Uzbunjivači

Beba

Poznata ličnost
Član
#1
Opet nešto novo. Kažu to su ljudi koji prijavljuju nezakonitosti ili nepravilnosti na štetu javnog interesa. Po meni vrlo delikatna situacija. Ali, zaštitnik gradjana bi trebalo da pruži privremenu zaštitu uzbunjivačima dok sud ne donese konačnu odluku.
Saša Janković , naš zaštitnik gradjana, je napisao jedan tekst u kome je komentarisao o svemu ovome.
Dao je sledeću informaciju:
Radna grupa koju je osnovao poverenik za pristup informacijama od javnog značaja, Rodoljub Šarić, je sačinila Model zakona zakona, koji predvidja zaštitu uzbunjivača od odmazde pred 2 organa , pred sudom i pred zaštitnikom gradjana. Takodje i u drugim zemljama evropske unije je isto kao i kod nas ali nisu nikako zadovoljni njenom delotvornošću, brzinom i rezultatima.
Poverenik je model izneo pred vladu i narodnu skupštinu, gde je odlučeno da bi zaštita od strane zaštitnika gradjana bila suvišna, tj. za to je samo zadužen sud.
Za ovakav model su zainteresovane neke evropske zemlje s obzirom na delikatnost samog značaja uzbunjivača.
Prilikom izrade ovog modela radna grupa je finansirana od strane dve evropske države a i njima je bitno bilo to /evropskoj uniji/što je radna grupa takdoje konsultovala stručnjake širom sveta a pre svega sa evropskim kolegama .
Srbija ne prihvata ali ideja dobija eho u Evropi. U nekim državama ovaj model je već u parlamentima.
Ovaj tekst je napisao Zaštitnik gradjana R Srbije, Saša Janković.

Pa da vidimo šta mislite o tome..
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#2
Slažem se da treba da postoje, samo što bi status uzbunjivača morao da prođe određenu vrstu "provere". Poznajem jednog uzbunjivača koja je teška bitanga i zloupotrebljava taj položaj maltretirajući ljude za nešto što je imalo veze sa njegovim privatnim interesom.
O zaštiti ne bih da razbijam glavu, umoran sam. :)
 

Džudi72

Neobaveštena
Član
#3
Treba da postoje, ali treba da postoji i neka provera, kao što kaže Stemis, zatim i organ koji bi primao sve te nepravilnosti.
Što se zaštite tiče, imamo i policiju i sudstvo...ali šta ako žalbe pristignu i na njihov rad?
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#4
I ja mislim da bi sud jedini trebao imati nadležnost zaštite uzbunjivača. Ali opet ponavljam, ti uzbunjivači stvarno trebaju proći doooobru proveru. Već sam pisao da jednog poznajem. Čovek imao problema sa zakonom, krivično odgovarao. No to i nije toliko važno, recimo da se potpuno rehabilitovao, ali bi svaku vrstu zloupotrebe položaja uzbunjivača krivično kažnjavao. Najlakše je lepiti etikete i pisati prijave. Mi još uvek nismo shvatili da demokratija nije anarhija.
 
Top