Ne bih Boga i sudbinu povezivala, ma koliko na prvi pogled to delovalo nelogicno.
Insajder je lepo gore primetio da je paradoskalno verovati i u sudbinu i u boga.
Jel mi uopste imamo definiciju sudbine? To je nesto u stilu ono sto ti je predodredjeno to ti je? Ok....
Ja sudbinu preimenujem u slucajnosti i kretanje ( naizmenicno kretanje i slucajnosti ). I to nije moja ideja, vec je preuzata od jednog filozofa.
Da li se sudbina moze kreirati? DA, u granicama onog sto su nam slucajnosti i kretanje doneli. Poredila bih to sa recimo spilom karata...Spil karata ima jedno matematicko ogranicenje, iako prilicno siroko, ono je sablonsko i ograniceno. U okviru tog spila mi mozemo praviti kombinacije, ali nikad izvan spila. Isti princip je i u sahu. Postoji broj polja, postoji broj figura, postoje pravila kretanja, igrac samo u okviru tih kretanja moze graditi svoj put, opet ne moze izvan njega. Ko me razumeo super, ko nije sorry...
Izbegavam ovde dati konkretan primer iz zivota, jer je vrlo nezahvalno. Cini mi se banalizvoala bih objanjenje svog vidjenja sudbine, ali da probam.
Recimo jedna osoba zeli biti pevac, to voli, ali ne moze biti jer nema sluha. Nemanje sluha je direktna posledica genetike, odnosno jedan ili oba roditelja takodje nemaju sluha ( ako jedan ima, a drugi ne, dete ne nasledi, to je slucajnost cista i tu nema potrebe traziti dublji smisao , a sto nije nasledio od onog ko ima ). Postace recimodizajner i mi cemo reci eto sudbina je da bude dizajner. Nije, vec je samo to mogao i biti jer je imao talenat i dar za to. A talenat je dobijen i nasledjen ( to je princip kauzaliteta ). Napominjem ovaj primer shvatite ilustrativno, nikako bukvalno, jer nije najsrecniji.
Ono sto mogu reci da sve u zivotu pociva na kauzalitetu. I u okviru tog kauzaliteta mozemo graditi ``sudbinu``, ali nikad izvan njega. Sta to znaci? Znaci da covek nema 100 % mogucnost da sam utice na svoj zivot, vec to zavisi i od nasledja, ljudi u njegovoj okolini, spoljasnjih faktora, a on se u okviru tih uslova i ponasa i donosi odluke.