• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Uredi hladnjak

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Mlijeko ide na najnižu, jaja na srednju policu

Sve na svome mjestu: Voću ne odgovaraju vlažna mjesta kao što je pretinac za povrće, delikatese čuvajte na najnižoj polici, a maslac na vratima hladnjakauredi-hladnjak-mlijeko-ide-na-najvisu-jaja-na-srednju-policu-504x335-20121043-20121024161605-d17da26048ef2b0b25d1d850948709cb.jpg

Dreamstime Red u hladnjaku pomaže da hrana bude dulje svježa


Kako bi meso, mlijeko, jogurt i vrhnje što dulje ostali svježi, treba ih čuvati na najhladnijemu mjestu u hladnjaku, odnosno na najnižoj polici.

Povrće i voće preporučuje se čuvati u za njih predviđenim pretincima, ali pazite da ih operete neposredno prije korištenja jer voda može pospješiti razvoj plijesni, pa tako i brže propadanje. Da bi što dulje zadržala hranjiva svojstva, u hladnjaku čuvajte i ulja dobivena od orašastih plodova poput sezamova, a maslinovo čuvajte na tamnome mjestu u smočnici.
1. Jaja

Najbolje ih je čuvati ondje gdje je temperatura najstalnija, a to je srednja polica u hladnjaku. Kako biste čim dulje sačuvali svježinu jaja, čuvajte ih u kartonskom pakiranju u kojem ste ih i kupili.
2. Mlijeko

Zbog česte uporabe mlijeko držimo pri ruci, obično na najvišoj polici hladnjaka. No to nije dobro mjesto za čuvanje mlijeka jer ono treba biti ondje gdje je najhladnije. Zato ga držite na najnižoj polici, uz stražnju stranicu hladnjaka.
3. Mliječni proizvodi

Jogurt, kiselo vrhnje i svježi sir također se preporučuju čuvati na najnižoj polici hladnjaka. Pri slaganju pazite na rok upotrebe kako biste prvo iskoristili proizvode kojima je rok upotrebe najkraći.
4. Sirovo meso

Vakuumirana pakiranja mesa čuvajte na najnižoj polici hladnjaka jer je ondje najhladnije. Tako će meso dulje zadržati svježinu, a sokovi neće kapati po ostaloj hrani. Sokovi iz sirova mesa mogu sadržavati salmonelu i E. coli.
5. Povrće

Ako ga čuvate na mjestu koje je malo vlažnije, povrće dulje ostaje svježe. Takav je, primjerice, pretinac namijenjen čuvanju povrća. Povrće čuvajte u pakiranju u kojem ste ga i kupili.
6. Voće

Vlažna mjesta ne odgovaraju voću pa ga nemojte držati u pretincu u kojem čuvate povrće. Voće ostavite u pakiranju u kojemu je i kupljeno ili u labavo zavezanoj plastičnoj vrećici. Agrume samo položite na policu.
7. Delikatese

Ako hladnjak ima poseban pretinac za delikatese, čuvajte ih ondje, a ako nema, čuvajte ih na najnižoj polici.
8. Sokovi

Narančin sok čuvajte u pretincu na vratima ako je pasteriziran. Inače ga čuvajte na najnižoj polici.
9. Maslac i meki sirevi

Ove namirnice ne trebaju veliku hladnoću te ih čuvajte u pretincu na vratima hladnjaka.
10. Preljevi i kečap

Ove namirnice ne moraju se držati na jako hladnim mjestima. Kečap, majonezu i salatne preljeve stoga čuvajte u pretincima na vratima hladnjaka.
 
Vrh Dno