U Vojvodini 400 dece smešteno u 260 hraniteljskih porodica

Nenad988

Novajlija
Skoro 200 dece u Srbiji čeka da bude usvojeno, a 764 para spremna su da postanu usvojitelji, podaci su Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


Od 198 dece za usvajanje, trenutno je 72 u postupku izbora usvojitelja iz inostranstva, jer niko iz naše države nije zainteresovan da obezbedi krov nad glavom tim mališanima. Takođe, 35 njih u periodu je adaptacije kod potencijalnih usvojitelja. Od početka ove godine usvojeno je 61 dete od kojih je 50 njih ostalo u Srbiji a ostali su pronašli dom u inostranstvu, i to su uglavnom deca uzrasta od pet do osam godina.

"Naši usvojitelji po završenoj pripremi i utvrđenoj opštoj podobnosti imaju pravo da se izjasne o poželjnim karakteristikama dece koju bi želeli da usvoje i uglavnom naši usvojitelji žele da usvoje dete do tri godine, koje je zdravo i nema određenih genetskih opterećenja", kaže savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević.

Po zakonu, deca državljani Srbije mogu biti data na usvojenje stranim državljanima samo u slučaju da se u "razumnom roku od godinu dana" ne mogu naći usvojitelji domaći državljani.

"Tek tada se mogu primeniti mere međudržavnog usvojenja za to konkretno dete, a ta deca koja uglavnom idu na inostrano usvojenje, koju usvajaju strani državljani, jeu deca s određenim ozbiljnijim razvojnim i zdravstvenim problemima, deca starijeg uzrasta i deca romske nacionalnosti", dodaje Vulević.

Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad tokom 2018. godine realizovao je 66 novih smeštaja dece u hraniteljske porodice. Na teritoriji koju pokriva ta ustanova - Južnobački, Sremski i Srednjobanatski okrug, ukupno ima oko 260 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno skoro 400 dece.

"Nastojimo da, svakom detetu koje ima potrebu za hraniteljskom porodicom, obezbedimo smeštaj u najkraćem mogućem roku u čemu imamo visok procenat realizacije", kaže za Dnevnik direktorka Centra Ivana Koprivica.

Španija je država koja u poslednje vreme najviše usvaja decu iz Srbije, a Vulević navodi da je u poslednje dve godine uspostavljena izvranredna saradnja sa tom zemljom koja je treća po broju usvojene dece iz naše zemlje. Od 2005. godine, od kada se vodi zvaničan registar, do danas najviše dece usvojili su državljani Švedske, pa je tako novu porodicu u toj skandinavskoj zemlji za 14 godina našlo 99 mališana. Na drugom mestu po usvajanju dece iz Srbije su državljani Sjedinjenih Američkih Država, a u toj državi je od 2005. godine do danas usvojeno 65 dece.


 

šufnudla

neprilagođena
Član
Analizom ovog teksta čovek može da sazna sve o ovoj državi danas... Zato što pokreće toliko velikih (srodnih, ali i indirektno povezanih) tema kojima bi ovo društvo moralo da se pozabavi i (krugova) problema koje bi moralo da rešava.
Društvena svest nam je ispod svakog nivoa...
S druge strane, dobro je da ova deca dobiju dom makar u inostranstvu, kad već naša država nema efikasne mehanizme za njihovo zbinjavanje ovde...

Tužan, tužan tekst i tužno činjenično stanje...
 
Poslednja izmena:

Nenad988

Novajlija
Тему сам отворио јер сам и ја усвојен са 4,5године.Усвојила ме црногорска породица из Цетиње.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Od 198 dece za usvajanje, trenutno je 72 u postupku izbora usvojitelja iz inostranstva, jer niko iz naše države nije zainteresovan da obezbedi krov nad glavom tim mališanima. - Dece u smestaju je mnogo vise od navedenog broja, ovaj broj su deca prvenstveno ometena u razvoju i deca romske nacionalnosti. Najcescese usvajaju u inostranstvu, jer domaci parovi ne uzimaju takvu decu, tj vrlo retko.
 

Nenad988

Novajlija
Od 198 dece za usvajanje, trenutno je 72 u postupku izbora usvojitelja iz inostranstva, jer niko iz naše države nije zainteresovan da obezbedi krov nad glavom tim mališanima. - Dece u smestaju je mnogo vise od navedenog broja, ovaj broj su deca prvenstveno ometena u razvoju i deca romske nacionalnosti. Najcescese usvajaju u inostranstvu, jer domaci parovi ne uzimaju takvu decu, tj vrlo retko.
To nije uredu.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Zavisi iz kog se ugla gleda.
Svaki roditelj zeli zdravo dete. Onaj koji usvaja isto tako. Ne mozemo im zameriti sto ne zele u startu da se bore sa bolestima.
S druge strane, deca sa invaliditetom i uopste ljudi sa invalidtetom, imaju katastrofalne uslove u ovoj zemlji, u smislu bez ikakve sistemeske podrske, diskutabilnog zdrastvenog sistema, skolovanje bez diskriminacije, kasnije zaposlenja itd, itd. Tako da razumem ljude koji u to ne ib da se upustaju, ako ne moraju.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Jako teška tema. Kad te rođeni izdaju... Strasno kako to zvuci. Koliko treba da budeš jak/a da prihvatis to da te je neko napustio. Kakv je to bol. A ja nisam sposoban da sada mislim na to. Užas. :(
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Nemoj citirati prethodnu poruku. Poslednju poruku u temi. Podrazumeva se da se odgovara na poslednju poruku. Citat se koristi kada se ne odgovara na poslednju poruku ili ako se odgovara na neki deo poruke koji se citira.
Nemoj kliknuti na Odgovorite, ako je to poslednja poruka. Jednostavno u editoru napises odgovor i klikni na Objavite odgovor. :)
 
Vrh Dno