• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Volt Dizni

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Volt-Diyni.jpg
Volter Elijas "Volt" Dizni američki animator, filmski producent, režiser i scenarista.​
5.decembar 1901.Čikago - 15.decembar 1966.Berbank​
Dvadesetih godina XX veka pridružio se bratu Roju i prijatelju Abu Ajverksu i osnovao studio za animaciju.​
1472_test.jpg
Volt Dizni je pred kraj života tvrdio da slava nije nikakvo preimućstvo, olakšanje, pa ni sreća u životu. Bio je nedvosmisleno zadovoljan što je uz pomoć svojih crtanih junaka i filmova napravio neku vrstu čarobnog carstva – Diznilend – ali je ipak pokušavao da pokaže kako značaj tog dela ne utiče na njegovu ličnost, tačnije, na njegovu sujetu. Ipak, ovo ne znači da je Volt bio čovek bez mane. Naprotiv.
Rođen je 5. decembra 1901. godine u kući na aveniji Trip u Čikagu, kao četvrto dete Elajasa Diznija, stočara i voćara iz Misurija, gde se porodica i preselila kad je Voltu bilo pet godina. Očeva porodica bila je irsko-kanadskog porekla. Gospođa Dizni zvala se Flora Kol i njeni preci su se u SAD doselili iz Nemačke. Volt, koji je dobio ime po porodičnom svešteniku Voltu Paru, imao je trojicu starije braće – Roja Olivera, Herberta i Rejmonda – kao i mlađu sestru, Rut Floru. Porodica se potom još jednom preselila – u Kanzas – kad je Volt napunio deset godina, da bi se ponovo vratili u Čikago gde je dečak pohađao srednju školu.


Čini se da u porodici niko nije posebno obraćao pažnju na Voltovu obdarenost za slikanje. Diznijevi su nastojali da svoju decu vaspitaju da budu vredna i što pre počnu da zarađuju za život. Stoga je Volt, po sopstvenoj želji, upisao večernju školu pri čikaškoj Akademiji lepih umetnosti i opredelio se za crtanje stripova. Njegov prvi učitelj bio je poznati novinski crtač stripova i karikaturista Liroj Goset. Kad je završio školu, Volt se zaposlio kao noćni čuvar, zatim prodavac na železnici i poštar. Budući da je prepravio krštenicu, pred kraj Prvog svetskog rata priključio se američkom ogranku Crvenog krsta u Francuskoj gde je bio vozač, ne učestvujući u borbama.
Po povratku u SAD, uz pomoć brata Roja Olivera, zaposlio se kao ilustrator u Kanzas Sitiju. Tu je stekao prijatelja i s njim osnovao preduzeće „Ajverks i Dizni, komercijalni umetnici”. Vrlo brzo pozvali su ga iz kanzaske filmske kompanije da radi za njih. Prihvatio je posao, ali pod jednim uslovom: da povede i Ajverksa sa sobom. Nije prošlo mnogo, a žustri i vredni Volt osnovao je još jedno filmsko preduzeće „Laugh O-Gram Films” koje je počelo da pravi crtane filmove čija je glavna junakinja bila Alisa, iz Kerolove „Alise u Zemlji čuda”. Kad je 1923. godine to preduzeće propalo, Volt se preselio u Los Anđeles. Uz značajnu podršku ujaka Roberta i brata Roja, osnovao je studio kome je dao ime „Disney Brothers Studio”. Nešto kasnije nazvao ga je drugačije: „Walt Disney Studio”. Nastavio je da proizvodi filmove o Alisinim dogodovštinama... A onda je, posle traljavih poslova, najzad došao uspeh, film za kompaniju „Univerzal - Oswald, Lucky Rabbit”. Kad se s direktorima „Juniverzala” dogovorio oko autorskih prava, mogao je mirno da se baci na posao i najzad stvori nešto po svom ukusu. Bio je to lik Mikija Mausa... Među mnogim kratkometražnim i dugometražnim filmovima napravljenim pod Voltovim vođstvom izdvajaju se „Snežana i sedam patuljaka” (1937), „Pinokio (1940) „Fantazija” (1941) i „Bambi” (1942). Godine 1955. stvorio je u Kaliforniji prvi Diznilend, park koji je oživeo junake njegovih filmova. Nagrađen je ordenom Lige naroda za svoj veliki umetnički doprinos 1935. godine, kao i Predsedničkom medaljom za slobodu.
