Trudnicko i porodiljsko bolovanje

Box

Novajlija
Član
Postovani,
Pregledao sam temu tražeći odgovor na problem moje supruge, ali ga nisam nasao. Možda ce i ovaj primer pomoci drugima da ne pogrese kao i mi. Situacija je sledeca:

Supruga je zaposlena kod prijateljice(fiktivno) u firmi od 01.10.2014.godine i prima minimalac. Trudničko bolovanje ne koristi, a porodiljsko bolovanje joj doktor otvara 02.04.2015.godine(termin za porodjaj je bio 06.05.2015., znaci mogla je i kasnije da otvori porodiljsko da smo znali šta nas ceka) . Laički gledano, ona radi 6 meseci i 1 dan, i mi racunamo da ce dobijati 100% naknade za vreme porodiljskog odsustva. Međutim, iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada BG stiže resenje o naknadi za vreme porodiljskog odsustva gde utvrdjuju da je ona u radnom odnosu u grupi od 3 do 6 meseci pa joj samim tim pripada naknada od 60%. Na raspitivanje računovođe zasto je tako rešenje, dobija odgovor od pravnika iz socijalnog da je trebalo da radi još 3-5 dana, pa bi imala 100%. Takođe dobija i primedbu da oni znaju da je sve to fiktivno, da možemo da se žalimo, da ih i tužimo ali da takvih tužbi vec imaju dosta pa da procenimo da li nam se to isplati. Ja sam to shvatio kao varijantu-"mi smo možda i pogrešili ali dok vi to dokažete potrošićete gomilu vremena i para".
"OK, nemamo sad vremena da se jurimo sa tim jer želim da vreme provodim sa svoje dve devojcice a ne da teram pravdu po sudovima za šaku para", tako ja mislim.

ZAKLJUČAK: Ako želite da primate 100% naknade, radite(fiktivno) 7 meseci!

Istim resenjem utvrđen joj je prosek bruto plate od 28873 dinara, a njoj pripada 60% sto je 17323 dinara bruto, od čega se uplaćuju pripadajući porezi i doprinosi. Moje pitanje na koje nisam nasao odgovor je:

Da li se na ovu bruto zaradu od 17323 placaju porezi i doprinosi u iznosu za minimalac, sto je negde prosecno oko 13000 dinara, pa tako ispada da je plata koju ce imati negde oko 4500-5000 dinara, ili se uplacuju manji porezi i doprinosi posto prima 60% bruto plate?

Razmišlljjuci o ovome obracunu, uzeo sam primer sta bi bilo da je radila od 1 do 3 meseca, gde bi dobila 30% od bruto plate, sto iznosi 8661 dinara. Od ovakve bruto plate ne bi mogli da se uplacuju porezi i doprinosi za minimalac(oko 13000 din).

Znam da je malo opsirno, ali je detaljno da bi svi razumeli, posto je ova materija za nas van struke komplikovana.

Hvala unapred!
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Da li se na ovu bruto zaradu od 17323 placaju porezi i doprinosi u iznosu za minimalac, sto je negde prosecno oko 13000 dinara, pa tako ispada da je plata koju ce imati negde oko 4500-5000 dinara, ili se uplacuju manji porezi i doprinosi posto prima 60% bruto plate?
Porezi i doprinosi se uplacuju na 60% punog iznosa naknade. Dakle, njoj se ne moze racunati kao osnovica za porez i doprinose visina naknade u punom iznosu, jer joj toliko i ne pripada. Uostalom, sam si dao odgovor.
I naglasavam da se po ovom pitanju konsultujete sa ekonomistima, ovo je pitanje koje je u njihovoj nadleznosti. :)
Dakle, moje misljenje uzmite sa rezervom.
 

Whisper

Novajlija
Član
Nisam uspela... Kao što rekoste, drži se zakona kao pijan plota. Kaže da mora da otvori 28 dana pre termina. Eto... Razlika velika. 100% oko 32000 din a 60% oko 17000 din... :(
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Mora, draga, prosto joj zakon to nalaže. Suština je tu, ako ne grešim, da se termin za porođaj pomeri. Lekar opšte prakse mora da otvori porođaj tada, zakon je zakon, jer bi daleko bilo bila odgovorna ako to ne uradi a tebi se nedao Bog nešto dogodi. Žao mi je.
Ali nek si beba i ti nama žive i zdrave, to je najvažnije. Znam da novac najviše potreban baš tada, ali...
Pitanje za lekare, tj za sve koji su upućeni. Ovaj problem su imale mnoge trudnice. A pošto se ova država deklarativno zdušno bori protiv bele kuge, kako može da se reši ovaj problem, da li je dovoljno da trudnici ginekolog koji joj "vodi" trudnoći pomeri termin? I ako može, apel za naše ginekologe, dajte malo da poguramo. ;)
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Nego, kad smo kod ginekologa, pa i nije tako loše zanimanje? Jel ima neki brzometni faks, da ga očas posla završim sa tom specijalizacijom, Hipokrata mi, dinar nijednoj neću uzeti! :D
 

Whisper

Novajlija
Član
Znam, ali... juče sam bila kod nje i videla je da se nisam porodila. Ali dobro... sta je tu je.
A još bih da dodam. U ovoj firmi radim od 2007 bez prekida ali na privremeno povremenim poslovima. Potpisala sam na određeno samo zbog trudnoće. Sad imam problem zbog jednog dana... Pa gde je tu pravda?
 

Stana

Novajlija
Član
Zdravo Stemis Molim vas da mi nesto objasnite hvala unapred,ja sam u radnom stazu od 1 januara 2015 i prvi mesec sam radila, od februara sam na bolovanje i sve do 25 jula 2015, od 25 jula sam na porodiljsko porodila sam se 18 avgusta,i sad me zanima dali ja imam vise od 6 meseci radnog staza.
 

Mrum

Novajlija
Član
Cao,
Da li neko moze da mi pomogne oko nekih nedoumica koje imam? Naime, interesuje me da li je potrebno pre otvaranja trudnickog bolovanja imati sest meseci radnog staza da bi se kasnije kada se otvori porodiljsko moglo ostvariti pravo za nadoknadu od sto posto? Tj. da li trudnicko ulazi u ovih sest meseci radnog staza?o_O:unsure:
 
Top