Voda koju pijemo

anuška

Poznata ličnost
Član
#1


Voda je nužna za opstanak čoveka, ali i celokupne flore i faune. Na žalost, godišnje skoro 3.5 miliona ljudi umire zbog manjka vode i problema koji iz toga proizlaze.

Ipak, stručnjaci tvrde da nije uvek zdravo piti vodu odnosno da nije dobro da se preteruje.

Tako, na primer, oni koji nose flašice s vodom trebaju da ju peru redovito jer se s vremenom na njoj množe razne bakterije, pa ih tako izravno unose u organizam pri svakom gutljaju.

U flaširanoj se vodi nalazi i bisfenol-A ili BPA, kemikalija koja se koristi u proizvodnji plastičnih bočica, a koja je izuzetno štetna za zdravlje, naročito dojenčadi i dece.

Kada se popije previše vode, može da dođe do hiponatreje, stanja u kojem je razina natrija u telu preniska pa stanice počnu naticati.

Koliko vode popijete na dan i da li preferirate flaširanu vodu ili onu iz slavine?


 

anuška

Poznata ličnost
Član
#2
Ne pijem mnogo vode na dan. Baš se i ne povodim za onom starom: 8 čaša vode dnevno, nego pijem koliko sam žedna, nekad više, nekad manje… Kod kuće imam brita filter vode, često kupim i flaširanu gaziranu ili negaziranu vodu, ali moram da priznam da najčešće ipak pijem onu iz slavine jer mi njen okus najviše prija.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#3
Mi pijemo vodu iz vodovoda. A i flaširana se puni na sličan način i ne verzjem da postoji velika razlika.
 

Amy-

Poznata ličnost
Član
#4
...u poslednje vreme baš nešto često razmišljam o vodi koju pijem...u Sočiju je voda u sa česme užasna..puna je kameca...zbog mnogobrojnih radova u samom gradu često se dešava da nam nestane topla voda..pa onda se za tuširanje mora zagrevati u raznim šerpama i loncima...i u koliko ne oribam lonac već pustim da se u njemu dva tri puta greje voda stvori se sve kao neka prašina i unutrašnjost sve pobeli...tako da sam prinuđena da kupujem vodu za piće...
 

Beba

Poznata ličnost
Član
#5
2 za 10

I ja sam pročitala neka istraživanja gde naučnici kažu da manji nedostatak vode (manje od 1 l dnevno) u dužem periodu izaziva jaku žedj, suvoću kože i sluzokože, opštu slabost, blagu dehidraciju i utiče na pojavu slabije koncentracije, glavobolju, vrtoglavicu, nedostatak energije ivolumne krvne plazme.
Bubreg ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti u organizmu. Unosom 2 l tečnosti dnevno smanjuje se rizik nastanka kamena u bubregu i ostalih bolesti i obrnuto.
Sa samo 2 l tečnosti u organizmu osećaćemo se lepše, zdravije i živeti duže najmanje desetak godina.
Činjenica je da čovek u toku dana gubi vodu na različite načine. Leti se izluči više od 3 litre vode. Izgubljenu tečnost treba svakodnevno nadoknadjivati.
Narodna izreka kaže: "sa svakom čašom vode bubreg ti kaže hvala,,:)

A evo da napišem kako sam se uverila da nedostata vode izaziva glavobolju.
Bila sam u jednoj svadbi, te se mladoženjina majka često žalila kako je boli glava. Svečanosti su prisustvovala i dva doktora alternativne medicine iz Hrvatske, blizanci, jedan radi u Zagrebu drugi , zaboravila sam mesto (dal Potočari) ali to nije ni bitno. Doktori su jako dobri prijatelji sa domaćinima. Jedan od njih je prišao mladoženjinoj majci te je i njemu rekla da ne zna šta će boli je glava. On je uzeo čašu vode i rekao joj da popije odjednom, zatim drugu, pa treću... Zatim je otišao i vratio se za desetak minuta . Pitao je kako je, boli li je još glava. Ona je pogledala mene, pa njega i onako sa nevericom rekla ne boli, ustvari nije ni osetila kada su prošli bolovi. A od obaveza, trčanja danima i umora nije ni znala da nije uzela možda čašu vode.
E to je ta naša neverica u alternativnu medicinu. Zašto, pa ona nije zabranjena, čak je i klasična podržava, jedan hirurg u Beogradu je uspeo da se izbori da koristi aloju u bolnici.
U svakom slučaju ne može priroda da naškodi. Ali samo prirodno...
 

Shesau_

Poznata ličnost
Član
#6
Uglavnom pijem cesmovacu. Popijem do 2l vode dnevno,a toliko popijem jer svaki put kada prodjem pored kuhinje udjem i popijem bez obzira da li sam zedna ili ne.
 
Top