• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Vatrena duga

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Vatrena duga


Cirkumhorizontalni luk ili vatrena duga.
Svi znamo kako nastaju duge, ali to nije jedini atmosferski fenomen loma svjetlosti duginih boja, najinteresantnija vrsta duga se zove “vatrena duga” i o njoj ćemo pisati u ovom članku.

Cirkumhorizontalni luk je atmosferski fenomen koji se po narodski zove “vatrena duga,” pojavljuje se kada je Sunce visoko na nebu to jest kada se nalazi na više od 58° od horizonta.

Vatrena duga se tvori kada svjetlost prolazi kroz visinske oblake ciruse, koji su napravljeni od heksagonalnih kristala vode čija donja ploha mora biti paralelna s tlom, da bi se svjetlost pravilno lomila i mogla tvoriti ovu atraktivnu pojavu.

Za razliku od obične kišne duge, čija je vidljivost obično jedva primjetna i čije boje ne dolaze toliko do izražaja, vatrene duge su briljantnih boja i izgledaju fenomenalno na fotografijama čak i s kamera manje rezolucije.

Po pisanju Daily Mail-a iz Londona, vatrena duga koja se najdulje vidjela je trajala cijeli sat i prostirala se na stotinu kvadratnih milja.
 
Vrh Dno