• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Uticaj serija, filmova i video igrica na ponašanje djece

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
video_igrice_deca_sa_disleksijom_336792150.jpg


Već duže vreme postoje sumnje da kod dece i mladih igranje videoigrica i gledanje serija i filmova novije produkcije stvaraju promene u ponašanju. Jedno novije istraživanje tvrdi da to nije tako i da negativne osobine koje se pojavljuju kod dece nisu uzrokovane time.
Studija je provedena na više od 11 hiljada engleskih osnovaca, a istraživači i dalje tvrde da roditelji imaju daleko veći utecaj od televizije. Ipak, savetuju da se smanji vreme koje deca provode pred televizorom kako bi imala više vremena za igru s vršnjacima.
Jedini problem s prekomernim gledanjem televizije nalaze u laganom poremećaju pažnje oko sedme godine života. Tvrde da nisu pronašli vezu između gledanja televizije i društvenihproblema u ponašanju. Manji utjecaj primjećen je samo u svađama. Zaključili su da ih video igrice ne čine sklonijim svađanju, laganju ili maltretiranju druge djece.

Da li smatrate da serije, filmovi i videoigrice negativno uteču na ponašanje dece?
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.370
Broj reagovanja
16.294
Horoskop
Ovan
Itekako. Već sam pisao o tome, pa da se ne ponavljam.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Smatram da video igrice, filmovi i crtići mogu uzrokovati promene u ponašanju kod dece, ako oni uz takve sadržaje provedu puno sati na dan duže vreme. Današnji filmovi, igrice i crtići puni su nasilja za razliku od nekadašnjih. Crtani kao što su Štrumfovi, Tom i Jerry, Pčelica Maja .....bili su lepi,poučni i prilagođeni deci, današnji su crtići poprilično agresivni (likovi u crtanim filmovima su predstavljeni kao “nadnaravno moćne sile”, “superjunaci”, “vanzemaljska bića”, “ljudi koji lete i uništavaju planet”, “upotrebljivači raličitih čarobnih pomagala”, “neprijateljski razarači”); igrice kao što Super Mario, Tetris.... nekad su bili velika zabava, danas su moderne razne "pucačine". Filmovi i serije takođe se najviše bave nasilnim temama, imam dojam da, samo kad naoko prevrtim daljinskim po kanalima, u tih nekoliko minuta naiđem na scene nasilja. Naravno da stvar nije crno-bela i da i dalje ima i lepih sadržaja, ali u mnogo manjoj meri.
 
Vrh Dno