• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Veštačka inteligencija

I dok se skoro svi u Srbiji brinu da li će Kosovo biti Srbija ili ne, mene mnogo više brine ova nova, veštačka inteligencija. Prvo, ja sam veliki fan Terminator filmova, a svi znamo šta se desilo kad je veštačka inteligencija postala "svesna". Drugo, plašim se da će milioni ljudi ostati bez posla. Treće, koju lektiru čita ta inteligencija i ko je propisuje? Četvrto, ko će to držati pod kontrolu i hoće li uspeti? Peto, sve mi se čini da ćemo svi na*ebati.
Šta mislite da li će moći da briše prašinu i kuva ručak? A da popravlja veš mašinu, bojler? Seks? Izgleda da će ona da sedi i pametuje, a mi ćemo da radimo! Možda to i nije loše. Ali, što se politike tiče, tu je operisana. To ona ne može da radi, je l tako?

Живота

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
28.03.2019.
Broj reagovanja
1.978
Horoskop
Ribe
Ja mislim da će upotreba veštačke inteligencije vremenom obesmisliti sam život, jer ako sve ili gotovo sve poslove počnu da odradjuju roboti i veštačka inteligencija, šta ćemo mi ljudi onda? Evo jednog zanimljivog predavanja.

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.514
Horoskop
Ribe
Naiđoh jednom na rečenicu nekog Britanca koji je rekao otprilike "Centralno grejanje je uništilo Britaniju"! Tumačim to kao "Komfor je uništio ljudski rod". E tako doživljavam i veštačku inteligenciju. Da, super je što će neko drugi da nam piše domaći iz biologije, doktorske disertacije ili finansijsli plan za razvoj mikro privrede... Ali šta će to da učini od nas? I ovako je forma preuzela vođstvo nad suštinom, sada je definitivno pobedila.
Mi možemo da se bavimo jogom i da analiziramo svoje unutrašnje ja. 🙄

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Učlanjen(a)
26.11.2016.
Broj reagovanja
3.027
Horoskop
Strelac
Hm. Možda i ne bi bilo tako loše da se ljudi nateraju da analiziraju svoje unutrašnje ja, pa makar i iz dosade - jer bi veštačka inteligencija mogla da radi umesto nas sve ono na šta nas toksična kultura prisiljava. I da postigne sve ono što drugi od nas očekuju da budemo. Mi bismo u tom slučaju mogli jednostavno da budemo srećni?

Живота

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
28.03.2019.
Broj reagovanja
1.978
Horoskop
Ribe
Hm. Možda i ne bi bilo tako loše da se ljudi nateraju da analiziraju svoje unutrašnje ja,
Toj se vika introspekcija! Kada zaronimo u dubinu sopstvene duše i "posmatramo" sebe iznutra. Jedna od definicija kaže "introspekcija predstavlja proces u kome osoba posmatra svoje unutrašnje psihičke doživljaje i analizira ih". To mu otprilike dodje kao- budi sam svoj majstor, odnosno konkretno - budi sam svoj psiholog/psihološkinja.

Poslednja izmena:

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.514
Horoskop
Ribe
Mi bismo u tom slučaju mogli jednostavno da budemo srećni?
Da budemo srećni možemo uvek ako umemo i želimo da budemo.
A čime ćemo se baviti? Mislim da je to umetnost. Svaki vid umetnosti. Jer veštačka inteligencija jedino nema kreativnist. To je nešto što ne može da se izračuna, nauči. To je dar.
Samo čovek može da napravi umetničko remek delo. I to je ono čemu treba da stremimo.

Живота

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
28.03.2019.
Broj reagovanja
1.978
Horoskop
Ribe
Da budemo srećni možemo uvek ako umemo i želimo da budemo.
A čime ćemo se baviti? Mislim da je to umetnost. Svaki vid umetnosti. Jer veštačka inteligencija jedino nema kreativnist. To je nešto što ne može da se izračuna, nauči. To je dar.
Samo čovek može da napravi umetničko remek delo. I to je ono čemu treba da stremimo.
Taco moraću da te razočaram, ali već postoje umetnička dela (poezija, slike...) koja su produkt veštačke inteligencije! Ne znam da li si čula za kompaniju OPENAI, oni su najdalje otišli po pitanju, toliko daleko da me to pomalo i plaši...

