• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Treći svetski rat "trebalo da počne" u Jugoslaviji

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
Velika Britanija, pod vođstvom "čelične lejdi" Margaret Tačer, najozbiljnije se pripremala za treći svetski rat koji bi počeo u Jugoslaviji. To pokazuju i dokumenti s kojih je, posle tri decenije, skinuta oznaka tajnosti.

Kao i u slučaju Prvog svetskog rata, i ovaj je trebalo da počne u Jugoslaviji, piše britanski "Dejli mejl". U slučaju nužde, Britanija je bila spremna da izvede nuklearni napad na zemlje "iza gvozdene zavese", ali ne i na Sovjetski Savez.


U to vreme najvećih tenzija između Istoka i Zapada, posle sovjetske invazije na Avganistan 1979, državni službenici u Velikoj Britaniji svake dve godine učestvovali su u vojnim vežbama. "Dejli mejl" se dokopao “Ratne knjige”, skripte vežbe izvedene u martu 1981, deset meseci po smrti jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita. Koliko je bila ozbiljna, govori već i to što je ta gigantska ratna igra trajala pune dve sedmice.

U to vreme SSSR vodi Leonid Brežnjev, a SAD Ronald Regan. Odnosi Istoka i Zapada dosegli su najnižu tačku od Kubanske krize iz 1962. godine, kad je svet bio prvi put nadomak nuklearnog rata.
TOK RATA​

Dan 1.

Sve je počelo nagomilavanjem snaga Varšavskog pakta na granice Jugoslavije, 9. marta. Kao i u Prvom svetskom ratu, okidač sukoba je na Balkanu, ističe list. Za Jugoslaviju piše da je nominalno komunistička zemlja, ali se okrenula prema Zapadu.


Tog prvog dana vežbe, Britanija i SAD šalju dodatne trupe u Zapadnu Nemačku, dok stižu izveštaji o ruskim brodovima koji napadaju ribarske brodove u Severnom moru.

Dan 3.


Do večeri 11. marta sukob se već činio neizbežnim. SSSR je nagomilavao trupe na granici prema Turskoj i između Bugarske i Jugoslavije, a NATO pojačava svoje snage u Nemačkoj i Skandinaviji.

Dan 5.


Dva dana posle, kriza je na vrhuncu zbog prodora Varšavskog pakta u Jugoslaviju. Irak napada istočne delove Turske, pogoršava se kriza oko Norveške. U Britaniji ponestaje hrane i benzina, vlada proglašava vanredno stanje.

Dan 7.


Do nedelje 15. marta Varšavski pakt s više od 20 divizija okupirao je Jugoslaviju, Britanija očekuje ruski napad.

Dan 8.


U ponedeljak u šest ujutro Britance su probudili vazdušni udari. Soveti su sa 100 bombardera napali britansku protivazdušnu odbranu. Rusi izvode desant na Norvešku. Poslepodne u drugom vazdušnom napadu gađaju sedam britanskih avio baza, nakon čega Velika Britanija objavljuje rat Sovjetskom Savezu.

Dan 9.


Dan kasnije, stotine Britanaca gine u vazdušnim udarima, dok iz Jugoslavije dolaze informacije da su Sovjeti počeli koristiti hemijsko oružje.

Dan 11.


Do 19. marta Sovjeti su okupirali sever Norveške i polako preuzimaju prednost u borbama u Nemačkoj. Noću u novim udarima gine hiljade građana širom Britanije.

Dan 12.


Nakon još jedne noći pune bombi, u zoru 20. marta Sovjeti koriste nervni plin u napadu na Škotsku i Mančester.

Rusi probijaju granicu Zapadne Nemačke, tamošnji NATO-ov komandant traži nuklearne udare na vojne baze u Istočnoj Nemačkoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Čak ni u vežbi nisu se usudili da udare direktno na Sovjetski Savez.

Nakon svega što se dogodilo, odluka "čelične lejdi" bila je neizbežna, piše list: odobrila je nuklearni napad. Srećom, sve se to desilo u vojnoj vežbi.

(Vesti online)
 
Vrh Dno