• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Toma Zdravković

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
spek-toma.jpg
20. novembar 1938. Pečenjevce — 30. septembar 1991. Beograd​
srpski pevač narodne muzike, kompozitor i pesnik

Rođen u Aleksincu, ali se ubrzo sa roditeljima seli u Pečenjevce, rodno mesto svoga oca, u blizini Leskovca. Kao vrlo mlad je prešao u Leskovac zbog nezaposlenosti. Bio je boem, a srpski list „Kurir“ ga čak naziva i prvim boemom srpske narodne muzike. Četiri puta se ženio. Iako je alkohol bio najveći neprijatelj njegovog zdravlja, do poslednjeg dana je pio. Dugo se mučio sa rakom prostate, ali se nije pridržavao saveta lekara.

Toma Zdravković je bio čovek koji bi jednoga dana bio ekstremno bogat, a već sledećeg nije imao ni za hleb i mleko. Veruje se da kada je umro, nije imao para ni za sahranu, jer je navodno sve potrošio na poroke. Preminuo je 30. septembra 1991. godine u Beogradu, gde je i sahranjen na Centralnom groblju.

Na dvadesetogodišnjicu smrti u Gradskom parku u Leskovcu je otkriven njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u selu Pečenjevce spomen ploča sa natpisom: „Dao sam vam svoju dušu...“.

Svoju pevačku karijeru je započeo prvo u Leskovcu, a zatim i u Beogradu, u kafanama. U početku je imao vrlo malo uspeha, ali je kao već iskusan pevač dočekao eru masovne proizvodnje ploča i kaseta, te je vrhunac svoje slave doživeo 1980ih.

U većini njegovih pesama violina daje melanholičnu atmosferu. Uglavnom je tekstove za pesme sam pisao i skoro uvek su bile autobiografske. Reč je o kafanskim, ljubavnim pesmama, kojima dodatni duh daje njegov umirujući glas, u kojima se uglavnom govori o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.

Iza sebe je ostavio mnoštvo pesama koje su i dan danas veliki hitovi. Neke od najpoznatijih su „Da l‘ je moguće“, „Branka“, „Dotak’o sam dno života“, „Kafana je moja sudbina“, „Prokleta nedelja“ itd.

Tomin veliki prijatelj Kemal Monteno je napisao pesmu o njemu, koju je Toma snimio, „Pesme moje“.

Njegov rođeni brat, Novica Zdravković, je takođe pevač narodne muzike.

Toma Zdravković se pojavljuje u ulozi pevača u dva filma (Balkan Ekspres 1983. i Bolje od bekstva 1993) i dve TV serije (Doktorka na selu 1982. i Bolji život 1987).​
Toma_Zdravkovic.jpg
SINGLOVI​
Godina 1963.​

1. Što te večeras nema
2. Žena mog prijatelja
3. Deca zemlje
4. Esađerata

Godina 1967.​

1. Cvetak mali s rosom razgovara (duet Milina Stefanović)
2. Kad se laste vrate (duet Milina Stefanović)
3. Kad zora zarudi (duet Milina Stefanović)
4. Sinoć zvezda s neba pade (duet Milina Stefanović)​
1. Detelina s' četir' lista
2. Idem u armiju
3. Još uvek te, draga volim
4. Sinoć zvezda s neba pade​
Godina 1968.​
1. Dan po dan
2. Sva u belom
3. Buket belih ruža
4. Gde si bila devojčice​
1. Noćas sam tužan, Ciganko moja
2. Marta
3. Nikad neću da te zaboravim
4. Anđela

Godina 1969.​

01. Duška "Beogradsko proleće 69."​
1. Ja nemam baš nigde nikog na ovome svetu
2. Voli me do sutra​

Godina 1969.​

1. Ja nemam nikog na svetu
2. Rogonja
3. Voli me do sutra
4. Kamena stena

Godina 1969.​

1. Odlazi, odlazi II nagrada publike "Ilidža 69."
2. Sjetićeš se mojih riječi
uz narodni ansambl Ismeta Alajbegovića Šerbe

