• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Uklete kuće

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Jezovite i sablasne

Uklete kuće po Hrvatskoj

0041007.48.jpg

Ako mislite da su uklete kuće i priče o mračnim tajnama koje se kriju iza njihovih oronulih i vlagom natopljenih zidova samo fenomen koji se viđa u filmovima, gadno ste se prevarili.

Neka od poznatih ukletih kuća možda se krije upravo u vašem susjedstvu, a mi vam donosimo pregled kako biste znali kojih se lokacija valja čuvati. Ili ih pobliže upoznati ako ste dovoljno odvažni?
Vila u Zagrebu


Vila koja se nalazi u blizini križanja Nazorove i Rokove ulice u Zagrebu izgrađena je na nekadašnjem Rokovom groblju, pored mrtvačnice. Dizajnirao ju je arhitekt Viktor Kovačić, a dugo je zjapila prazna, zapuštena i u ruševnom stanju, dok je napokon nije kupio novi vlasnik. Iako susjedi vole reći da je na idealnom mjestu i da je najbolja nekretnina u blizini, brojni su oni koji se s time ne bi složili jer vjeruju da je ukleta. Oni koji su uspjeli zaviriti u nju kažu da osim znakova propadanja, oljuštenih tapeta i drvenih stepenica u raspadu, ima dodatnu jezivu 'vibru' kojoj moraju pripisati paranormalni ton jer nemaju drugo objašnjenje.
Gizelina zemlja


Ukleta kuća
0294007.48.jpg

U podsljemenskoj zoni smještena je Gizelina kuća, u koju nitko osim vlasnice nikad nije ni zakoračio. Gizela je navodno bila udovica, ali naši pradjedovi i prabake znali su je kao staricu u crnini koja se uvijek držala povučeno. Kružile su i priče da je bila vještica, uglavnom zato što su joj se oko kuće okupljale crne mačke, a ona je uvijek mirisala na sumpor, amonijak i trave. Uz pomoć svojih pripravaka, navodno je uspjela nadživjeti nekoliko generacija, a nitko nikad nije zakoračio u njezinu kuću. Početkom '90-ih kuća se jednostavno urušila, ali u ruševinama nije bilo niti traga Gizeli. Na zemljištu je od tada trebalo izniknuti nekoliko stambenih objekata, ali svi su na kraju propali, dok na okolnim lokacijama već desetljećima uredno niču nove kuće i zgrade.


Učka


Od početka 1988. godine stanovnici Istre i Hrvatskog primorja bili su opsjednuti misterioznom ženom u crnom. U svjedočenjima s mjesta događaja reporteri su se pozivali na medicinsko osoblje Stanice za hitnu pomoć u Pazinu. Navodno su i oni vidjeli misterioznu neznanku. Zaustavljala je automobile koji su prolazili kod današnjeg tunela Učka. U razgovoru s vozačima proricala im je sudbinu, a potom bi misteriozno nestajala iz automobila. Čak je i talijanska televizija snimila dokumentarac o ovoj pojavi, a kasnija nagađanja upućivala su na shizofrenu dvadesetogodišnjakinju iz Istre koja je lunjala uz cestu. U svakom slučaju, s gradnjom tunela kroz Učku fatalnoj tajnovitoj crnki gubi se svaki trag.

Lokrum


Lokrum
7315007.48.jpg


Ovaj prekrasan otok blizu Dubrovnika ima dugu i mračnu prošlost. Iako je služio kao oaza plemićima i bogatašima, izgleda da im nije donio sreću, nego samo smrt i patnju. Prokletstvo Lokruma očitovalo se i u suvremenoj povijesti kad je u samostanu snimljen duh. Ipak, vjerojatno su impresivniji događaji s kraja 19. i početka 20. Jedan od posjetitelja otoka bio je Ludovik II., koji je po povratku u domovinu svrgnut s prijestolja i proglašen ludim. Ništa bolje nije prošao ni prestolonasljednik Rudolf, koji je na Lokrumu proveo medeni mjesec, da bi nakon toga po povratku u domovinu ubio svoju 17-godišnju ljubavnicu, a sebi pucao u glavu. No, vjerojatno je najpotresnija priča ona o Franji Ferdinandu, koji je prije odlaska na Lokrum 'svratio' u Sarajevo, gdje je na njega izvršen atentat, što je dovelo do Prvog svjetskog rata.

Autocesta kod Nove Gradiške


Podzemne vode, magnetska polja ili neke daleko mračnije sile, navodno, djeluju na dionici autoceste Zagreb – Slavonski Brod, kod Nove Gradiške. Vozači se redovito žale da upravo na tom mjestu doživljavaju nevjerojatne stvari, poput gašenja radija, osjećaja paralize, gubitka koncentracije i doživljaja kao da im neka sila vuče auto na drugu stranu ceste. Neki od vozača doživjeli su i halucinacije ili možda susrete s duhovima, a jednom prilikom jedan je vozač zaustavio auto jer je vidio malu bebu na jastuku nasred ceste. Kad joj je prišao, jednostavno je nestala. Na mjestu na kojem je i Toše Proeski otišao u legendu, mnogi su putnici ostavili svoje živote, a drugi ponovno pričaju o crnoj prikazi koja se pojavljuje na cesti i nestaje u retrovizoru.

Škrinjari


Škrinjari
7313007.48.jpg

Jedna od vjerojatno najpoznatijih ukletih lokacija, o kojoj se mnogo pisalo, pričalo i istraživalo, kuća je pored Vrbovca, u mjestu Škrinjari. Obiteljski dom navodno je izgradio
njemački gastarbajter za svojeg sina i njegovu obitelj. No, zbog jezive atmosfere, krikova i sličnih pojava, obitelj se nikad nije uselila u kuću. Kuća je do danas nenastanjena jer, unatoč simboličnoj cijeni, nitko nije uspio provesti noć u njoj. Jedno vrijeme nuđena je čak i besplatno ako netko u njoj uspije provesti noć, no ostala je prazna unatoč i takvim nastojanjima. U izazovu se okušala grupa policajaca, grupa taksista i neki pustolovi, a oni koji nisu odustali, završili su u ludnici, neki i s amnezijom. Tako barem kažu priče. Izvor prokletstva navodno je staro groblje na kojem
Ugljan


Kuća ugljanskog ribara koji se jednog dana nije vratio s mora nadahnjivala je maštu brojnih ljubitelja strave koji su pričali o spodobi – navodno umrloj udovici – koja se ukazuje na balkonu. Stariji su mještani upozoravali klince da kuću zaobilaze u svojim biciklističkim avanturama, a prikaza se, prema mjesnim pričama, pojavljuje svaki put kad puše bura i kad je zima. Uz kuću je stajao oronuli sablasni brod, no u međuvremenu je dobila novog vlasnika te je potpuno renovirana.

Bilje


U kući u mjestu Bilje svojedobno je skupina znatiželjnih spiritista upalila šest crnih svijeća te čitala knjigu za dozivanje duhova. Glasine govore da su ritualom na kraju dozvali zloduha, koji se potom nije dao istjerati. Dolazio je svećenik, no jedan od ormara se srušio pred njim, te je svećenik u strahu, kažu, odustao. Nakon što je došao egzorcist i obavio obred, duh je nestao, ali samo na nekoliko dana. Jedan član obitelji je umro, a liječnici su dijagnosticirali prirodnu smrt iako je bio u dvadesetima.

K.L.​
 
Vrh Dno