Upravnik zgrade

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Član
#1
Vraćam se sinoć s posla, vučem lubenicu težu od mene, kad, u ulazu zgrade stoje dvojica s nekim papirima i moje komšije. Obaveštavaju me da imaju "informativni razgovor"?! Odnesem lubenicu, vratim se u hodnik i odmah im saopštim, da ne bude zabune: "Ne dam pare!"
Pa jeste, gospođo, ima i toga... Elem, kako su nam "partijski prikladni budući predstavnici ove službe" objasnili, od 01. septembra prestaje funkcija Predsenika kućnog saveta i u obavezi smo da:
1. Imamo Upravnika pro bono iz naših redova, ali mora biti vlasnik stana
2. Potpišemo ugovor sa sertifikovanim Upravnikom koji se plaća nepoznatu sumu novca (zavisno od dogovora?) ali ne manje od 600,00 din što je preporuka Opštine. (+ troškovi čistačice, osiguranja i drugih nepoznatih elemenata)
3. Dobijemo prinudnog Upravnika koji košta NN para
...i pride tonu zastreašivanja da ukoliko ipak i izaberemo Upravnika iz "naših redova" on će morati da radi "puno radno vreme", da u najmanju ruku bude sudija Ustavnog suda po poznavanju zakona, da će i ta osoba a i svi ostali stanarai plaćati kaznu ako on "nešto zabrlja" i sl.

Ne treba objašnjavati da su se svi stanari prilično zabrinuli jer , navodno, ugovor mora biti na 4 godine, ne zna se da li će ugovorena cena rasti u odnosu na start (jer oni koriste tipske ugovore bez mogućnosti da mi dodamo stavke koje bi nas eventualno zaštitile) ili nas lože da je tako....itd. I da li mi uopšte možemo, ako angažujemo Upravnika da posle odustanemo od te opcije i ponovo izaberemo "našeg Upravnika" tj. nekoga od stanara zgrade? I da li ulazimo u ropski odnos? I zašto mi ne možemo da pripremimo ugovor koji bi nas zaštitio?

Posle čitam na netu da to baš i nije tako kao što oni predstavljaju, da Upravnik može biti i neko ko nije vlasnik nego član porodice ili podstanar ukoliko ga vlasnik ovlasti pred Skupštinom stanara (novi zakon).
http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/p...novanju-upravnik-zgrade-moze-biti-i-podstanar
Zatim ide priča, opet iskrivljena, o kvorumu koji je potreban za rad Skupštine stanara. Kako smo obavešteni. moramo imati 2/3 stanara za svaku odluku. Međutim, biiip, netačno. Potrebna je većina od 2/3 za kvorum kod "važnijih" odluka poput izbora Upravnika ili dizanja kredita i sl, dok kod tekućih odluka kvorum čini i prosta većina. Osim toga, ako se ne postigne kvorum, zakazuje se sledeća sednica i na toj ponovljenoj, kvorum čini 1/3 stanara.
itd...

Na prvom mestu, nejasno mi je kako neko mene kao vlasnika nekretnine ( a ne stanarskog prava) može da ucenjuje da potpisujem ugovor sa bilo kim o održavanju kada je zgrada evidentno održavan i do sada i ne predstavlja opasnost po stanare i okolinu? Da li će cena održavanja rasti i kako da se zaštitimo od toga? (a nismo, tipskim ugovorom).....


Odlaze oni, pozdravljaju se i kažu da će nas kontaktirati naknadno. Na to izvučem onu čuvenu, američko-produkcijsko-filmsku rečenicu: "Obratite se mom advokatu!" Nije im bilo smešno. E RTV pretplato sve ti .... da ti ....., od tebe je sve i počelo, pa ko vele, prošlo im!
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#2
Prvo plati RTS, pa cemo za dalje videti. :D
Uzgred, ugovor ne mora da bude tipski, to su gluposti. Cena naknade za rad upravnika zgrade je interna stvar. To ce trziste regulisati. I tvoje prvo pitanje, Zakon je taj ko nalaze obavezu da skupstina stanara izabere Upravnika.
 
G

Gea

Gost
#3
Kod meme se to desilo proletos.
Došao čovek da bude gazda, glumio i naređivao tu nešto na sastanku stanara, ali smo ga mi bukvalno isterali van.
 

