• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Trudnicko i porodiljsko bolovanje

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Poruke
2.852
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Mislim da bi par odgovora na neka pitanja vezana za ovu temu bila od velike koristi.
Recimo, znam da pun iznos naknada zarada za vreme porodiljskog bolovanja idu ne teret socijalnog, a ne poslodavca. Medjutim, zanima me kakav je slucaj za vreme trudnickog bolovanja?
Takodje, posto mislim da je potrebno vise od sest meseci da budete u radnom odnosu da bi primali 100% plate za vreme porodiljskog, da li se u tih sest meseci racuna i prvih sest meseci trudnoce?
Interesuje me i sta se racuna kao zarada, tj. da li se zarada koja se isplacuje za vreme porodiljskog umanjuje za regres i topli obrok ili se prima plata na koju ste prijavljeni?

Uostalom, sta iko zna, moze da napise nije na odmet!!!
Hvala!
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.832
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom


Član 10.

Naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta ostvaruju:

1) zaposleni kod pravnih i fizičkih lica (u daljem tekstu: zaposleni kod poslodavca);

2) lica koja samostalno obavljaju delatnost.

Naknadu zarade iz stava 1. ovog člana ostvaruje i otac, jedan od usvojitelja, hranitelj, odnosno staratelj deteta, kada u skladu sa propisima o radu koristi odsustvo iz stava 1. ovog člana.Član 11.

Naknada zarade za lica iz člana 10. stav 1. tačka 1) ovog zakona utvrđuje se u visini prosečne osnovne zarade zaposlenog za 12 meseci koji prethode mesecu u kome otpočinje korišćenje odsustva, uvećane po osnovu vremena provedenog na radu, za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu u skladu sa Zakonom, a najviše do pet prosečnih mesečnih zarada u Republici Srbiji.

Naknada zarade za lica iz člana 10. stav 1. tačka 1) ovog zakona koja su bila u radnom odnosu manje od 12 meseci, utvrđuje se tako što se za mesece koji nedostaju do 12 meseci kao zarada uzima 50% prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji, prema podacima koje objavi republički organ nadležan za poslove statistike, u mesecu koji prethodi mesecu otpočinjanja odsustva.

Naknada zarade za lica iz člana 10. stav 1. tačka 2) ovog zakona utvrđuje se u visini prosečne mesečne osnovice za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u poslednjih 12 meseci koji prethode mesecu otpočinjanja odsustva, a najviše do pet prosečnih mesečnih zarada u Republici Srbiji.

Naknada zarade za lica iz člana 10. stav 1. tačka 2) ovog zakona koja su samostalno obavljala delatnost manje od 12 meseci, utvrđuje se tako što se za mesece koji nedostaju do 12 meseci kao zarada uzima 50% prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji, prema podacima koje objavi republički organ nadležan za poslove statistike, u mesecu koji prethodi mesecu otpočinjanja odsustva.

Naknada zarade isplaćuje se u iznosu utvrđenom u skladu sa st. 1-4. ovog člana za vreme ostvarivanja prava.

Način obračuna naknade zarade propisuje ministar nadležan za socijalna pitanja.Član 12.

Pun iznos naknade zarade, utvrđen u smislu člana 11. ovog zakona, pripada licima iz člana 10. ovog zakona pod uslovom da su neposredno pre ostvarivanja ovog prava bila u radnom odnosu i po tom osnovu ostvarivala zaradu, ili naknadu zarade, odnosno samostalno obavljala delatnost više od šest meseci neprekidno.

Licima koja su bila u radnom odnosu i po tom osnovu ostvarivala zaradu, ili naknadu zarade, odnosno samostalno obavljala delatnost, neprekidno i neposredno pre ostvarivanja ovog prava od tri do šest meseci pripada 60%, a licima koja su bila u radnom odnosu i po tom osnovu ostvarivala zaradu, ili naknadu zarade, odnosno samostalno obavljala delatnost, neprekidno i neposredno pre ostvarivanja ovog prava do tri meseca pripada 30% od iznosa naknade zarade utvrđene u smislu člana 11. ovog zakona.