Godina 1969.​

1. Nedžmija
2. Noći su tužne sve
3. Ljubavi, živote moj
4. Neću plakati zbog tebe
uz Ansambl Ace Stpica

Godina 1970.​

01. Sliku tvoju ljubim
02. Danka
Narodni orkestar RT-Beograd pod vodstvom Miodraga Jašarevića
Ansambl Ace Stepića​
1. Kad se voli što se rastaje
2. Beograde ponositi
3. Idi zauvek
4. Tamburaši, tamburaši​
Godina 1971.
1. Poslednje pismo "Beogradski sabor 1971."
2. Sudbino
Narodni orkestar RTV Beograd pod vodstvom Miodraga Jasarevića i Narodni ansambl Žarka Josipovića Škule​
Godina 1972.​

1. Živorade
2. Bez ljubavi

1. Noćas sam tužan, ciganko moja
2. Majci za rođendan​
Godina 1973.​

1. Prokleta nedelja
2. Nado, Nado
Narodni orkestar RTV Sarajevo pod vodstvom Jovice Petkovića​
Barca-legenda_763698134.jpg
ALBUMI​

1971.

1. Ljubavi, živote moj
02. Nedžmija
3. Boli, boli (Ilidža 1970)
4. Kad se voli što se rastaje
5. Dete ulice
6. Tamburaši, tamburaši
7. Odlazi, odlazi (Ilidža 1969)
8. Rastajemo se
9. Noći su tužne sve
10. Neću plakati zbog tebe
11. Danka
12. Idi zauvek

1976.​
"Nikad neću da te zaboravim"

1. Ja nemam prava ni na kakvu sreću
2. Lele, lele, ciganko
3. Noćas sam tužan, ciganko
4. Sudbino
5. Sutra se vraćam kući
6. Majci za rođendan
7. Sliku tvoju ljubim
8. Zašto, cigo, tužnu pesmu sviraš
9. Što te večeras nema
10. Nikad neću da te zaboravim

1979.
"Umoran sam od života"​

1. Umoran sam od života
2. Prokleta nedelja
3. Danka
4. Rastajemo se
5. Nada
6. Za tebe Ćavale druže
7. Idi zauvek
8. Rođendan bez tebe
9. Majci za rođendan
10. Marta

1981.
"Čekaj me"​

1. Čekaj me
2. Pustite me da živim svoj život
03. Kamena stena
4. Što te volim kad si tuđa
5. Praštam ti sve
6. Posle čaše vina
7. Zbogom moja mladosti
8. Ana
9. Dva smo sveta različita

1982.​
"Prokleta nedelja"

1. Majci za rođendan
2. Kad se voli što se rastaje
3. Lele,lele,ciganko
4. Ljubavi živote moj
5. Danka
6. Noćas sam tužan,ciganko moja
7. Prokleta nedelja
8. Umoran sam od života
9. Što je tužna tako ova noć
10. Rastajemo se
11. Što te večeras nema
12. Tamburaši,tamburaši

1983.​
"Dva smo sveta različita"

1. Tužno leto
2. Žena druga mog
3. Oj, Dunave Dunave
4. Sliku tvoju ljubim
5. Dete ulice
6. Ej, Branka Branka
7. Izgubljeni u životu
8. Dva smo sveta različita
9. Sviraj te mi tiho, tiše
10. Zaboravljam pesmu

1984.​
"Dotak'o sam dno života"

1. Dotak'o sam dno života
2. Svirajte noćas samo za nju
3. Ostala je samo uspomena
4. Šta je to u meni
5. Ludi Tomi
6. Za Ljiljanu
7. Gde si sada
8. Dođi moja tugo
9. Ružan kao đavo
10. Rogonja

1986.​
"E moj brate"

