• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Uskoro bez upaljenih farova danju?

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.890
Horoskop
Ovan
Sve je više zagovornika ukidanja non-stop upaljenih kratkih svetala tokom vožnje u Srbiji jer je „poboljšana uočljivost” rešena u međuvremenu – drugim merama.
slide.jpg
Postojeća odredba Zakona o bezbednosti u saobraćaju koja propisuje obavezno upaljena kratka, dnevna ili svetla za maglu tokom vožnje danju, uskoro bi mogla da bude promenjena.
Kako za „Politiku” kaže Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, ukoliko većina nadležnih za problematiku bezbednosti saobraćaja bude za promenu ove odredbe zakona, predstojećim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji bi u parlamentu mogao da se nađe u narednih nekoliko meseci, ona bi bila ukinuta, tačnije – redefinisana. Izmenama bi se, najverovatnije, odredilo da su upaljena svetla na vozilu samo „ostave” tokom dnevne vožnje kao obavezna u uslovima smanjene vidljivosti. Tako je to, uostalom, regulisano u najvećem broju evropskih država.

"Već postoji inicijativa za promenu te zakonske odredbe. Siguran sam da ćemo u sledećem postupku izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja razmatrati ovo pitanje i u zavisnosti od toga predložiti parlamentu odgovarajuću izmenu. Procedura je krenula i nadam se da će u narednih nekoliko meseci, dok svi nadležni organi daju svoje predloge i mišljenja, biti doneta adekvatna odluka uzimajući u obzir i iskustva drugih zemalja. Različita su mišljenja pa ćemo videti koje će preovladati ", kaže Jovanović.

On dodaje da je suština uvođenje obaveze upaljenih svetala tokom dnevne vožnje bila u tome da se poboljša uočljivost tih vozila na putu. To je, kako navodi, bila i doskorašnja praksa u najvećem broju evropskih država.

" U međuvremenu jedan broj država je napustio tu praksu jer se različitim drugim merama, kao što je smanjenje dozvoljene brzine, utiče na bezbednost u saobraćaju. Suština ukidanja obaveznih svetala tokom dnevne vožnje bila bi i ta što veliki broj vozila tehnički nije prilagođen da im svetla budu non-stop upaljena i sijalice im često pregorevaju. Sa druge strane, zagovornici ove inicijative navode razlog globalnog zagrevanja i zaštite životne okoline", objašnjava direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, drugačijeg je mišljenja. On smatra da su apsolutno potrebna upaljena svetla na vozilima tokom celog dana, zimi i leti.

" Ona ne služe samo da bismo mi videli druge, već da bi i drugi videli nas. Brojne situacije ukazuju na to zbog čega je bitno da nas drugi blagovremeno uoče, recimo kada se vozač koji nam ide u susret odlučuje na preticanje. Ukoliko svetla nisu upaljena možda nas neće opaziti, naročito ako je reč o sivom metalik automobilu, koji se utapa u okolinu. To su teško uočljiva vozila. Takođe, vozila kojima su upaljena svetla tokom celog dana lakše su uočljiva i za pešake, naročite sa starije i slabovide osobe. Postoje mnoga naselja u Srbiji gde nema pešačkih prelaza, gde pešaci smeju da pređu kolovoz tek kada propuste sva vozila, pa su svetla bitna da bi oni blagovremeno mogli da ih uoče ", objašnjava Okanović.

On dodaje da je polemiku – dnevna svetla da ili ne – propisom rešila Evropska unija.

"Donet je propis da sva vozila proizvedena u EU od februara 2011. godine moraju da imaju dnevna svetla. To može da bude LED svetlo, kao što je u slučaju skupocenih vozila, ali može da bude i druga vrsta običnih sijalica na jeftinijim modelima. Dnevno svetlo je zapravo pravo kompromisno rešenje, ono je jače od pozicionog, a slabije od oborenog svetla. Manja je potrošnja, uključuje se prilikom startovanja automobila i njegova namena je da vozilo bude uočljivo za okolinu ", napominje Okanović.

On kaže da argumenti protiv uključenih svetala tokom dnevne vožnje – ne stoje.

"Tačno je da automobil troši više i da više zagađuje okolinu, ali to se isto dešava kada uključite radio i u mnogo većem procentu kada uključite klimu. Bitniji je ljudski život u saobraćaju, nego nešto veća potrošnja goriva", ocenjuje Okanović.

On upozorava da vozači, koji se odluče da sami ugrađuju LED svetla, moraju da imaju atest.

"Na ulicama se viđaju vozila, kojima su ugrađena sumnjiva i neproverena LED svetla, koja lepo izgledaju ali nemaju odgovarajuću funkciju. Ta vozila nisu uočljiva od drugih učesnika u saobraćaju sa najmanje razdaljine od 300 metara. Ona zbog toga mogu da budu isključena iz saobraćaja i upućena na vanredni tehnički pregled uz prekršajnu prijavu zato što nisu izvršili atest pre ugradnje ", kaže Okanović.


Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=09&dd=03&nav_category=12&nav_id=639747
 
Vrh Dno