Za lica iz stava 1. ovog člana mesečni iznos naknade zarade ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene za mesec u kojem se vrši isplata.Član 13.

Obračun i isplatu naknade zarade vrši poslodavac istovremeno sa obračunom i isplatom zarada zaposlenima.

Poslodavac je dužan da opštinskoj, odnosno gradskoj upravi dostavi dokaze o visini osnovne zarade zaposlenog za 12 meseci koji prethode mesecu otpočinjanja odsustva.

Za korisnike prava iz člana 10. stav 1. tačka 2) ovog zakona koji nemaju druge zaposlene, obračun i isplatu naknade zarada vrši opštinska, odnosno gradska uprava iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike.


Samo jos da napomenem da regres i naknada za ishranu u toku rada ne cine osnovnu zaradu, pa i ne ulaze u obracun naknade za vreme porodiljskog odsustva.

Takodje, posto mislim da je potrebno vise od sest meseci da budete u radnom odnosu da bi primali 100% plate za vreme porodiljskog, da li se u tih sest meseci racuna i prvih sest meseci trudnoce?

Da, racuna se.


Za vreme trudnickog bolovanja, u prvih 30 dana bolovanja naknadu zarade isplaćuje poslodavac. Posle 30 dana, isplata naknade ide na teret socijalnog, a preko poslodavca.

Detaljnije o bolovanju do i preko 30 dana, kao i nekim osnovnim pojmovima možete pročitati ovde.
 

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Poruke
2.852
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Stemis, molim te rastumaci mi ove citate zakona :o
Vidi sta mi nije jasno, ako je potrebno vise od sest meseci da bi se ostvarilo 100% zarade za vreme porodiljskog, i racuna se zarada prvog meseca koji predhodi otpocinjanju porodiljskog bolovanja, sta je onda racunica iz clana 11?
Ustvari, na primeru: Ja ostanem trudna, prijavi me prijateljica kod nje u firmu kao zaposlenog... Radim 6 meseci (sama placam doprinose na neku platu od 20000), otvorim bolovanje (trudnicko) i posto sam i dalje na teretu poslodavca platim i sedmi mesec doprinosa. Od narednog meseca sam na teretu SIZa i dobijam 65% zarade dok sam na trudnickom, kad pocne porodiljsko 100%? Da li je tih 100% plate onih 20000 din na koje sam me je prijavila, tj. na koje sam placala doprinose??
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.832
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Ako si pre odlaska na porodiljsko odsustvo radila 12 meseci, onda se naknada zarade utvrđuje na osnovu prosečne osnovne zarade u prethodnih 12 koju si ostvarila, koja se uvećava za 0,4% za svaku punu godinu rada u radnom odnosu.

Ako nemaš punih 12 meseci rada, onda se za nedostajuće mesece kao zarada uzima 50% prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji, prema podacima koje objavi republički organ nadležan za poslove statistike, u mesecu koji prethodi mesecu otpočinjanja odsustva.
A to je prema mojoj gruboj proceni nešto više od 17.000 dinara. Primera radi, prosečna neto zarada u Rebublici za april mesec je 34.952 dinara.

Pošto ćeš ti raditi duže od 6 meseci, ostvaruješ pun iznos naknade.
A taj iznos naknade biće utvrđen sabiranjem 50% prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji, prema podacima koje objavi republički organ nadležan za poslove statistike, u mesecu koji prethodi mesecu otpočinjanja odsustva (to je za mesece koji nedostaju do 12 meseci rada) i prosečne osnovne zarade koju si ostvarila kod poslodavca uvećane za 0,4% za svaku punu godinu radnog staža koju imaš (važno je da sa poslodavcem utvrdiš koliki iznos trebaš njemu uplaćivati da bi u njegovoj prijavi socijalnom tvoj iznos zarade bio 20.000 dinara).
 

