Večnost

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Poruke
2.565
Broj reagovanja
527
Horoskop
Vodolija
Verovatno, svi različito gledamo na tu večnost. Neko u nju veruje više, neko manje. Neko se više plaši, neko manje. Ali nažalost, neizbežna je.
Moji baba i deda su kupili za sebe grobno mesto, kada su bili, moglo bi se reći, u najboljim godinama. Draga moja baba, je u "zadnjoj" sobi u starom drvenom ormaru koji je još u miraz donela, u dve kutije spremila stvari za obući u tom času. Takođe, u odnosu na običaj u tim krajevima, nakupovala je peškire i marama za darivanje i sve označila sa špenadlama kome šta i kako. Čak, ukoliko bi se buduća vlasnica namenjene marame upokojila pre drage mi babe, baba je ažurno revidirala spisak i umesto imena, sada već pokojnice, upisivala ime ćerke ili snaje. Organizacija nema šta? Mamu je izuzetno to nerviralo, kada pričaju na te teme. Međutim, oboje - baba i deda, umrli su u pristojnoj starosti, i bar 25 godine posle kupovine tog grobnog mesta. U trenucima kada ste iznanađeni, povređeni i izgubljeni jer vam se dešava smrt voljeni h i najbližih bića, u organizaciji moje baba ste samo tužni, ne i očajni jer sve je unapred odrđeno i obeleženo. A kako je mesto takvo, gde su komšije kao rod, a i rodbina pomažu ucveljenoh porodici, onda zaista na vama je samo da tugujete.
Apsurdna je činjenica, da kada su svi troškovi sahrane isplaćeni, podignut spomenik, plaćene sve takse, mami i tetki je još ostalo novca od onoga što su baba i deda štedeli za crne dane. dakle, takvi kakvi su bili, da su im deca uvek na prvom mestu i da im nesebično, ponekad i do žrtvovanja pomažu, ostali su i u tom njihovom zadnjem trenu. To mi je naročito bolno.
Tako da, slično razmišljam kao moji baba i deda. Nikoga grobno mesto kupljeno ranije,, nije sahranilo. Nemam neke naročite želje popitanju muzike, menija, ali bih jako volela da sahrana bude tradicionalna, sa pravoslavnim sveštenikom, nikako kremacija.
Samo, koliko znam, u Beogradu, ne možeš ranije da kupiš grobno mesto, samo grobnicu. A nemam baš ni novca trenutno, ni pretenzije.
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
15.066
Broj reagovanja
14.103
Horoskop
Ribe
Tako je red. I to je obazrivo prema potomcima. Najbolje mi je kada ljudi misle da će živeti zauvek. 😂
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
3.689
Broj reagovanja
2.454
Horoskop
Lav
@tamarishka tvoja baba i moja ( sa mamine strane ) kao da su bile sestre rođene.

Moja baba je umrla u bolnici, ali je prilikom jedne posete mami i tetki rekla da je sve spremila i da komšinica to zna i da one ne brinu.

A kada smo sahranili dedu-tatinog oca, bilo je novca i za daće za 6 meseci i za godišnjicu..
 
Vrh Dno