni dnevnik 'Frankfurter algemajne cajtung' povodom izbora nove Vlade Srbije Ivice Dačića.
v253669p0.jpg
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

"Bilo je dosta krvi. Vreme je da osetimo i ukus meda", izdvaja nemački list poruku premijera Ivice Dačića, uz objašnjenje da je geografski pojam Balkan, termin turskog porekla, izveden od reči "bal" (med) i reči "kan" (krv).
Dačić je rekao da želi vladu koja će se okrenuti budućnosti a ne prošlosti, navodi list.
Demokratska stranka Borisa Tadića, koja je u maju izgubila na izborima, izgubila je višegodi�nju dominaciju na srpskoj političkoj sceni, ponajviše zbog činjenice da je potcenjeno nezadovoljstvo građana ekonomskom situacijom u zemlji.
Sada je DS najvažnija opoziciona stranka u parlamentu, prenosi Frankfurter algemajne cajtung i dodaje da je novoizabrani premijer Srbije u svom inauguracionom govoru rekao da ga "nedavna prošlost" Srbije i Balkana ne zanima.
Kao prioritete svog kabineta, premijer Dačić je naveo oživljavanje posrnule privrede, evropske integracije i rešavanje kosovskog pitanja. Najavio je i obnavljanje pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali bez uslova koji bi podrazumevao zamrzavanje plata i penzija, piše Frankfurter algemajne cajtung.
I dnevni list "Zidojče cajtung" piše da Dačić najavljuje da će se "posvetiti pomirenju" i pristupanju svoje zemlje Evropskoj uniji.
"Rekao je i kako je na Balkanu dovoljno krvi proliveno i kako je neophodno gledati u budućnost", prenosi Dojče vele pisanje ovog lista.
Zidojče cajtung ističe da će najveći izazov za novog predsednika vlade biti izuzetno visoka nezaposlenost, i teška ekonomska situacija u zemlji.
Bečki dnevnik "Standard" ocenjuje da nema sumnje da će se nova srpska vlada truditi da dokaže da je proevropska i da će zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova to iskoristiti da vrše pritisak na Beograd, ali ako on ne bude "ispravno doziran", Srbija može krenuti u drugom pravcu.
List navodi da će ova srpska vlada, mnogo više nego prethodna, koja se dokazala kao prozapadna, ulagati napore da dokaže svoju proevropsku orijentaciju, kako bi bila priznata od Zapada kao ravnopravni partner.
"Pre svega po pitanju Kosova, ali i u politici prema Bosni", smatra list.
"Takođe nema nikakve sumnje da će zemlje EU koje su priznale nezavisnost Kosova i SAD to iskoristiti. Međutim, ako pritisak Zapada ne bude dobro doziran, Srbija bi mogla ići u drugom pravcu", dodaje dnevnik.
"Standard" ukazuje da je premijeru Ivici Dačiću potreban svež novac, a taj novac nudi Rusija.
"Srbiji su potrebne strane investicije, a Rusi su tu. Ako Srbija, kao što je to bio slučaj sa naftnom industrijom, Rusima proda elektroprivredu, Moskva će kontrolisati celokupni energetski sektor zemlje", naglašava list dodajući da će tada biti potpuno svejedno da li će Srbija započeti pregovore o pristupanju EU ili će ostati večni kandidat.
"Standard" ocenjuje da, znajući dosadašnji politički put Dačića, nema sumnje da bi on uzeo sve u obzir samo da bi ostao na vlasti.
(agencije/MONDO)
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Nadam se da će med poteći iz budžeta. Samo da nije dužnički. :sour:
 
Vrh Dno