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Poruke
2.852
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Hvala! Sad mi je sve jasno. Tako sam, otprilike i mislila... A poslodavac je moja prijateljica, lako cemo se dogovoriti... :o
 

fulcrum

Novajlija
Učlanjen(a)
09.07.2010.
Poruke
2
Broj reagovanja
0
Molim Vas da mi pomognete. Pre nekoliko dana sam otvorila trudnicko bolovanje i knjigovodja iz moje firme mi kaze da se po novom zakonu naknada za trudnicko bolovanje obracunava kao prosek plate u FIRMI, a ne moje plate!! Da li je to moguce i tacno?! Jer mi se tako smanjuje plata! Ona kaze da su to uveli jer se plate namestaju trudnicama, a ostatak firme ostaje na istim platama, pa je kao prosek realan! Budalastine!

Molim vas da mi kazete u kom zakonu je regulisana naknada za trudnicko bolovanje i koji se prosek plata uzima?

Pozdrav!
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.832
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom to regulise. Te odredbe su vec citirane, da ne ponavljam. Dakle, procitajte clan 12.
 

fulcrum

Novajlija
Učlanjen(a)
09.07.2010.
Poruke
2
Broj reagovanja
0
Ocigledno se nismo razumeli. Ja pitam za trudnicko bolovanje, a ne za porodiljsko. Na trudnickom bolovanju sam do 45 pred termin porodjaja, a posle na porodiljskom, o kome se prica u ovom zakonu. U clanu 12 se govori o naknadi za porodiljsko odsustvo, negu deteta ili posebne nege deteta, a meni treba obracun za period pre toga, u trudnoci, sto nije obuhvaceno ovim zakonom.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.832
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
65% od proseka vase zarade u poslednja 3 meseca.
 
I

ivan2big

Gost
Pozdrav,imam nekoliko pitanja i molim upucene da mi odgovore:
zena mi je poslednjih 6 meseci zaposlena u privatnom KBC Beogradski (presla iz Klinickog centra zbog vece plate),medjutim vec su se pojavli problemi oko isplata plata koje kasne i po mesec dana i pitanje je kako ce to sve u buducnosti funkcionisati...kako sada stvari stoje tako se cini...
taj projekat izgradnje i pocetak rada doticnog KBC je trebao da predstavlja vrhunac profesionalizma,obecani su savrseni uslovi,ali naravno ispostavilo se da to i nije bas tako u praksi...inace,do tad je u Klinickom radila 7 godina pa nas zanima sledece,ukoliko bi u narednom periodu ostala u drugom stanju:
1) sta se desava sa primanjima ukoliko doticni KBC prestane sa radom u toku trudnickog/porodiljskog odsustva,tj da li od njihovog aktivnog statusa zavise primanja ili je to iskljucivo stvar budzeta?
2) koliko dugo treba da budemo prijavljeni na teritoriji BG-a da bi i za trudnicko dobijala 100% zarade
3) koliko obicno prodje od odlaska na trudnicko do prve uplate,cujem da treba i do nekoliko meseci?
unapred zahvalni!
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.832
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
1. Za prvi mesec poslodavac placa, a posle fond, ali preko poslodavca. Zato se cesto i desava da kasne isplate naknada.
2. Ne znam.
3. Zavisi od poslodavca.

Iskreno, ne stojim najbolje sa ovom materijom. :)
 

caca

Novajlija
Učlanjen(a)
09.11.2010.
Poruke
1
Broj reagovanja
0
Postovani

Imam par nedoumica i bila bih vam zahvalna kada biste uspeli da mi razjasnite. Za porodiljsko odsustvo kao osnovna zarada da li se racuna zarada koja je oznacena kao osnovna u Ugovoru ili na isplatnom listicu na kom je navedena osnovna zarada doprinosi porezi i ostalo. Meni konkretno u Ugovoru stoji jedan iznos a nakon toga je osnovica promenjena pa me zanima sta je validno. Takodje da li se iznos koji je oznacen kao redovan rad-tj.osnovica isplacuje u celosti na porodiljskom odsustvu ili se umanjuje za neki iznos.

