• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Vojvođani traže Saveznu Republiku Srbiju!

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
Grupa vojvođanskih partija traži da severna pokrajina postane republika i uđe u savez sa Srbijom. Javnost oprečno o ovom predlogu. Mišljenja se kreću od osude, do negacije autonomije Vojvodine.

Nekoliko manjih vojvođanskih partija zatražilo je promenu ustavnog uređenja i formiranje Savezne republike Srbije. Traže da Vojvodina i Srbija imaju ista prava, odnosno da obe budu republike u okviru jedne savezne države.

Time bi se, kako za S media portal kaže Živan Berisavljević, jedan od incijatora inicijative i bivši visoki funckioner SFRJ, ispravila istorijska nepravda.

-Da podsetim, Vojvodina je ušla u sastav Srbije kad je Srbija bila deo veće države i tad je bila pitana – kaže Živan Berisavljević za S media portal.

- Onda je ušla u SFRJ 1944. i opet je bila pitana, a sad kad je Srbija ’sama’, onda se smatra da je po prirodi njen deo, i da je vojvođansko pitanje okončano 1998. To je neodrživo. Mi smo 2006, kad je pisan novi Ustav, rekli da u takvu Srbiju Vojvodina neće. To je grubo ignorisano, što se videlo preko diskusije o Statutu Vojvodine. Naime, Srbija će ući u anale kao država u kojoj se nije diskutovalo o Ustavu, već o zakonski manje važnom dokumentu, Statutu.

Nismo separatisti

Berisavljević napominje da incijativa nije separatistička, već je njen cilj izjednačavanje prava Srbije i Vojvodine.
- Mi želimo da ostanemo trajno u Srbiji, ali osnove se moraju promeniti i mora prestati tretiranje Vojvodine kao unutrašnje kolonije Srbije. Mi nudimo asimetrični federalizam, čime bi se osnovala jaka savezna država. Time bi nam bilo omogućeno da učestvujemo u procesu donošenja odluka. Sada to nemamo, a to je grubi atak na naš politički subjektivitet. Mi nismo separatisti. Mi smo vekovni cilj, da budemo sa Srbijom, realizovali. Sad tražimo redefinisanje Srbije, da bismo imali ista prava.

Naš sagovornik naglašava da priznaju Srbiji državnotvornu tradiciju koju Vojvodina nikad nije imala. Ipak, ističe da autonomija Vojvodine nije nastala Ustavom iz 2006:

- Vojvodina je to imala i pre nastanka države Srbije! Dakle, ne može Vojislav Koštunica da kaže da je Vojvodini dao autonomiju, a posle da traži ukidanje. Na sve to sada imamo slučaj da manje stranke pod uticajem DS-a napuštaju naš projekat. Srbija tako ne može u Evropu!

Republika – nije realnost

Direktor centra za regionalizam Aleksandar Popov za S media portal kaže da svako ima pravo da izađe sa svojim konceptom, ali da Vojvodina kao republika – nije realnost.

-Imamo niz stavova oko decentralizacije i autonomije Vojvodine; od onih koji je osporavaju do onih koji traže da Vojvodina bude republika – kaže Aleksandar Popov za S media portal.
Vojvođanska konvencija

Šest vojvođanskih partija održaće 1.aprila „Vojvođansku konvenciju“ na kojoj bi trebalo da bude usvojena deklaracija o ustavnom redefinsanju Srbije.
"Zajednička budućnost na novim osnovama može se osigurati samo na osnovama jednakosti i ravnopravnosti Srbije i Vojvodine i na principima federalizma i republikanizma", navodi se u predlogu te deklaracije.

- Pitanje je koliko je ovo drugo realno. Da bi koncept zaživeo, iza njega mora da stane relevantna politička snaga, a za sada takva snaga ne postoji. Moguće je da će ovakav pristup podgrejati strasti. Po mom mišljenju, ovo nije produktivna priča u pravcu ostvarenja autonomije Vojvodine koja je stvarno potrebna.

