• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Vino od kupine za zdravlje

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Kupinovo vino recept, kupinovo vino zdravlje, kupinovo vino kako se pravi
Kupinovo vino se danas preporučuje kod anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za reguliranje probave, talka, cirkulacije. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i dokazi da povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi
kupine.jpg


Kupinovo vino se danas preporučuje kod anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za reguliranje probave, talka, cirkulacije. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i dokazi da povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.

Obilje minerala i vitamina
Ljekoviti su listovi, cvjetovi, korijen i plod kupine. U plodu ima obilje minerala, kalija, fosfora, magnezija, klora, kalcija, sumpora, natrija, gvožđa, bakra i joda kao i vitamina - karotena (provitamina A), vitamina B1, B2, B5, B6 i, najviše, vitamina C. Zanimljivo je istaknuti da u listu kupine ima više vitamina C nego u zrelom plodu (u 100 grama lista ima 125 miligrama vitamina C, a u zrelom plodu, u istoj količini, samo 24 miligrama). Listovi kupine se koriste i za pripremu čaja od kojeg se prave obloge za liječenje oteklina lica i očiju.

Recept za kupinovo vino
Uzmite četiri kilograma zrelih kupina i dobro ih izgnječite. Pripremite kilogram šećera ili kilogram i pol meda. U čistu posudu složite red zgnječenih kupina pa red šećera ili meda i tako redom sve do vrha. Zatim teglu sa kupinama i šećerom držite na toplom (danju, po mogućnosti, na suncu) tjedan dana. Nakon jednog tjedna dobiveni sok procijedite kroz gazu i ulijte u manje boce. Boce nemojte puniti do vrha da bi kupinovo vino moglo vriti. Poslije tjedan dana kupinovo vino ponovo procijedite i boce (ne zatvarajući ih) omotajte pamučnom krpom. Na kraju, nakon 15 dana, provjerite da li je vrenje završeno i boce zatvorite plutanim čepom.
Za rekonvalescente kupinovo vino se može pripremiti na sljedeći način: u veću posudu se stavi dva kilograma zrelih kupina i pola kilograma šećera. Sve se dobro izmiješa i ostavi na toplom (ili na suncu) 20 dana. Svakog drugog dana smjesu treba dobro promućkati. Nakon 20 dana kupinovo vino se ocijedi, ulije u čiste boce od pola litra i začepi plutanim čepom.
Protiv niskog krvnog tlaka

U bocu sa litrom kupinovog vina stavite dvije žlice sitno isjeckanih listića ružmarina, dobro zatvorite i ostavite da odstoji 10 dana. Nakon toga kupinovo vino procijedite kroz gazu. Ovaj napitak se pije kod niskog krvnog tlaka, i to dva decilitra poslije jela. Dobro je znati da se ljudima s niskim krvnim tlakom preporučuje da poslije jela pojedu 40 grama očišćenih lješnjaka.


stil-magazin.com
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Moja supruga ga je pila za vreme trudnoće zbog malokrvnosti.
 
Vrh Dno