Volt je tek napunio dvadeset četiri godine kad se oženio s Lilijan Baunds, jednom od zaposlenih u odeljenju za bojenje u njegovom studiju. Tek posle više godina braka dobili su kćerku Dajanu Mari (1933), a potom su usvojili još jednu – Šeron Me. Što se žena tiče, Volt je bio jasan: nije propuštao priliku da u javnosti izrazi kako više voli Mikija Mausa od svake žene koju je ikada upoznao.
Visokog rasta i krupnog stasa, mada vrlo vitak, Volt Dizni imao je tamnu kosu koju je začešljavao unazad i brkove. Bio je poznat kao strastveni poklonik „vatrene vodice”: pio je škotski viski i pušio posebno umotane crne cigarete zbog čega je stalno kašljao. Ponekad je pušio i po sedamdeset cigareta na dan! Voleo je da mu se na poslu obraćaju sa „čika Volte”. To, međutim, nije značilo da je bio prisan sa svim svojim saradnicima. Bio je poznat kao čovek pun predrasuda i zlopamtilo. Bar što se zaposlenih tiče.
Voleo je da igra polo i da jaše. Svojevremeno je glumio kauboje u studiju braće Vorner. Uživao je i u pokeru i obožavao igračke železnice. Jednu, koju je sam napravio, držao je u bašti svoje kalifornijske vile.
Svi bi očekivali da osoba pod čijim rukovodstvom su nastali nezaboravni crtani filmovi namenjeni deci, bude blage i miroljubive prirode. Dizni je, međutim, upamćen kao rasista, antisemita i pobornik nejednakosti među polovima! Između ostalog, njegovi crtači mogli su da budu isključivo muškarci. Žene su imale priliku da se bave samo bojenjem sličica i obično bi dobijale otkaz kad bi navršile trideset godina! Smatrao je da su svi koji stupaju u štrajk, komunisti u duši. Zanimljivo je da je FBI Voltu Dizniju dao zvanje specijalnog agenta, što je verovatno podrazumevalo doušnički posao. Jednom prilikom čak se sreo s italijanskim fašističkim vođom Benitom Musolinijem koji je bio poznati obožavalac Paje Patka.
Dizni je bio vredan i porodičan čovek. Svi su verovali da je Miki Maus njegov alter-ego. U stvari, kad se 1928. godine prvi put pojavio, Volt je miša nazvao Mortimer, po mišu koji je bio kućni ljubimac kod Diznijevih. Voltova žena Lilijen žestoko se pobunila, pa je ime promenjeno u Miki.
Brojne su legende o tome ko je prvi nacrtao lik Mikija Mausa. Neki čak tvrde da su Volta Diznija tek godinama kasnije naučili kako da nacrta čuvenog miša. Inače je s naporom crtao ljudske likove, posebno lica, te je često, u brzini, u reklamne svrhe, potpisivao crteže svojih ilustratora. To je kod zaposlenih u studiju redovno izazivalo ozlojeđenost. Ali, on je nedvosmisleno svima želeo da stavi do znanja da je on prvi čovek i neprikosnoveni gazda.
Tokom plodotvorne karijere, osvojio je čak dvadeset šest Oskara. Sve zasluge za filmove nastale u njegovom studiju Dizni je uglavnom pripisivao sebi. Na taj način je često stvarao nezadovoljstvo među zaposlenima. A kad bi čuo da se sprema štrajk, istog trenutka bi ga – zabranio. Na primer, film „Dambo” napravili su zapravo štrajkbreheri. Ko je hteo da štrajkuje, mogao je da napusti posao.
Volt Dizni bio je opsednut čistoćom. Plašio se zaraze i ruke prao svakih nekoliko minuta. Igrajući polo, jednom je povredio vrat, pa ga je bezmalo do poslednjeg dana života terapeut masirao svake večeri. Jedan od velikih obožavalaca Diznijevih filmova bio je slavni ruski kompozitor Sergej Prokofjev. Kad je video „Fantaziju”, odmah je pristao da napiše muziku za Diznijev crtani film „Peća i vuk”. Inače, prvi animirani film u istoriji kinematografije koji je osvojio nagradu Američke akademije za film (Oskar) bio je Diznijev film „Cveće i drveće” iz 1932. godine.