Popović ipak smatra da Vojvodini moraju da se vrate izvorna ovlašćenja, jer je, kako kaže, trenutna autonomija – fasadna:

-Ustav se mora menjati. Mi se zalažemo da se i u ostalim delovima Srbije osnuju politički regioni, srednji nivoi vlasti, da se ne vuku svi konci iz Beograda. Vojvodina po ovom Ustavu ima samo ovlašćenje da donosi svoj grb i zastavu, i ništa više! Mi smo pre usvajanja sadašnjeg Ustava imali dva relevantna koncepta. U oba predloga Vojvodini je ponuđena zakonodavna delatnost i sudska zaštita te delatnosti. Time bi Vojvodina imala svoja izvorna sredstva i autonomno bi sa njima raspolagala. Kada bi postojalo još regiona, imali bismo sistem nadmetanja uz obavezni sistem solidarnosti. Iz Beograda ne može najbolje da se vidi šta je interes regiona.

Antić: Ukinuti autonomiju

Sa druge strane, istoričar Čedomir Antić smatra da bi Vojvodini trebalo ukinuti autonomiju.

-Ovakav koncept je posledica činjenice da će DS učiniti sve da bi pobedila na izborima, a druga da pojedine velike sile, koje žele ukidanje RS i stvaranje Kosova, na taj način ucenjuju Srbiju – kaže Čedomir Antić za S media portal.

- Na prostoru severne Srbije mali broj građana želi bilo kakav status drugačiji od onog 2001. To se pokazalo donošenjem neustavnog Statuta. „Napredni klub“, čiji sam ja član, zalaže se za ukidanje autonomne pokrajine i afirmacije istorijskih regiona Srema, Banata i Bačke.

Naš sagovornik smatra da je najveći problem što građane niko nije pitao šta oni žele:

-Građane na severu Srbije niko nikad nije pitao šta žele. Oni žele da žive bolje i da im se deca zaposle. Zato u Vojvodini, jedna grupa birokrata, epigona režima Josipa Broza, uz pomoć struktura iz inostranstva, stvara paradržavu koja može da zaposli ljude, ali ne može da donese boljitak. Oni nemaju veću podršku od 10 odsto. Ipak, uspevaju da šire krug ljudi koji žive od budžeta takozvane APV i povećavaju broj ljudi koji žele da sever Srbije dobije veću samostalnost. Sad ih ipak ima malo, ali su životno posvećeni tome. Pojedine stranke napravile bi autonomne pokrajine svuda po Srbiji. Svi su se okupili oko pečenja koje treba da bude pečena Srbija!

Antić napominje da Srbi, iako većina u Vojvodini, nemaju puna prava:

-To su sve igre dobrih i loših policajaca. U Vojvodini 70 odsto stanovništva su Srbi. Hajde da vidimo da li Srbi imaju puna prava u Vojvodini! Jesu li zastupljeni dovoljno? Jedni hoće decentralizaciju, drugi federaciju, a onda kad sever Srbije dobije status kao Crna Gora, dobiće šansu da se otcepe za 10 godina! To ne mogu demokratski da urade. Krivca za to treba tražiti u Beogradu, a to su Boris Tadić, Čedomir Jovanović, a pre toga i Vojislav Koštunica.

D.M.http://www.smedia.rs

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Ovaj Berisavljević je neka komunjarska budaletina ... a ja bih da ako nije problem prestanemo jednom zauvek sa ovim pričama .... a što se tiče ovoga što kaže Čedomir Antić i ja sam da se mnogo veća ovlašćenja daju regionima (Srem, Banat i Bačka), umesto da se od Novog Sada sada pravi mali Beograd ....

