• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Ugrožene životinjske vrste

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
OvanNA RUBU ISTREBLJENJA

Lemuri postali najugroženija vrsta svijeta

Lemuri su u posljednjih nekoliko godina postali najugroženija vrsta na svijetu, upozorili su ovih dana znanstvenici

Prema novim procjenama, ovi primati vjerojatno su najugroženiji kralješnjaci na Zemlji, u većoj opasnosti od svih drugih sisavaca, gmazova, vodozemaca, ptica i riba. Istraživanja, koja su predstavljena na prošlotjednoj konferenciji International Union for Conservation of Nature (IUCN) u Antanarivu, glavnom gradu Madagaskara, pokazala su da je čak 91 posto od 103 poznate vrste lemura ugroženo. Prema IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta, dvadeset i tri vrste smatraju se kritično ugroženima, 52 su ugrožene, a 19 ih je ranjivo. 2005. te su brojke bile značajno bolje - 10 posto je bilo kritično ugroženo, 21 posto ugroženo, a 17 posto ranjivo.


'Rezultati naše prošlotjedne radionice prilično su šokantni jer su pokazali da Madagaskar ima daleko najviši postotak ugroženih vrsta od svih staništa primata u cijelom svijetu', rekao je primatolog Christoph Schwitzer, voditelj istraživanja u Bristol Zoo Gardens i savjetnik za madagaskarske primate u IUCN-u. 'Sada smo uvjereni da su lemuri vjerojatno najugroženija skupina kralješnjaka uopće.'

Uz lorije i otolemure, lemuri spadaju u tzv. polumajmune u koje se svrstavaju svi primati koji nisu ni majmuni ni čovjekoliki majmuni. U divljini žive samo na Madagaskaru. Njihovi su preci na otok najvjerojatnije stigli prije nekih 60 milijuna godina na stablima i nakupinama bilja i ondje nastavili svoju evoluciju. Znanstvenici smatraju da ih danas na Madagaskaru, zemlji u kojoj politička previranja i siromaštvo potiču ilegalnu sječu šuma, najviše ugrožava razaranje prirodnih staništa. Lemuri su također ugroženi jer se love radi mesa koje se u lokalnim restoranima servira kao delikatesa te zbog prodaje trgovinama kućnim ljubimcima.

U skupini kritično ugroženih našao se čak i indri, najveći među lemurima koji se na Madagaskaru smatra svetom životinjom, a među primatolozima drevnim ljudskim rođakom. U istom su položaju i mišji lemur Madame Berthe, najmanji primat na svijetu koji teži samo 30 grama, te plavooki crni lemur, jedini primat, osim ljudi, koji ima plave oči.

Snježni leopard

GetImage.aspx


Videosnimka iz nacionalnog parka Wangchuck Centennial Park u Butanu, koja je nedavno puštena u javnost, pokazala je da jedna od najugroženijih životinja svijeta, prekrasni snježni leopard, čini se, i dalje uspješno odolijeva izumiranju
U sklopu istraživanja u listopadu i studenom prošle godine postavljene su četiri stacionarne kamere kojima je snimljeno više od 10.000 snimaka te plahe i teško uhvatljive životinje, piše portal Biologija.

Snježni leopard se nalazi na crvenoj listi IUCN-a (Međunarodni savez za očuvanje prirode) i klasificiran je kao ugrožena vrsta još od 1986. godine. Smatra se da trenutno postoji između 4.000 i 6.500 jedinki, a procjenjuje se da je brojnost populacije pala za najmanje 20 posto u posljednje dvije generacije, odnosno u zadnjih 16 godina. Razlozi koji su doveli do toga su brojni: krivolov, gubitak plijena i staništa, nedostatak svijesti i potpore, nedostatak učinkovite zaštite...
Ta prekrasna mačka živi u visokim planinama središnje Azije, od Himalaja do Mongolije i južne Rusije, na teritoriju koji se prostire u 12 zemalja. Njeno pojavljivanje zabilježeno je na gotovo dva milijuna četvornih kilometara. Stanište su joj planinske stepe, stjenovita područja, travnjaci i otvorene šume četinjača na 1.800 do 5.500 metara nadmorske visine.

 
Vrh Dno