1. E, moj brate
2. Ti si ono sve sto znam
3. Odvukla mi dušu preko jezera
4. Dete ulice
5. Ja plaćam
6. Zaljubih se, pa se kajem
7. Aleksandra
8. Zaboravljam pesmu

1987.​
"Dal' je moguće"

1. Dal je moguće
2. Pukla žica na gitari
3. Fatima
4. Ostao sam sam
5. Pesme moje
6. Žena je plakala
7. Ja nemam prava
8. Sviraj, sviraj nepoznati druže

1988.​
"Evo me opet"​

1. Svirajte Cigani
2. Da mi je stari živ
3. Dal ima neko
4. Tužne noći
5. Vozovi moji prolaze
6. Osmice
7. Izgubljene ljubavi
8. Pustite me da živim svoj život

1990.​
"Kafana je moja sudbina"

1. Kafana je moja istina
2. Haj, zaigraj
3. Zelena reka
4. Jelena
5. Ruže
6. Sećaš li se, Sanja
7. Majko
8. Plakala je
9. Šta će mi život​

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.520
Horoskop
Ribe
Odgledala sam film Toma.
Onaj dečko Bjelogrlić je sve bolji u režiji, a po oprobanom Tarantinovskom receptu, napravio je film u kome se prepliću sadašnjost i prošlo vreme i sve to sa puno dobre muzike. Recept za apsolutni uspeh!
Glavni glumac (na žalost ne pamtim imena) potpuno dominira harizmom u filmu. On kao da je u boji a svi ostalu crno beli.
Odličan izbor glumaca, emotivna priča...
Kao veliki poštovalac Tominih pesama i Tarantinovih filmova, ovaj film mi je legao maksimalno. ❤️

Живота

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
28.03.2019.
Broj reagovanja
1.999
Horoskop
Ribe
Jedino je šminka i maska podbacila, taj deo je loše odrađen "Toma" sa onim veštačkim nosem od plastelina deluje pomalo groteskno kao kad se inspektor Kluzo onako nevešto maskira! Inače film nisam gledao ali sam čuo iz više izvora da je dobar. Postoji jedna začkoljica vezana za Tominu biografiju, tačnije za mesto njegovog rodjenja. Negde piše da je rodjen u Aleksincu a negde u Pečenjevcima. Znam da u Pečenjevcima postoji kafana "Tomina Priča". Ono što je najverovatnije istina jeste da je Toma rodjen u Aleksincu igrom slučaja ali da je odrastao u Pečenjevcima i da su njegovi odatle. Za one koji malo slabije poznaju zemljopis, Pečenjevce je mesto na jugu Srbije izmedju Niša i Leskovca, inače poznato po dobrim paprikama!

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.520
Horoskop
Ribe
Što se tiče "veštačkog nosa" i šminke, to je toliko nebitno u filmu da su mogli da mu zalepe i samolepljivi papirić na kome piše "nos". Kao što rekoh, tumač Tominog lika, glavni glumac, je toliko dobar u toj ulozi da mu scenografija i šminka ne dopiru ni do kolena. Sjajan momak, nadam se da će mu pružiti još prilika na domaćoj sceni i da će biti možda i najbolji glumac ikada na ovim prostorima. Da sam ja pokojni Toma, rekla bih "ovaj momak neka tumači moj lik.
Inače, film ne znam koliko je autobiografski, ipak je to igrani film koji treba da animira publiku sa svojim zapletom a ne dokumentarac. Ipak, u filmu se pominje podatak da je rođen u Aleksincu i da se porodica potom preselila u Pečenjevce.

Живота

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
28.03.2019.
Broj reagovanja
1.999
Horoskop
Ribe
Ne biK se složio da je šminka nebitna, dapače, utiče na sveukupan dojam, barem kada je moja malenkost u pitanju. Ko je gledao film Staljin iz 1992. godine, Robert Duvall tumači lik Staljina, toliko dobro je šminka odradjena da imaš utisak da je lično Staljin vaskrsao i glumio u filmu o samom sebi!

