Trudnicko i porodiljsko bolovanje

Mrum

Novajlija
Član
Samo jos jedno pitanjce. :) :oops: S obzirom na to da sam imenovano lice (v.d. direktora) na odredjeno vreme (od strane Skupstine opstine), a u medjuvremenu sam ostala u drugom stanju, kakva su moja prava kada je rec o prekidu radnog odnosa? Da li Skupstina moze da me razresi duznosti i prekine mi radni odnos ili se i na mene odnosi Zakon o radu?
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
V.D. po sili zakona prestaje se biti nakon godinu dana, tj vd moze biti najduze godinu dana na funkciji. Ukoliko je skupstina donela resenje za vd ( a verujem da jeste, po pravilu to tako ide ), vi imate radni odnos sa firmom u kojoj ste vd, pod uslovom da pored pukog rešenja skupštine postoji i Ugovor o radu na određeno vreme kojim se bliže uređuju prava i obaveze između vas i firme ( stoga ne bi bilo lose da se obratite predsedniku UO ili NO kao vasem nadzornom organu i vidite i njihov stav). E sad mene zanima da li ste inace tu bili zaposleni, pre dobijanja funkcije? Ukoliko jeste, sve i da se prekine vd, ostaje vam primarno radno mesto i crpite iz njega svoja prava. Nisam u ovom momentu sigurna, zbog maksimum godinu dana trajanja vd funkcije, ali i činjenice da isto lice ne može biti dva put izabrano za vd-a da je moguce produziti samu funkciju zbog trudnoce, ali sam radni odnos na odredjeno se ne moze prekinuti zbog trudnoce, odnosno produzava se do isteka odsustva radi nege deteta. Bas zanimljiva situacija moram reci. Dakle moje licno misljenje: sa aspekta funkcije, ona mora prestati nakon najvise godinu dana i veoma sumnjam da tu trudnoća može nešto promeniti. Sa aspketa rada na odredjeno vreme produzava se radni odnos.
 
Poslednja izmena:

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Rekla bih da ovo zahteva malo dublje tumačenje, pa bih zamolila kolegu @Stemis šta misli o ovoj situaciji. Šta je starije ili "jače": funkcija iz koje se crpe prava iz radnog odnosa ili prava iz radnog odnosa funkcije? Meni lično ide pre ovo prvo. Ako prvo "pobeđuje" onda funkcija prestaje samim tim i odnos, bez obzira na trudnoću. Sa druge strane, Zakon o radu veoma štiti trudnice, pa šta mu ovde dođe jače? :)
Naravno sve ovo važi ( pa i ova dilema ) ukoliko imate zasnovan radni odnos na određeno vreme sa firmom u kojoj ste vd. Pri tom nemojte brkati ugovor kojim se zasniva radni odnos sa onim kojim se uređuju prava i dužnosti vd-a. Ukoliko ne, Zakon o radu se ne primenjuje na vas i onda dileme nema. Razrešenje nakon najviše godinu dana.
 
Poslednja izmena:

Mrum

Novajlija
Član
Jeste specificna situacija. :) Imenovanje je pratio i Ugovor o radu na odredjeno vreme a pre toga nisam bila zaposlena u toj ustanovi. :):):) Dakle..ako sam vas dobro razumela, nakon isteka perioda od godinu dana, Skupstina moze da me razresi duznosti ali radni odos mi nece biti prekinut, vec produzavan do ovog zakonskog perioda od godinu dana nakon porodjaja?
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Ustanova....Ustanove imaju dosta nepotpune zakone ( svega par članova posvećeno u Zakonu o javnim službama, alternativa je Zakon o javnim preduzećima, ali praktično nikad nisam videla da se nešto iz tog Zakona primenjuje u praksi na Ustanovu, a otežavajuće je recimo i to što se Zakon o državnim službenicima i nameštenicima, što bi tebi značilo zbog nekih povojnosti, ne primenjuje na Ustanove ) i tu doslovno zavisi od ( političke ) volje Osnivača ( Opštine ) kako i koji će Zakon primeniti ( bar moje lično iskustvo sa Ustanovom je takvo da je često predmet pravnog "potkusurivanja" Opštine, jer, za razliku od javnih preduzeća, nisu "zlatne koke"). Iz tog razloga ne mogu se usuditi da kažem šta će konačno biti...Funkcija bi morala prestati, to sam sigurna....Ali šta će biti sa radnim odnosom ne smem da tvrdim. Volela bih da nam javiš ovde kad donesu konačnu odluku, jer me baš zanima sa pravnog aspekta kako će presuditi. Zatraži zvanično mišljenje o trudničkom odsustvu od Upravnog odbora ( predsednik UO je taj koji se bavi tvojim pravima iz radnog odnosa, Opština "samo" imenuje i razrešava ).
 
