Tko u vama prevladava, Dr. Jekyll ili Mr. Hyde?

anuška

Poznata ličnost
Član
Većina nas pogledala je popularni film Dr. Jekyll ili Mr. Hyde, koji je ušao u klasike kinematografije. U savremenom literarnom klasiku Roberta Louisa Stevensona govori se o dvostrukoj osobnosti osobe, onoj dobroj i onoj lošoj, na temelju sledećeg scenarija:

Poznati lečnik istražuje neobične moći koje ima redak cvet iz Amazonije. Njegov eksperiment sa psihotičnom biljkom poklapa se sa serijom sadističkih ubojstava. Kada sazna da kruže glasine kako redak cvet može da oživi “mračnu stranu” čoveka, doktor Dr. Jekyll počinje da istražuje moći koje cvet ima, a koje bi mogle da dovedu do velikih i važnih otkrića u savremnoj psihologiji. Ali, svakoga puta kada Dr.Jekyll isproba biljku, pojavi se novi leš, zbog čega doktor počinje da veruje kako je njegova “mračna strana” počela da živi vlastiti život. Konačno shvati da je jedini način da se reši ovog prokletstva da se stavi na milost i nemilost suda. Zbog toga doktor unajmi susosećajnu advokatkinju, poznatu po tome što ne izbegava “izgubljene slučajeve”. Ona uspeva da dokaže da je doktor Jekyll mentalno nestabilan i odvode ga u ludnicu gdje služi doživotnu robiju. Međutim, dok je dobri doktor na sigurnom, zaključan u ludnici, njegov zli alter ego, raspoložen za nova ubojstva, luta gradom potpuno slobodan.


Ovo je drastičan primer podvojene ličnosti, ali ima zanimljiv kontekst. Bavi se slučajem kada neka osoba ima izraženi alter ego, odnosno u njoj se kriju dobra strana osobnosti (ugledna i pozitivna osoba), ali i ona loša (mračna i opaka). Da li se u vama kriju Dr. Jekyll ili Mr. Hyde, naravno, u mnogo blažoj verziji od opisane?
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Nekada davno stari Cheroki je svom unuku ispričao jednu životnu istinu:
- U unutrašnjosti svakog čoveka se vodi bitka, kao borba između dva vuka, prava svakodnevna borba u unutrasnjosti svakog od nas.
Pri tom, jedan vuk predstavlja zlo: predstavlja bes, zavist, ljubomoru, tugu, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivicu, greh, srdzbu, inferiornost, laž, lažni ponos, egoizam...
Drugi vuk predstavlja dobro: predstavlja ono što pruža užitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobroćudnost, srdačnost, darežljivost, istinu, saosećanje i veru.

Mali Indijanac se zamisli na nekoliko trenutaka. Sve svoje misli vredno usmeri na razmišljanje o dedinim rečima, pa ga zapita;
- Deda...i koji vuk na kraju pobedi?
Stari Cheroki odgovori sa smeškom na svom starom licu:
- Pobeđuje uvek onaj kojeg hraniš...
 

Aleksija

Oportunistkinja
Član
Trenutno preovladava dobar lik, ili dobri vuk. :) Mada je bilo situacija kada je preovladavao zloća. Sve zavisi od situacije, okolnosti, potrebe. Zavisi na kakve vukove naidješ tokom života. Ne vredi da tada preovladava dobrica ako naletiš na nekog zloću. ;)
 

maki

Nindža
Član
Dobrica sam....izbegavam svađe,nastojim da sve i svakoga razumem i zato me ljudi olako shvate,misle da sam naivna.....misle kako mogu da me zeznu kad i kako hoće.....ali.......kažu ,,Ko tebe kamenom,ti njega hlebom. Kad te ošamare pruži drugi obraz...,,
kod mene važi ,,Oko za oko,zub za zub.,,...kad tad dođe cica na kolica....stara sam ja čekalica....
 

šufnudla

neprilagođena
Član
Priča o dr. Džekilu i mr. Hajd-u ukazuje na šizofreniju (samo dve ličnosti). Kod mene je stvar ozbijnija, nas ima više (mislim da se radi o "polifreniji")
 
Vrh Dno