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Slažem se da Tomin nos u filmu nije najbolji. Moglo je to bolje, nisam gledao film, video sam samo najavu. Ali mi se zato dopada Tamara Dragićević. :laugh:

Живота

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
28.03.2019.
Broj reagovanja
1.999
Horoskop
Ribe
Da, na "Silvanin" nos nemam zamerke, kao ni na ostale delove tela... čak-šta-više!

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Odgledah i ja film. Pre gledanja, dakle samo slušajući i čitajući vesti, najave i komentare, kao i gledajući neke inserte, pomislih kako gospodin Milan Marić nije dovoljno dobar za lik Tome. Uopšteno, njegovom telentu se inače svi dive, dobio je silne nagrade, ali meni je to nekako uvek bilo mlako, bez mnogo žara. Ne znam, ja nekako volim da sve "puca" :D meni treba karakter. Marića sam gledala u par domaćih serijica i bio mi je nekako isti. I sada, kao Toma, tu je gde je i bio na nekoj mojoj rang listi. Maska je loša, on apslutno za to nije kriv. Ima neku emociju, vidi se da ga je ponela sveopšte euforija. Film je spektakl. Dobar je Bjelogrlić i zaista sve što je do sad radio, sve je bilo izvanredno i Montevideo i Senke i Baranda... Ali ovo, pa kako da kažem, vidi se da je u saradnji sa Joksimovićem, da je tu osim ideje umešao prste i neko ko ume da dobro proda stvari i nanjuši komercijalu. Ide priča kroz vreme, ali meni je to daleko od Tarantina. Jeste, emocija je fantastična, smejali smo se i plakali 2,5 sata, ne možeš da ostaneš ravnosušan, ali po mom mišljenju možda je nešto moglo jače i bolje :)
Ne bih da zvučim kao oni koji iz fotelje kritikuju Noleta ili sastavljaju reprezentaciju, možda je mom utisku i doprinelo to što sam čula samo reči ćhvale i ponesena tolikom euforijom i entuzijazmom, očekivah više. Čula sam da će napraviti i seriju, možda će razraditi ono što su skratili, pa će to sve dođi na svoje.
Rezime, uspeli su da pesmom i pričom izazovu emociju na prvu loptu kod publike. Mislim da s obzirom na vreme u kojem živimo, ta emocija nam fali! Silvana jeste sjajna. Pesma koja je napisana kao duet Tome i Silvane, podseća na ono vreme, dira. Andrija Kuzmanović koji igra menadžera je fantastičan, kao i uvek i u svemu. On mi je doneo više emocije od Marića.
Nije izgubljeno vreme pogledati film, može se možda pogledati i dva -tri pura... ali nije spektakl koji sam očekivala!
E da, volim ja i Joksimovića da čujem ponekad, dobra muzika i tekstovi za neka raspoloženja.

Живота

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
28.03.2019.
Broj reagovanja
1.999
Horoskop
Ribe
Što se tiče Bjelogrlića moram priznati da mi nije baš najomiljeniji lik. Video sam ga pre par godina u ulici Vuka Karadžića, parkira se neki besan auto iz njega izlazi Bjela, RayBan-ke na očima, tompus u ustima, na ruci zlatan sat... podsetio me na one latinoameričke narko-bosove. Ne volem razmetljive tipove!

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.520
Horoskop
Ribe
Ko je gledao film Staljin iz 1992. godine, Robert Duvall tumači lik Staljina, toliko dobro je šminka odradjena da imaš utisak da je lično Staljin vaskrsao i glumio u filmu o samom sebi!
Meni je to toliko dobar film da nisam ni obratila pažnju na šminku dok ti sada nisi pomenuo! 💪
Neću dalje u off, ovo je tema o Tomi.

Vrh Dno