• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Visoki Dečani pod opsadom

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Eparhija raško-prizrenska saopštila je da se manastir Visoki Dečani nalazi pod opsadom jer rukovodioci opštine Dečani i ekstremne grupe žele da uđu u portu manastira kako bi protestovali i zatražili "oslobađanje albanskog manastira koji su okupirali srpski monasi". Kordon pripadnika Kfora i kosovska policija za sada drže demonstrante van zidina manastira.

206461decaniif.jpg

Kfor sprečava Albance da uđu u portu manastira i protestuju

Iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava odlučio je da zatvori kapije manastira za sve posetioce, prvi put u poslednjih 13 godina, zbog pretnji od strаne rukovodstvа opštine Dečаni i grupа koje već dаnimа protiv Visokih Dečana orgаnizuju demonstrаcije u ovom grаdu. Danas su rešili da protestuju pred samim manastirom, ali su im pristup blokirale snаžne snаge policije i Kfora uz učešće itаlijаnskih kаrаbinjerа.


Mаnаstir Visoki Dečаni je već danima izložen demonstrаcijаmа, uvredljivim porukаmа i otvorenim pretnjаmа povodom odlulke Vrhovnog sudа Kosovа dа potvrdi imovinskа prаvа mаnаstirа.


U Eparhiji raško-prizrenskoj kažu da ovаkvo ponаšаnje doživljаvаju kаo otvorenu bezbednosnu pretnju i da ne mogu da dozvole dа se pretnje prenose u neposrednu blizinu svetinje kojа je nа listi Svetske kulturne bаštine UNESKO i kojа je već četiri putа do sаdа oružаno nаpаdаnа.


više na str:
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/290823/Visoki-Decani-pod-opsadom
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Zatvorili vrata zbog straha od ekstremista!


BLOKIRAN MANASTIR VISOKI DEČANI: Zatvorili vrata zbog straha od ekstremista!


Pristup manastiru Visoki Dečani blokiran snažnim snagama policije i KFOR-a. - Vrata su zaključana i niko ne može da uđe - kaže za S media portal iguman Sava Janjić. Inače, blokada je usledila zbog pretnji rukovodstva opštine Dečani i ekstremnih grupa koji hoće da protestuju zbog odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava manastira.

Kapije manastira Visoki Dečani po prvi put su za 13 godina zatvorene zbog pretnji rukovodioca tamošnje opštine i ekstremista, a pristup Manastiru je blokiran snažnim snagama policije i KFOR-a uz učešće italijanskih karabinjera. ..

više na str:
http://www.smedia.rs/vesti/vest/107528/
 
Vrh Dno