Traže se investitori za gradnju hotela i mosta na Kanalu DTD

Nenad988

Novajlija
Grad Novi Sad raspisao je neobavezujući javni poziv za prikupljanje ponuda za gradnju hotela i pešačko-biciklističkog mosta na Kanalu DTD, kod ušća u Dunav.


Poziv je usledio dva meseca nakon što je završen arhitektonski konkurs za projekat hotela i mosta koji je Grad koštao više od dva miliona dinara, a iznenađenje je da se u pozivu investitorima kaže da nisu u obavezi da koriste ideje sa konkursa, nego mogu da predlože alternativna rešenja za hotel i most.

U pozivu se ne objašnjava zašto je Grad odlučio da eventualno odbaci arhitektonske radove koji su plaćeni pozamašnom sumom, ali se navodi da je ideja da se privlačenjem investicija i otvaranjem novih radnih mesta poboljša kvalitet života lokalnog stanovništva.

Ponuđač osim svoje ideje kako će izgledati hotel i most, treba u pismu da predloži iznos ulaganja, način finansiranja, okvirni poslovni plan, vremenski rok za realizaciju investicije i da priloži druga prateća dokumenta. U pozivu lokalna vlast navodi i da ponuđači imaju pravo uvida u dokumentaciju posle potpisivanja izjave o čuvanju poverljivih podataka, mada se ne objašnjava šta je poverljivo u projektu gradnje hotela i mosta na Kanalu DTD koji se u urbanističkim planovima nalaze decenijama.

Grad je naveo i da će nakon roka za dostavljanje pisama o zainteresovanosti, što je 8. novembar, uraditi analaizu i odlučiti hoće li nastaviti potragu za investitorima za gradnju hotela i mosta.

Arhitektonska rešenja koja su pristigla na nedavni konkurs možete pogledati OVDE, a podsetimo da je pešačko-biciklistički most prema planovima iz Strategije održivog razgoja grada trebalo da se gradi 2020. godine. U tom planu procenjana vrednost gradnje mosta je bila oko 14 miliona dinara, ali predložena rešenja i ideje sa nedavnog arhitektonskog konkursa su evidentno skuplja jer nisu samo obični prelazi preko vodene površine poput postojećih mostova preko Kanala DTD.
 
Vrh Dno