• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Umetnost slikanja sa sprejem

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Nešto o tehnici:

Air-brushtehnika slikanja sprejom nastala je sedamdesetih godina na Kanarskim ostrvima (Španija).
Otkrila ga je grupa Meksičkih emigranata i trebala je cela decenija da se proširi u Španiji, dalje na Mediteran i ceo svet.
Danas se predpostavlja da nema sveta gde je bar neko ne slika ovom tehnikom i da ima oko 2000 sprej artista širom Evrope. Oni se razlikuju posvojim stilovima i idejama.

Materijal:

Širok je asortiman alata koji se koristi i on zavisi od samog umetnika. Ono što svi umetnici iz ove branše koriste jesu: sprejevi (autolakovi) na akrilnoj ili nitro bazi, hartija na kojoj se slika (kunstdruck, bindakot, tripleks...), novine, šabloni, prekrivači, slikarska špaklica, kistovi...

barka_zel.jpg

barka_sv_zel.jpg

barka_bordo.jpg

barka_crv_002.jpg

barke_001.jpg

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
wauuuuu, predivno.... Anuška.... uf, da se utopiš u slike....:thumbsup:

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Ja radim ovu tehniku već tri godine. Nešto drugačije. Na drvenoj tabli, mediapanu, prvo nanesem reljefno modelarski gips, napravim neke figure od tečnog gipsa, a onda radim sprejem, senčenje, uglavnom sve prvo ofarbam u crno, a onda belim ili srebrnim sprejom radim senčenje. Tako ove slike ispadaju trodimenzionalne, kao da svaka figura izlazi iz slike. Iskreno, ne ubrajam ovu tehniku u ozbiljnje umetničke tehnike, jer ne zahteva ništa ni od talenta, a bogami ni od velikog znanja. Odustao sam od nje.:)

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci

nije to ozbiljna tehnika ali su slike predivne.... e ds mi je da vidim tvoje, mora da su fenomenalne...

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Nikada ih nisam slikao, za sebe nisam ostavio ni jednu. Slabo su se prodavale, ne cene se kao druge tehnike. Na kraju sam ostatak razdelio. Ne oduzima vreme, ali nije isplativo. Kakva nam je država, takvo nam je društvo, a kakvo je društvo, vidi se po promovisanju svih umetnosti.:(

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
tu si potpuno u pravu, kakva država.... ma da ne ponavljam.... :thumbsdown:

Vrh Dno