• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Visi li vam šef stalno za vratom?

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
13 tipova šefova:

Od mekušca i cjepidlake do zmije i licemjera

Visi li vam šef stalno za vratom, cjepidlaka je, no ako je stalno uz vas, dobar je šef. Napuhanko se obraća svisoka, a uz licemjera nikad ne nedostaje praznih obećanja

Ponedjeljak, 04. 2. 2013. Piše: Antonija Sunara

13-tipova-sefova-od-mekusca-do-zmije-snoba-i-napuhanka-504x335-20130205-20130204160552-b2c7c6c09e2f5d52058c54e1d18fbb84.jpg

Cjepidlakaa uvijek zna gdje ste proveli svaku minutuPosvećuje li vaš šef previše pozornosti apsolutno svim detaljima te vašem slobodnom vremenu, imate posla s cjepidlakom. Takav šef obično voli kontrolirati sav vaš posao cijelo vrijeme. Uštedjeli ste na uredskom priboru? Ni približno dovoljno. Pripremili ste “ubojitu” prezentaciju? Imate pravopisnu pogrešku na desetom slajdu.


Cjepidlaki nikad ništa nije dobro, a to može poljuljati vjeru u vaše sposobnosti jer ćete početi sve dvaput preispitavati. Budite uvijek korak ispred šefa, pa ćete biti spremni kad vas obaspe kritikama ili radite prema svojim standardima i potražite drugog mentora jer od ovakvog nećete ništa naučiti. Izgleda li ured vašeg šefa poput vašeg te primate ohrabrujuće mejlove, radite za čudotvorca.

On je zabavan, sposoban, inspirira te vas podupire, drugim riječima, san svakog zaposlenika. Radi što kaže, dosljedan je, potiče vas tako da se i najteži posao čini isplativ. Da radite za čudotvorca, vidjet će se i po vašem osmijehu na kraju dana ili kad dobijete plaću. Zavoljet će vas ako radite najviše što možete te dajete sve od sebe, no slobodno zahvaljujte zvijezdama što uopće radite za takvog šefa jer su vrlo rijetki. Iskoristite njihovo vodstvo da vidite koliko možete postići, a i dobro je imati njegovo pismo preporuke kad zagusti.

Upomoć, moj šef je...

Šef "pametnjaković" na zaposlenike gleda svisoka, najčešće nema računalne vještine ili su jako loše te ima diplomu iz prava ili ekonomije, a nerijetko će vas “učiti” kako da uključite ili isključite računalo.
Takav šef želi da znate koliko napora troši na vas kako bi vas “počastio” svojom prisutnošću, uglavnom vas ostavlja da se snađete, no potrudit će se kad god može da vam pomogne kod najjednostavnijih zadataka. Budite oprezni i pazite na sve što se događa na poslu. Ako se zbog takva šefa osjećate manje vrijedno, prekinite ga dok vam “pametuje” i kažite: “Znam kako to napraviti, ali me zanimalo vaše mišljenje.” Ne prestaje li s prijezirnim ponašanjem, recite mu da vas takvo ponašanje sputava u poslu. Takvi šefovi vjeruju da ste ispod njih, no kad im se suprotstavite i pokažete da ste sposobni, zaradit ćete njihovo poštovanje.


Mekušac
Karakteristike: Stalno radnicima pružaju druge prilike.
Što radi: Misle da olakšavaju posao zaposlenicima, no dugoročno njihov pristup otežava odličnim radnicima da uspiju, a zabušantima omogućuju da se nekažnjeno provlače i zadrže posao.
Kako da vas zavoli: Najgore što možete napraviti je povrijediti njegove osjećaje, no pokušajte pohvaliti njegove “prozivke”, koliko god rijetke bile. Malo pozitivnog poticaja može puno značiti kad šefovi mekušci shvate da povremeno biti “loš policajac” ne znači nužno da je to najgori posao na svijetu.


Zmija
Karakteristike: Ne škrtari na lažnim komplimentima i lažnim osmijesima.
Što radi: Čini se da se uvijek ustane na lijevu nogu. Služi se zlobnim komentarima o privatnim stvarima: “Jesi li trudna? Čini se da se debljaš” do podcjenjivanja vašeg truda: “O, tek sad učiš taj program?”. Šef/ica “zmija otrovnica” talentirana je kad želi da se loše osjećate.
Kako da vas zavoli: Ovakva šefica ili šef vjerojatno nisu ni sposobni voljeti zaposlenika, pa se bolje držite podalje od njih. Zadržite osjećaje za sebe, otkrivajte što manje o svom životu, no sve vrijeme budite ugodno i ljubazno društvo. Ne može vas povrijediti ako ne zna na što ste osjetljivi.

Inovator
Karakteristike: Pretplaćen je na poduzetničke časopise i stalno održava produktivne sastanke.
Što radi: Inovatorova glava puna je velikih ideja, a on radi sve da ih ostvari. Iako je to odlično za posao, također znači da nemate život izvan posla jer ste najčešće vi taj koji radi na ostvarenju njegove ideje. Dobro je što je karizmatičan i inspirira te mu je zaista stalo do posla, no ponekad se čini da mu je i jedino stalo do posla. Bolje da je i vama tada.
Kako da vas zavoli: Radite puno, budite predani poslu, no ne zaboravite na život izvan posla, a na to podsjetite i šefa. Pitajte ga kako je proveo vikend ili koji su mu hobiji. Poslije prijateljskog čavrljanja bacite se na posao i pokažite mu da poštujete posao, ali i potrebu za uravnoteženim životom.