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Ma nek se izdvoje ako će im biti bolje. Nisam siguran da su Vojvođani protiv toga. Nešto im ne čujem glas" protiv te ideje.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Meni je ovo tuzno. Covek bi pomislio da ova jadna i bedna zemlja ne moze biti vise iscepkana. Lepo je neko nekad davno rekao Beogradski pasaluk.
Najbolje da ne postojimo kao drzava. A kao narod i onako se smucamo i nemamo neke vajde od politicara.

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
O ovome se vec odavno prica tako da sam sigurna da ce na tome i ostati.

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
uobicajena pesma pred izbore..ko o cemu oni o otcepljenju:sick:..

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Ma to je sve OK. Nemam nikakav problem sa otcepljenjem. Mene nerviraju oni koji se zbog toga "nerviraju". Suludo je prisiljavati nekoga da živi s tobom, ako on to ne želi.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Stemis jeste suludo, ali procentualno koliko je tu Srba? Po toj logici svaki narod u bilo kojoj drzavi u svetu moze traziti samostalnu drzavu. Ne dozviljavam Vojvodinu kao antisrpsku pa da kazem, neka ih nek idu ( kao sto sam to mislila sa Crnom Gorom )

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
...........mene samo interesuje da li su za otcepljeni i Srbi koji zive u Vojvodini.....ili je to samo prica...nadam se...separatisticke manjine.........

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
i da dodam...mene bi zesce pecnuclo...kada bi doslo do otcepljenja....

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Sigurna sam da nisu, jer koliko god od drzave nema li nista, jos manje ce imati od te samozvane tvorevine ( ne znam cega ).
Koliko Srba ima, recimo u Becu? Sto se tamo ne trazi tako nesto?

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Stemis jeste suludo, ali procentualno koliko je tu Srba? Po toj logici svaki narod u bilo kojoj drzavi u svetu moze traziti samostalnu drzavu. Ne dozviljavam Vojvodinu kao antisrpsku pa da kazem, neka ih nek idu ( kao sto sam to mislila sa Crnom Gorom )
Ma za crnogorski referendum sa boga molio da uspe. Jedino sam se osećao onako kao go*no što se svi otcepljuju od nas ko da smo šugavi. Ali biće da jesmo.

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Ma ja sam potpuno saglasan sa tim da nikoga na silu ne treba zadržavati, ali iskreno mi je muka od konstantnih podgrejavanja ovih i ovakvih tema, a od toga koliko neki neodgovorni političari za sve što u Vojvodini ne valja okrivljuju Beograd i Srbiju da i ne pominjem ... Sve bitne vojvođanske stranke participiraju u vlasti već ihaj .... pa ko ih sprečava da se izbore za ravnopravan status ..... Apsolutno sam za regionalizaciju i spuštanje nivoa odlučivanja i učešća u raspodeli prihoda na niži nivo .... ali čini mi se da se niko, a posebno ne ova ekipa razvlašćenih komunjara bori za tako nešto ...
Znam ja da su izbori ... ali ne smeju izbori biti razlog za ovakve pojave .... to je po meni neodgovorno igranje vatrom ...

Jova

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
10.03.2012.
Broj reagovanja
1.327
Horoskop
Škorpija
Pa neka traze svoju Republiku imaju pravo na to, mozda im dosadilo da budu autonomasi,sada se zivi u demokratiji i svako moze slobodno da se izrazava i trazi sta zeli,sad pitanje je koliko ce da dobije.:D

Koliko Srba ima, recimo u Becu? Sto se tamo ne trazi tako nesto

Moze da se trazi,pitanje je da li ce se dobiti.:) U Becu Srbi imaju recimo veca prava i razne privilegije za zivot vece nego u svojoj zemlji Srbiji.Tamo recimo nije potrebno da se pisu razni zahtevi,molbe,takse,cekanje u redovima da bi se dobio neki dokument, naprimer: zdravstvena knjizica,bankomat karta,klub karta vozaca,zeleni karton,ovi dokumenti uopste,ne treba da se gledaju kada ti isticu,samo ti stignu novi u postansko sanduce,uzmes ih i odmah koristis.:D