Nekoliko puta Dizni je sa svojim preduzećem bio na ivici propasti, ali bi se uvek ispostavilo da njegovo carstvo postaje sve moćnije i veće. A onda se razboleo od raka pluća i 1966. godine odstranjeno mu je levo plućno krilo. Crtač stripova, producent, reditelj, preduzimač, glumac (pozajmljivao je glas Mikiju Mausu) umro je posle operacije, u bolnici u Berbanku koja se, igrom slučaja, nalazi nedaleko od Diznijevog studija. Dogodilo se to 15. decembra 1966. godine, tek što je navršio šezdeset petu godinu. Po njegovoj izričitoj volji, nije bilo javne sahrane. Kremiran je, a njegov pepeo zakopan u Memorijalnom parku Glendejl u Kaliforniji.
Budući da se poslednjih godina života veoma zanimao za nove načine lečenja i mogućnost zamrzavanja tela da bi se izlečio u budućnosti kad medicinska nauka bude napredovala, posle Diznijeve smrti nastala je urbana legenda. Ona vraća u sećanje prvi veliki Diznijev uspeh, dugometražni crtani film „Snežana i sedam patuljaka”, kao i film „Uspavana lepotica”. Dakle, Dizni zapravo nije umro (samo je zamrznut). Kad kucne čas, neki lekar će učiniti da se on probudi i nastavi čudesni posao kojim se tako uspešno bavio.
Međutim, to nije jedina legenda o Voltu Dizniju. Neke govore o njegovom tajanstvenom poreklu. On, navodno, uopšte nije bio Amerikanac, već Španac, to jest Jevrejin. Rodila ga je jedna devojka u Andaluziji početkom veka i dala na usvajanje. Po drugoj legendi, Volt je potomak jedne od najčuvenijih veštica iz Salema! Odatle mu takve sposobnosti. Po toj priči, on je u stvari bio čarobnjak. I to nije sve... Neki veruju da duh Volta Diznija i dalje nesmetano luta Diznilendom. Postoje određena mesta gde se najčešće pojavljuje. Pojedini posetioci se kunu da su ga videli... Ili je to, možda, bio Crna Mrlja, takođe jedan od njegovih junaka? Naime, veruje se da su Diznijevi crtači želeli da se našale s gazdom kad su smišljali lik Crne Mrlje. Tek u retkim prilikama jasno se vidi, kad se otkrije lice ovog neprijatelja Mikija Mausa, da to biće neobično liči na – čika Volta.
http://www.politikin-zabavnik.rs/ Mirjana Ognjanović
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Snežana i sedam patuljaka 1937.​
Snow White and the Seven Dwarfs​

snezana-i-7-patuljaka-300x297.jpg
4d055622123b9.jpg
snezana-i-sedam-patuljaka-1355990140-243537.jpg
Fantazija 1940.​
Fantasia​
fant2.gif
89.jpg
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
bravo.... bravo.... Jan.... vračaš me u detinstvo...
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Pinokio 1940.​
Pinocchio​
kolorowankipinokio.png
pinokio_1024x768.jpg
The Reluctant Dragon 1941.​
The Reluctant Dragon 1941 DVDRip mediafire jumbofiles.jpg
Dambo 1941.​
Dumbo​
49838222_p.jpg
dumbo_1.jpg
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
joj, Dambo, rasla uz njega.... hvalaaaaaaaaa
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Bambi 1942.​
l_34492_a1c92e36.jpg
Picture 1897.jpg
bambi in snow Wallpaper__yvt2.jpg
Saludos Amigos 1943.​
226px-Saludosamigos.jpg
The Three Caballeros 1944.​
92592FE8.jpg
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Bambi, Bambi..... uh, uh.... nostalgija za detinstvom...
