• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

U srpskom parlamentu više stranaka nego u Indiji

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Naredne četiri godine u republičkom Parlamentu političku volju građana Srbije predstavljaće 45 stranaka, devet više nego što ih je u poslaničkim klupama Indije.

909222458500be36c4a566203382825_368x253.jpg

Napomenimo da je Indija država koja ima oko 100 puta više stanovnika od Srbije.
Takođe, Srbija je rekorder po broju stranaka u skupštini i u odnosu na članice Evropske Unije kao i pojedine afričke i azijske države.
Po broju partija u Narodnoj skupštini, Srbija je iza sebe ostavila i sve nekadašnje republike Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, gde broj stranka ne prelazi 39 koliko ima ubedljivo najbrojniji makedonski parlament.

Primera radi, u slovenačkom parlamentu ima sedam, u crnogorskom 11, a u hrvatskom 12 stranaka.

Čak i u Rumuniji, koja poseduje jednu od največih zgrada parlamenta na svetu, u Donjem domu samo je šest političkih stranaka.

Situacija je slična i u drugim zemljama EU, pa tako državljani Francuske, koja se smatra jednom od kolevki demokratije, u poslednjem izbornom ciklusu svoje poverenje poverili su dvema koalicijama.

Prvu, okupljenu oko Socijalističke partije čini pet stranaka, a drugu na čelu sa Unijom za narodni pokret čine četiri, dok su u celom parlamentu ukupno 32 stranke.

U Bundestagu, koji zastupa interese 81 miliona Nemaca, nalazi se sedam stranaka, odnosno dve koalicije i tri samostalne partije.

Situacija je slična i u susednoj Austriji čiji su građani u parlament izabrali ukupno pet političkih partija.

I donji dom italijanskog parlamenta ima skoro tri puta manji broj stranaka od srpskog, a čini ga ukupo 17 partija, od kojih su dve največe - Narod slobode i Demokratska partija.

Ni mnoge afričke i azijske zemlje, koje imaju mnogo više stanovnika od Srbije, nemaju veči broj stranaka u narodnoj skupštini.

Primer su Obala Slonovače u čijim poslaničkim klupama se nalaze predstavnici 18 političkih partija, zatim Egipat sa 28 i Bangladeš sa 23 parlamentarne stranke.

Preuzeto sa http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=07&dd=22&nav_category=11&nav_id=628675
 
Vrh Dno