Voda koju pijemo

anuška

Poznata ličnost
Član


Voda je nužna za opstanak čoveka, ali i celokupne flore i faune. Na žalost, godišnje skoro 3.5 miliona ljudi umire zbog manjka vode i problema koji iz toga proizlaze.

Ipak, stručnjaci tvrde da nije uvek zdravo piti vodu odnosno da nije dobro da se preteruje.

Tako, na primer, oni koji nose flašice s vodom trebaju da ju peru redovito jer se s vremenom na njoj množe razne bakterije, pa ih tako izravno unose u organizam pri svakom gutljaju.

U flaširanoj se vodi nalazi i bisfenol-A ili BPA, kemikalija koja se koristi u proizvodnji plastičnih bočica, a koja je izuzetno štetna za zdravlje, naročito dojenčadi i dece.

Kada se popije previše vode, može da dođe do hiponatreje, stanja u kojem je razina natrija u telu preniska pa stanice počnu naticati.

Koliko vode popijete na dan i da li preferirate flaširanu vodu ili onu iz slavine?


 

anuška

Poznata ličnost
Član
Ne pijem mnogo vode na dan. Baš se i ne povodim za onom starom: 8 čaša vode dnevno, nego pijem koliko sam žedna, nekad više, nekad manje… Kod kuće imam brita filter vode, često kupim i flaširanu gaziranu ili negaziranu vodu, ali moram da priznam da najčešće ipak pijem onu iz slavine jer mi njen okus najviše prija.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Mi pijemo vodu iz vodovoda. A i flaširana se puni na sličan način i ne verzjem da postoji velika razlika.
 

Amy-

Poznata ličnost
Član
...u poslednje vreme baš nešto često razmišljam o vodi koju pijem...u Sočiju je voda u sa česme užasna..puna je kameca...zbog mnogobrojnih radova u samom gradu često se dešava da nam nestane topla voda..pa onda se za tuširanje mora zagrevati u raznim šerpama i loncima...i u koliko ne oribam lonac već pustim da se u njemu dva tri puta greje voda stvori se sve kao neka prašina i unutrašnjost sve pobeli...tako da sam prinuđena da kupujem vodu za piće...
 

Beba

Poznata ličnost
Član
2 za 10

I ja sam pročitala neka istraživanja gde naučnici kažu da manji nedostatak vode (manje od 1 l dnevno) u dužem periodu izaziva jaku žedj, suvoću kože i sluzokože, opštu slabost, blagu dehidraciju i utiče na pojavu slabije koncentracije, glavobolju, vrtoglavicu, nedostatak energije ivolumne krvne plazme.
Bubreg ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti u organizmu. Unosom 2 l tečnosti dnevno smanjuje se rizik nastanka kamena u bubregu i ostalih bolesti i obrnuto.
Sa samo 2 l tečnosti u organizmu osećaćemo se lepše, zdravije i živeti duže najmanje desetak godina.
Činjenica je da čovek u toku dana gubi vodu na različite načine. Leti se izluči više od 3 litre vode. Izgubljenu tečnost treba svakodnevno nadoknadjivati.
Narodna izreka kaže: "sa svakom čašom vode bubreg ti kaže hvala,,:)

A evo da napišem kako sam se uverila da nedostata vode izaziva glavobolju.
Bila sam u jednoj svadbi, te se mladoženjina majka često žalila kako je boli glava. Svečanosti su prisustvovala i dva doktora alternativne medicine iz Hrvatske, blizanci, jedan radi u Zagrebu drugi , zaboravila sam mesto (dal Potočari) ali to nije ni bitno. Doktori su jako dobri prijatelji sa domaćinima. Jedan od njih je prišao mladoženjinoj majci te je i njemu rekla da ne zna šta će boli je glava. On je uzeo čašu vode i rekao joj da popije odjednom, zatim drugu, pa treću... Zatim je otišao i vratio se za desetak minuta . Pitao je kako je, boli li je još glava. Ona je pogledala mene, pa njega i onako sa nevericom rekla ne boli, ustvari nije ni osetila kada su prošli bolovi. A od obaveza, trčanja danima i umora nije ni znala da nije uzela možda čašu vode.
E to je ta naša neverica u alternativnu medicinu. Zašto, pa ona nije zabranjena, čak je i klasična podržava, jedan hirurg u Beogradu je uspeo da se izbori da koristi aloju u bolnici.
U svakom slučaju ne može priroda da naškodi. Ali samo prirodno...
 

Shesau_

Poznata ličnost
Član
Uglavnom pijem cesmovacu. Popijem do 2l vode dnevno,a toliko popijem jer svaki put kada prodjem pored kuhinje udjem i popijem bez obzira da li sam zedna ili ne.
 
Vrh Dno