Skitnica

Fatal woman
Starosedelac
Učlanjen(a)
13.11.2011.
Broj reagovanja
876
Horoskop
Ribe
Pa neka traze svoju Republiku imaju pravo na to, mozda im dosadilo da budu autonomasi,sada se zivi u demokratiji i svako moze slobodno da se izrazava i trazi sta zeli,sad pitanje je koliko ce da dobije.:D

Moze da se trazi,pitanje je da li ce se dobiti.:) U Becu Srbi imaju recimo veca prava i razne privilegije za zivot vece nego u svojoj zemlji Srbiji.Tamo recimo nije potrebno da se pisu razni zahtevi,molbe,takse,cekanje u redovima da bi se dobio neki dokument, naprimer: zdravstvena knjizica,bankomat karta,klub karta vozaca,zeleni karton,ovi dokumenti uopste,ne treba da se gledaju kada ti isticu,samo ti stignu novi u postansko sanduce,uzmes ih i odmah koristis.:D
Jovo a kako dodju to slike ljudi?Mislim da je za dokumente potrebno i slika:)

Jova

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
10.03.2012.
Broj reagovanja
1.327
Horoskop
Škorpija
Jovo a kako dodju to slike ljudi?Mislim da je za dokumente potrebno i slika:)
Neznam kako je kod tebe gde zivis, mozda u tvojoj zdravstvenoj knjizici ima slika.U Srbiji koliko znam slika nije potrebna ni za zdravstvenu knjizicu,bankomat kartu,kartu auto-moto-saveza-vozaca,medjunarodnu vozacku dozvolu.Potreban je samo registracioni broj koji se prenosi sa ostalim licnim podacima na novu kartu kada istekne stara, i normalno potrebno je malo azurnosti drzavnih institucija koji brinu o svojim gradjanima,bez obzira koje su nacionalnosti.:)

Skitnica

Fatal woman
Starosedelac
Učlanjen(a)
13.11.2011.
Broj reagovanja
876
Horoskop
Ribe
Neznam kako je kod tebe gde zivis, mozda u tvojoj zdravstvenoj knjizici ima slika.U Srbiji koliko znam slika nije potrebna ni za zdravstvenu knjizicu,bankomat kartu,kartu auto-moto-saveza-vozaca,medjunarodnu vozacku dozvolu.Potreban je samo registracioni broj koji se prenosi sa ostalim licnim podacima na novu kartu kada istekne stara, i normalno potrebno je malo azurnosti drzavnih institucija koji brinu o svojim gradjanima,bez obzira koje su nacionalnosti.:)
Za te dokumenete ne treba ni kod mene slika.A sto se tice licne karte, pasosa i vozacke, to treba.A u Becu?:)

Jova

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
10.03.2012.
Broj reagovanja
1.327
Horoskop
Škorpija
Za te dokumenete ne treba ni kod mene slika.A sto se tice licne karte, pasosa i vozacke, to treba.A u Becu?:)

Naravno da treba, mora da se ode licno,ne ceka se red, procedura traje nekoliko minuta i kosta dosta jevtinije nego kod nas u Srbiji.:)

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
kad bi ovi sto histericno skacu pri pomenu otcepljenja ovih koji znaju da ce oni skakati,to primili ravnodusno,s jednim -pa dobro-,mislim da ih ovi ne bi drazili vise ...i jedni i drugi prestali bi jeftino da polarizuju javno mnenje i da ih teraju na prebrojavanje..

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
kad bi ovi sto histericno skacu pri pomenu otcepljenja ovih koji znaju da ce oni skakati,to primili ravnodusno,s jednim -pa dobro-,mislim da ih ovi ne bi drazili vise ...i jedni i drugi prestali bi jeftino da polarizuju javno mnenje i da ih teraju na prebrojavanje..
A što viču ...? Pa možda ima nas kojima je pun *** vikanja ....a ćutali smo na svako vikanje ....

Vrh Dno