Poslednja izmena:

Mrum

Novajlija
Član
Hvala ti @Anchy. Upravo iz tog razloga i trazim misljenje pravnika, da se ne bi desilo da se sve svede na ovo potkusurivanje. A, inace, potpisujem sve gore napisano.:unsure: :) Javicu, svakako. Misljenja sam da se ovo pitanje nece potezati bar jos neko vreme. Ovo je cisto informativno, cisto da znam sta me sve moze ocekivati. :) Tek u septembru istice onih zakonskih godinu dana...mada, u pravu si i kada kazes da se nikad ne zna sta kome moze pasti na pamet i kako ce ko tumaciti zakonske odredbe. Kod nas je bar sve selektivno, nazalost. :D
Pomenula si i UO. Predsednica UO je inace istoricar po profesiji, pa nisam sigurna da li, kako i koliko je i ona upoznata sa zakonom i mojim pravima, ukoliko ih uopste i imam.:)
 

Mrum

Novajlija
Član
Hej, @Anchy, obratila sam se i Centru za mame, interesovalo me je i njihovo misljenje. ;) Ako se ne varam negde sam kraickom oka ranije ispratila to da su oni ucestvovali cak i u kreiranju Zakona o radu u onom delu koji se odnosi na trudnicko i porodiljsko bolovanje, pa sam mislila da je zgodno da cujem i misljenje njihovih pravnika.

Evo sta su mi odgovorili:" Zakon o radu se odnosi i na Vas iako ste zaposleni na odredjeno vreme . Vasa situacija se resava aneksom ugovora o radu I Vas radni odnos se produzuje do isteka trudnickog/porodiljskog , odn. do isteka navedenih okolnosti."

Ostaje sad onaj deo, kao sto si me i ti posavetovala, da se obratim UO. Ne znam samo da li da to uradim omah ili da cekam do septembra..? :unsure:o_O
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Da, taj deo oko ugovora o radu je jasan. U startu sam rekla da bi moralo da se produži do isteka odsustva radi nege deteta ( dakle trudničko, porodiljsko, nega deteta + iskorišćavanje zaostalih odmora izađe đuture oko godinu od momenta rođenja deteta ). Samo može biti sporan deo funkcije. Moguće da će biti "zaleđena". Direktor je svakako neophodan kako formalno tako i fizički, ti faktički nećeš moći da radiš, tako da bi mogla biti na nekom stand by.

Septembar je ako se ne varam vreme isteka funkcije. Na tvom mestu pre bih se upravljala prema svojoj trudnoći, no isteku funkcije - u prevodu, ne bih čekala "zadnji" minut da obavestim nadzorne o svom stanju. Izračunaj sama, ukoliko ne uzimaš trudničko, porodiljsko uzimaš najranije 45, a najkasnije 28 dana pred porođaj. Ne mora čak ni zvanično mišeljnje, za početak dovoljno bi bilo "neformalno" porazgovarati sa predsednikom UO Ili još bolje na nekoj od sednica UO pod tačkom razno, možeš izneti svoju situaciju ( nemoj da ti bude glupo, iznosiš je iz poslovnih razloga i spomeneš da se u kontekstu novonastale situacije uzmu u obzir tvoja prava koja ti po Zakonu pripadaju ). Očekivano da UO nema pojma o pravima, jer u njima sede svi samo ne oni koji bi trebali ;), međutim to ne treba biti tvoj problem. Oni su verujem u kontaktu sa Opštinom doći će do njih. A u krajnjoj liniji ostaje ti i direktno obraćanje osnivaču odnosno obaveštenje, mada ja bih prvo UO kao formalno direktno tebi nadređeni, pa dalje prema razvoju situacije...:)
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Ako se ugovor ne produži, automatski prestaju sva prava iz radnog odnosa, pa tako i pravo pa tako i pravo na porodiljsko odsustvo.
 

Micha81

Novajlija
Član
Dobar dan svima...Imam dva pitanja vezano za suprugu. 1. U trenutnoj firmi je pre 10ak dana dala otkazni rok 15 dana, medjutim pre par dana smo saznali da je u drugom stanju. Bili smo danas kod ginekologa medjutim rana je trudnoca takko da bolovanje moze otvoriti tek za 7 dana. Zanima me da li je mogu otpustiti zato što još nije otvoreno bolovanje(rekla im je da je u drugom stanj)?...2. Ako bi išli na prijavu kod prijatelja, interesuje me da li država refundira i doprinose i platu posle prvog meseca, koliki iznos refundira za platu i koliko mora biti prijavljena do otvaranja bolovanja?(Prekid radnog odnosa bi bio maksimum 10ak dana)...Srdačan pozdrav
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Ukoliko je već dala otkaz u pisanoj formi i isti je prihvaćen, nakon isteka od 15 dana njoj prestaje radni odnos, tako da ne vidim zašto bi firma bila dužna da otvori bolovanje, koje zvanično može započeti u momentu kada ona više nije u radnom odnosu.
Što se tiče opcije fiktivnog prijavljivanja kod prijatelja, država refundira, s obzirom na vreme trajanja tog radnog odnosa, 30%. Uzmi u obzir da refundacija kasni po dva tri meseca prosečno. Za bliže ekonomske procene, pitajte nekog računovođu. Ali u globalu to je to.
 