Robot
Karakteristike: Prepoznat ćete ga po praznom stolu bez obiteljskih slika.
Što radi: Stalno je usredotočen na posao, a zakleti je neprijatelj zabave, opuštenosti i emotivnosti. Roboti žele da stalno radite. Dobro je da vas netko potiče na poslu, no bilo bi dobro da se roboti katkad povežu s radnicima.
Kako da vas zavoli: Iako vam se čini teško, sakrijte osjećaje i prilagodite se šefovu rasporedu. A dobro je što vas mogu naučiti disciplini i učinkovitosti. Utjehu možete pronaći u kolegama koji se sigurno osjećaju poput vas. Uljepšajte si dan internim šalama i čavrljanjem.
Misteriozo

Karakteristike: Njemu su vrata uvijek zatvorena ili na njima piše da ga nema.
Što radi: Tko zna što uopće radi? Tajanstveni je šef stručnjak za izbjegavanje, poricanje i sve što radi. Ili je na poslovnom putu ili na sastanku iza zaključanih vrata, ili planira pokoriti svijet. Na vama je da otkrijete što radi i snađete se jer od njega nećete imati nikakve koristi. A i kad nešto pođe po zlu, bolje vam je da se snađete jer misteriozo neće biti tu.
Kako da vas zavoli: Pričekajte i dajte mu prostora. Ako ostanete strpljivi (zaista strpljivi), možda ćete moći, poput biologa koji u prašumi promatra plahe životinje, naučiti ponešto o navikama vašeg iznimno tajanstvenog, gotovo nepostojećeg šefa.

Snob
Karakteristike: Skupa odjeća, automobil i frizura.
Što radi: Nekoć su se takvi ljudi družili s aristokracijom kako bi “izmuzli” uslugu ili postali utjecajni. Kao šef, snob uvijek traži priliku za sljedeće promaknuće.
Kako da vas zavoli: Učinite sve što možete da šef izgleda dobro i bit ćete korak bliže vlastitom promaknuću. Čuvajte mu leđa i prenosite svaku informaciju koju čujete s vrha. Tako ćete zaraditi njegovo povjerenje i poštovanje - ako ih ima.

Licemjer
Karakteristike: Krase ih prazna obećanja.
Što radi: Obeća jedno, učini drugo. Reći će apsolutno sve i svašta da dobije od vas što želi. Povišica, promaknuće, slobodni dani - naravno, dobit ćete sve ako preuzmete više posla ili novi projekt. No nemojte se nadati ostvarenju želja.
Kako da vas zavoli: Baš nikad ne vjerujte ničemu što licemjerni šef kaže. Ili to zapišite pa se posavjetujte s njegovim nadređenim. Pisani dokaz najbolja vam je obrana protiv njegovih laži i ispraznih obećanja, pa možda i dobijete promaknuće.

Računko
Karakteristike: Uvijek nosi kalkulator
Što radi: Sve što radi razbija na mjerljive statistike, pa tako i zasluge svojih zaposlenika. Oslanja se samo na matematiku pa, ako vaš rad zakaže brojčano, pazite se. Njegovi se radnici često osjećaju kao obični brojevi.
Kako da vas zavoli: Dajte mu brojke. Pratite svoje uspjehe na papiru jer je on najbolji dokaz vašeg truda i teškog rada. Kod šefa opsjednutog brojkama to će vam se isplatiti, čak i ako trud nije uvijek bio uspješan. A možda i naučite nešto od njega.

Prijatelj
Karakteristike: Nogometni dres i govori “daj pet”.
Što radi: Želi biti vaš prijatelj, ne šef. No zaboravlja da već imate prijatelje te se i ne želite družiti s njim. Ne shvaća kako vam je piće s njim “kazna” ili kako se iz pristojnosti smijete njegovim lošim šalama. No zna i uvijek pronađe način kako zabavu pretvoriti u zadatak.
Kako da vas zavoli: Smijte se samo smiješnim šalama. Odbijte pozive na piće ili koncerte izvan radnoga vremena kad god možete, a odnos držite strogo na profesionalnoj razini pa će vas poštovati.

Čudovište
Karakteristike: Baca stvari po uredu, šalice kave, optuživali su ga za mobbing.
Što radi: Bolje je pitanje “što ne radi”. On živi da vam zagorča život, a u tome je jako dobar. Od vikanja pred klijentima i laganja o vašim rezultatima do graničenja s mobbingom, čudovište stalno pokazuje kako nema milosti, pristojnosti ili srama. Najgori je mogući šef kojeg možete imati.
Kako da vas zavoli: Nažalost, s takvim šefom nema vam pomoći. Jednostavno ćete se morati naučiti nositi s njegovim ispadima ili pronaći drugi posao. Nema nade za ikakvo poboljšanje jer radite s čovjekom koji nema apsolutno nikakvih moralnih i etičkih principa te savjesti.

Izvor:24 sata
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Moj šef je bio čudotvorac, po ovome.... trebalo je izači na kraj sa 105 žena bankarki....:thumbsup:
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.290
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Dve godine sam bila pod mobingom..duga i sumorna priča. Šefovica je po ovim podelama čudovište.
Ali, prošlo je.

Šest meseci sam radila sa šefom koga nema u ovim opisima..divna, zlatna osoba sa kojom sam i dalje povremeno u kontaktu.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Eh, kakvih sam ja preturio preko glave. Ali, generalno, cenim sposobnost, znanje, principijelnost. A nisam nimalo sladak, tako da se snalazim. ;)
 
Vrh Dno