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.514
Horoskop
Ribe
Taco moraću da te razočaram, ali već postoje umetnička dela (poezija, slike...) koja su produkt veštačke inteligencije! Ne znam da li si čula za kompaniju OPENAI, oni su najdalje otišli po pitanju, toliko daleko da me to pomalo i plaši...
Zato što sam videla, zato i kažem. To ti je sve zanatski dobro. Ali nije remek delo!
Neka snimi veštačka inteligencija Kuma 1,2,3. Neka napiše Anu Karenjinu. Neka naslika Mona Lizu.... Može to da bude odlično, perfektno ali ne može da bude remek delo! Samo neka kombinacija već viđenog.
Neka konstruiše sistem bežične električne energije kao Tesla ili neka opovrgne osnovne teorije fizike i utemelji nove. Oće ali nikad. 🙄
Za bilo šta vrhunsko, potpuno novo, nikada viđeno i epohalno potrebna je kreativnost, ta jedinstvena iskra u koju poseduje samo čovek!

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Učlanjen(a)
26.11.2016.
Broj reagovanja
3.027
Horoskop
Strelac
O, da....potpisujem se i ja pod Tacin prethodni post. Za umetničko remek delo je potrebno životno iskustvo, iskustvo emocije, ne samo inteligencije i znanja. Mora da pati, da se smeje, da iskusi gubitak, da iskusi momenat bezrazložne ili neuvetovane sreće, tugu, strah, hrabrost da se 'prekorači'...da bi moglo da iznedri udivljenje (onaj "vau" efekat). Bez toga je to sve samo "tehne", kako su Grci zvali veštinu.

Живота

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
28.03.2019.
Broj reagovanja
1.978
Horoskop
Ribe
O, da....potpisujem se i ja pod Tacin prethodni post. Za umetničko remek delo je potrebno životno iskustvo, iskustvo emocije, ne samo inteligencije i znanja. Mora da pati, da se smeje, da iskusi gubitak, da iskusi momenat bezrazložne ili neuvetovane sreće, tugu, strah, hrabrost da se 'prekorači'...da bi moglo da iznedri udivljenje (onaj "vau" efekat). Bez toga je to sve samo "tehne", kako su Grci zvali veštinu.
Pa veštačka inteligencija zasada stvara samo "obična" umetnička dela ali verujem da nije daleko dan kada će stvoriti i neko remek-delo! Postoji realna opasnost da veštačka inteligencija (u daljem tekstu v.i.) u jednom trenutku preuzme kontrolu nad nama ljudima, i to ne kažem ja već ovi razni "stručnjaci" koji prate tu oblast. Ja prosto ne mogu da zamislim kako će svet izgledati za 15-20 godina? Sve će kontrolisati v.i. kad kažem sve mislim bukvalno sve! Kažu da će hirurške intervencije na ljudima raditi roboti kojima će upravljati v.i., automobili će sami ići ili će možda leteti, a možda neće ni biti automobila niti bilo kakvih prevoznih sredstava, nego ćemo se teleprontovati što reče onaj, iz tačke A do tačke B... što možda i neće biti tak' loše, zamisli sediš na poslu i imaš pauzu od pola sata, pritisneš neko dugmence i 'op stvoriš se negde na Bahamima, na nekoj plaži sa palmama a ispred tebe tirkizno more... brčneš se malo, osušiš se, pritisneš gumbić i hop eto te nazad u kancelariji, sediš i šljakaš... ustvari ne, šljakaće v.i.... uh, ne znam mnogo je komplikovano... odoh po burek!

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.514
Horoskop
Ribe
Misliš, sedim ja tako u penziji i imam pauzu ceo dan pa da skoknem negde... Pa se mislim, šta ću ja negde kad sam već u penziji i živim u Sremu, raju na zemlji. 😂🙄
Naranim svinje i ne diram dugmiće. 😂

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.514
Horoskop
Ribe
Perspektiva dobri moji, ne zvona i praporci i veštačka pamet 🙄😂

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Je l pitao neko veštačku inteligenciju da li je zemlja okrugla? Kako stojimo po tom pitanju?

Живота

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
28.03.2019.
Broj reagovanja
1.978
Horoskop
Ribe
Prema informacijama koje ja imam, Zemlja nije ni ravna ni okrugla, ona zapravo i ne postoji, kao što ne postojimo ni mi. Živimo u jednoj velikoj simulaciji, sve je iluzija...a unevrzum je hologram gde se trodimenzionalna slika dobija iz dvodimenzionalne površine.

Vrh Dno