Hvala unapred na odgovoru.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.832
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Citirani clanovi zakona su jasni. Dakle, uzima se prosecna ostvarena osnovna zarada uvecana za minuli rad. Pojednostavljeno receno, bitno je ono sto je isplaceno, a ne sta pise u ugovoru, mada tu ne bi smelo da ima razlike.
Naknada za porodiljsko odsustvo se umanjuje samo u slucajevima utvrdjenim u clanu 11. i 12. Na prethodnoj stranici nalazi se tekst navedenih odredbi.
 

dundja

Novajlija
Učlanjen(a)
24.11.2010.
Poruke
1
Broj reagovanja
0
Nalazim se u 4. mesecu trudnoce.Kakve su mi mogucnosti ukoliko mi poslodavac ne uplacuje mesecima doprinose,a komisija mi odobrila bolovanje?Da li da ga prijavljujem?Kome?
 

aisha

Novajlija
Učlanjen(a)
25.11.2010.
Poruke
1
Broj reagovanja
0
U problemu sam. Bila bih vam veoma zahvalna ako biste mi pomogli. Trenutno sam na porodiljskom bolovanju ali imam problem sa nadoknadom. Ja primam platu koja je veca od minimalca ali mi u ugovoru o radu stoji sledece - zarada se obracunava na osnovu koeficijenta za navedeno radno mesto pomnozenog cenom rada na h prema poslednjem objavljenom podatku republickog zavoda za statistiku za prethodni mesec za koji se vrsi isplata, sto ce reci minimalac. I sad sve to ne bi bilo sporno da jedini mesec u kom sam isla na bolovanje (manje od 30 dana, dakle na teret poslodavca)mora da bude obracunat na osnovu ugovora o radu. A ugovor kaze minimalac. Dakle svih ostalih 11 meseci su sporni zbog toga. Kako da se ovo resi? Da li sme da se menja ugovor o radu aneksom pa da se precizira moja zarada? Kom ministarstvu mogu da se obratim za pomoc?
Hvala unapred!
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.832
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Morate razlikovati osnovnu zaradu od ukupne zarade, koju cine osnovna zarada i druga primanja (uvecanje zarade po osnovu minulog rada, naknada topli obrok, i dr.).
Osnovna zarada je vrednost radnog casa pomnozena sa koeficijentom radnog mesta. Dakle, Ugovorom o radu definisana osnovna zarada. Pretpostavljam da je utvrdjeno i sta cine druga primanja. Ali ona se ne uzimaju u obzir prilikom placanja naknade za vreme porodiljskog odsustva.
Aneksom ugovora o radu necete povecati naknadu, jer je ona vec definisana prosecnom osnovnom zaradom uvecanom za minuli rad koju ste primali u proteklih 12 meseci.
 

Ivvana

Novajlija
Učlanjen(a)
30.11.2010.
Poruke
5
Broj reagovanja
0
Na trudnickom bolovanju sam od 01.11., danas sam knjigovodji predala doznake za ovaj mesec, sutra idem na komisiju da bi mi produzili bolovanje do 31.12., a od 01.01.2011. bicu na porodiljskom posto mi je termin 29.01.2011., pa me zanima da li je nadoknada koja se isplacuje za prvi mesec trudnickog koja ide na teret poslodavca 65% od osnovne zarade ili 100% od osnovne zarade kako kaze knjigovodja i ukoliko je moguce isplatiti 100% da li to treba da bude pokriveno nekim papirima ili samo odlukom direktora?

Unapred hvala
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.832
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Po zakonu 65%. Medjutim, moguce je da je Pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom utvrdjena naknada u visini od 100%.
 
Vrh Dno