šufnudla

Poznata ličnost
Član
#4
Da l sam ja danas skrouz paranoična, al mi se čini da je to sve neka ujdurma da nam vladajuća garnitura namesti svoje "upravnike" i po zgradama....:(?
 
G

Gea

Gost
#5
Upravo to se kod mene desilo. Taj lik je došao iz neke privatne agencije.

Dakle - ne nasedajte !
 

Njavica

Dreamer.
Član
#6
Zanima me kako ce to da uspe u zgradi sa 60 stanova od kojih su pola izdati studentima koje mrzi ispred vrata svojih da pocisti a kamoli da se iscimaju oko skupstine stanara ;)
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#7
Ako zakon krene da se primenjuje, tj drzava resi da ga potpuno primenjuje, ima da pljuste kazne pa ce da se vrlo brzo sve dovede u red.
 

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Član
#8
da nam vladajuća garnitura namesti svoje "upravnike" i po zgradama....:(?
Upravo su ti likovi u pitanju (znam ljude) a po onome što su predstavili ispade da smo mi debili i da ne možemo da brinemo o svojoj zgradi mada nam je do sada išlo jako dobro. Nije ugrožena bezbednost ni stanara ni okoline, zgrada je uredna i održavana, imamo Predsednika kućnog saveta...

Zanima me kako ce to da uspe u zgradi sa 60 stanova od kojih su pola izdati studentima koje mrzi ispred vrata svojih da pocisti a kamoli da se iscimaju oko skupstine stanara ;)
Pa po onom principu kvoruma. Jednom će sazvati sastanak, neće biti kvoruma, sledeća sednica 1/3 je dovoljna, dakle 20 stanova. A sigurna sam da u svakoj zgradi ima 1/3 koja uredno dolazi na sastanke.
Što bi rekao Indijanac, ako im je stvarno stalo, naći će modalitet.
 

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Član
#10
Ovo se odnosi na profesionalne Upravnike. Moj cilj u ovoj borbi je da ostane upravljanje zgradom u rukama nas stanara i da Upravnik bude neko od nas, pa i da ga platimo. Bolje da dajem pare komšiji nego nekom.... neću da lajem da me ne uapse.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#12
Dakle, ako se stanari medjusobno ne dogovore ko ce od njih biti upravnik, mogu izabrati profesionalnog. Ako ni njega ne izaberu, dobijaju prinudnog.
 

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Član
#15
Dakle, ako se stanari medjusobno ne dogovore ko ce od njih biti upravnik, mogu izabrati profesionalnog.
Tako je. Koji košta najmanje 600 kinti (po preporuci opštine) + 250 din čistačica + osiguranje (ne znam koliko) + dva fonda koja ovaj zahteva (tekući i investticioni) neka svaki bude po 200 din okvirno...to je u startu najmanje 1.250, 00 dina. A možda i više, nepoznato koliko.
...samo još da me ubedi da je to za moje dobro...


"Bolje prinudni nego da mi ona rospija sa prvog sprata odredjuje ko ce biti upravnik." :D
Spemila sam im nagaznu minu. Tražila sam da se hitno sazove Skupština stanara. Oko izbora Upravnika. Pošto se ni u ludilu neće desiti da dođe 2/3, neće biti održana jer nema kvorum a sledeća mora da se zakaže u roku od 30 dana. Na sledećoj, kvorum čini 6 stanova, koji smo se dogovorili između sebe. :D I glupo rešenje je ipak rešenje. :)
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#16
Pa zasto onda nekog od vas ne izaberete? Preporuka opstine je samo preporuka, tj nije obavezujuca.
 

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Član
#17
Pa zasto onda nekog od vas ne izaberete? Preporuka opstine je samo preporuka, tj nije obavezujuca.
Zato što su ovi prosuli takvu priču da su se moji komšije isprepadali. Te kažnjavaće nas ako Upravnik nije diplomirani pravnik sa Oxforda, te oduzeće stanove....nemaš pojma kakvu su žvaku složili. Inače, "eventualni" Upravnik je moj školski drug, ne možeš da zamisliš kako se iznenadio kada sam saopštila da ćemo pričati preko advokata.
 
Top