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Make Mine Music 1946.​
make_mine_music_1946.jpg
Pesma sa juga 1946.​
Song of the South​
64661641.jpg
Fun & Fancy Free 1947.​
funandfancyfree.jpg
Melody Time 1948.​
213934_melody_time__11_x_17_movie_poster__style_a.jpg
The Adventures of Ichabod and Mr.Toad 1949.​
tumblr_m71yh7UKIm1r4ldp9.jpg
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Pepeljuga 1950.​
Cinderella​
cinderella-poster.jpg
Alisa u zemlji čuda 1951.​
Alice in Wonderland​
MV5BMzc4NzE1NjUxNV5BMl5BanBnXkFtZTcwNzc2NDQyMQ@@._V1._SY317_CR4,0,214,317_.jpg
alice-erhalt-die-lehren-a_4b2fab7aa5c0e-p.jpg
Petar Pan 1953.​
51UwCI0GebL._SL500_AA300_.jpg
1_8q09e.jpg
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Lunja i Maza 1955.​
Lady and the Tramp​
lady-and-the-tramp.jpg
Uspavana lepotica 1959.​
Sleeping Beauty​
La Bella Durmiente (1959).jpg
101 Dalmatians 1961.​
220px-One_Hundred_and_One_Dalmatians_movie_poster.jpg
Mač u kamenu 1963.​
The Sword in the Stone​
48976714667966926_zbfbG2le_222.jpg
stone45-01.JPG
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Knjiga o džungli 1967.​
The Jungle Book​
JungleBook.jpg
Mačke iz visokog društva 1970.​
The AristoCats​
Los_Aristogatos.jpg
Robin Hood 1973.​
robin_hood_disney.jpg
Spasioci 1977.​
The Rescuers​
1343652972_946449.jpg
The Many Adventures of Winnie Pooh 1977.​
poster.jpg
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Pete's Dragon 1977.​
51RF82N3Q1L._SL500_AA300_.jpg
The Fox and the Hound 1981.​
120568.jpg
00013197_mads-og-mikkel-venner-naar-det-gaelder_plakat-us_360.jpg
Crni kazan 1985.​
The Black Cauldron​
the-black-cauldron-1985.jpg
The Great Mouse Detective 1986.​
87247997.jpg
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
daješ mi ideju da ponovo pogledam sve ove filmove.... super si Jan....
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Oliver & Company 1988.​
72915.jpg
Mala sirena 1989.​
The Little Mermaid​
images 3.jpg
The DuckTales - Treasure of the Lost Lamp 1990.​
skrudch.jpg
Lepotica i zver 1991.​
Beauty and the Beast​
15th.jpg
Aladin 1992.​
5scjy457hz31h73y.jpg
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Kralj lavova 1994.​
The Lion King​
7663_The Lion King (1994).jpg
A Goofy Movie 1995.​
m542_20101004212800_374312125829.jpg
Pocahontas 1995.​
e8lc2a.jpg
The Hunchback of Notre Dame 1996.​
thumbnail_2_de9bde0cb9f14e8a39a2983880629bd8.jpg
Hercules 1997.​
Hercules 1997 Hollywood Movie Poster.jpg
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
i ove sam gledala ... jesu noviji... u meni još ćući dete....
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Mulan 1998.​
I.jpg
Pocahontas II - Journey to a New World 1998.​
pokakhontas-2-puteshestvie-v-novyi-svet-1998_filmul.ru.jpg
The Lion King II - The Simbas Pride 1998.​
1115406_1347209635504_full.jpg
Tarzan 1999.​
images 4.jpg
Fantasia 2000.​
Fantasia2000_Poster.jpg
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
An Extremely Goofy Movie 2000.​
e8a2dd8cec85.jpg
The Little Mermaid II - Return to the Sea 2000.​
The Little Mermaid 2 Return to the Sea.jpg
The Emperor's New Groove 2000.​
00013201_kejserens-nye-flip_plakat-us_360.jpg
Lady and the Tramp II - Scamp's Adventure 2001.​
images.jpg
Atlantis - The Lost Empire 2001.​
images 7.jpg
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Cinderella II - Dreams Come True 2002.​
250px-Cinderella2dreamsmp.jpg
Lilo & Stič 2002.​
Lilo & Stitch​
lilo-stitch-mid.jpg
101 Dalmations II - Patch's London Adventure 2003.​
1020500.jpg
The Jungle Book II 2003.​
The-Jungle-Book-2-Movie.jpg
Bambi II 2006.​
2uzc6lg.jpg
 
Vrh Dno