Micha81

Novajlija
Član
Hvala Anchy na odgovoru...Inace radi u pekari tako da je gazdarici neformalno dala otkaz usmeno, tako da su je svo vreme do juce ubedjivali da se predomisli. Medjutim kad je rekla da je trudna ploca je promenjena, tako da sada pricaju kao ne znaju dal je knjigovodja zavrsio papirologiju. Dal cemo moci da se ceramo sa njima ako joj daju otkaz, zato sto mozemo uzeti potvrdu da je bila juce kod ginekologa?(da se pravimo "ludi" i da ne pominjemo njeno usmeno pominjanje otkaza)
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Jbg nije trebala da kaže da je trudna, nego da kaže da se predomislila, pa nakon toga uzeti trudničko i šah mat. Međutim, sreća u nesreći da se u ovoj zemlji nigde ne poštuju formalne procedure, te njen usmeni otkaz ne daje pravno dejstvo, jer se otkaz mora dati pismeno. Tako da ukoliko dobije rešenje o prestanku radnog odnosa, a uz njega ne postoji fizički papir u kome je ona dala otkaz koji bi i pratio takvo rešenje, jer se u rešenju mora tačno konstatovati da dolazi do prestanka radnog odnosa zbog otkaza taj i taj broj dat tog i tog dana, bla bla....Dakle ukoliko se to desi, možete da ih tužite i dobijete ih. Verovatno će neko njenoj gazdarici reći za to, mislim ako ima nekog s kim se konsultuje oko pravnih stvari, tako da vodite računa ako se rešenje dobije, tražite izjavu o otkazu i vodite računa da se ne falsifikuje, kako bi se formalno ispoštovao zakon. Izjava o otkazu mora postojati bar u tri verzije: jedna kod vas, jedna kod računovođe, jedna za arhivu poslodavca.
Ovo bi bio dobar nauk za sve poslodavce da nikad ne prihvataju usmene otkaze i da insistiraju na pismenom, jer su im vezane ruke. U ovom slučaju vas to spašava sad, ali u nekoj drugoj situaciji to ume i da pokopa. Dakle sve zbog jedne sitnice - ne postojanja fizičkog papira. Ta sitnica veliku prevagu donosi na sudu.
 
Poslednja izmena:

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
P.S. Kad je već tako, otvorite bolovanje normalno jer se formalno ništa neće promeniti ni nakon isteka od 15 dana, (osim ukoliko je dotle ne odjave i dobije rešenje, koje će svakako biti nezakonito, a tada ih tužite).
 

Micha81

Novajlija
Član
Hvala Anchy...Sinoc su joj dali da potpise sporazumni raskid, tako da cemo videti sta dalje. Mada mozda je i bolje da izbegnemo tuzenje jer onda dolazi i nerviranje a ona i bebac su ipak vazniji od svega...Hvala jos jednom
 

Danijela

Novajlija
Član
Zamolila bih vas za odgovor na jedno malo komplikovano pitanje ali potrudicu se da ga lepo srocim. Naime otvorila sam porodiljsko bolovanje od 18-og septembra a porodila se 10-og oktobra. Kada smo otisli da prijavimo dete rekli su da ne moze jer je moja licna karta jos uvek na devojacko prezime i da moram da je zamenim. Ja sam podnela zahtev za promenu prebivalista i taj proces je trajao 15-ak dana i tek danas je stigla nova licna karta a izvod rodjenih za dete ne moze da stigne bar jos nedelju dana jer su iz opstine poslali u SUP da se dodeli JMBG za dete. E sad iz firme su me zvali da im odnesem izvod da bi otkucali resenje za porodiljsko bolovanje a rok za to je mesec dana kd porodjaja a ja ne mogu stici do tad da izvadim izvod. Koje su posledice po mene i da li to moze da se resi nekako a da ne moram da pocnem da radim? Unapred hvala na odgovoru
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Mislim da će sasvim dovoljno biti da u firmi predas fotokopiju otpusne liste iz porodilišta, kako bi se donelo rešenje o porodiljskom odsustvu. Makar privremeno. :)
 

Biljana

Novajlija
Član
Mislim da će sasvim dovoljno biti da u firmi predas fotokopiju otpusne liste iz porodilišta, kako bi se donelo rešenje o porodiljskom odsustvu. Makar privremeno. :)
Mislim da će sasvim dovoljno biti da u firmi predas fotokopiju otpusne liste iz porodilišta, kako bi se donelo rešenje o porodiljskom odsustvu. Makar privremeno. :)
Mislim da će sasvim dovoljno biti da u firmi predas fotokopiju otpusne liste iz porodilišta, kako bi se donelo rešenje o porodiljskom odsustvu. Makar privremeno. :)
 

Biljana

Novajlija
Član
Postovani,

Da li u obracun porodiljskog bolovanja ulazi iznos trudnickog bolovanja ili iznos koji bih primala da sam radila ?
 
Vrh Dno