• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Tibetanski španijel

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Psi za pratnju i razonodu

Zemlja porijekla:
Tibet

Namjena:
Pas za društvo i pratnju


gypsyrms04rubob.png

Porijeklo:
Tibetanski španijel je pasmina poznata već preko 2000 godina, a potječe sa Himalaje u Tibetu. Pasmina je bila uzgajana od strane tamošnjih budističkih redovnika koji te pse nikada nisu prodavali već su ih pokljanjali isključivo bliskim prijateljima. Legenda kaže da su tibbiji bili trenirani za okretanje kotača za molitvu u samostanima. Iako ova informacija vjerojatno nije točna, oni su ipak služili redovnicima kao društvo. Zbog svog dobrog vida i sluha, tibbiji su služili kao stražari tako što su ležali na visokim krovovima samostana, te bi lajali, upozoravajući redovnike i tibetanske mastife, ako bi se netko približio. Ova pasmina je prvi puta došla u englesku 1898. godine, ali ih se vrlo malo parilo sve do završetka drugog svjetskog rata. Prebacivanje u USA je započelo 1966., te je ubrzo 1971. godine formiran prvi Klub tibetanskih španijela u Americi. U Hrvatskoj ovih čistokrvnih pasa ima vrlo malo, dok se pak često mogu pronaći križanci ove pasmine (iako izgleda skoro isto, očita razlika se vidi u duljini njuške).Izgled:
Iako spada pod španijele, tibetanski španijel nikada nije zapravo bio korišten za lov, već je od početka služio isključivo kao društvo čovjeku. To je vrlo malen pas koji naraste do 25 cm u ramenima i ne teži više od 7 kg. Skladno je građen, sa repom postavljenim visoko na leđima. Što se tiće proporcija, malo je duži u odnosu na visinu. Iako je malen pas, vrlo je mišićav za svoju veličinu. Ima velike tamne oči koje odaju dojam inteligencije.Dlaka i njega:
Tibbiji ima krzno srednje dužine sa poddlakom. Dlaka im je svilene teksture, glatka na glavi i na prednjim nogama. Rep i stražnji dio nogu mu krasi nešto duža i čupavija dlaka, a oko vrata ima dužu, gušću dlaku nego na ostatku tijela. Ženke obično imaju manje krzna nego mužjaci. Najčešće se pojavljuje u zlatno ili svijetloj krem boji, iako su u pravilu sve boje dozvoljene, pa tako i kombinacija boja. Dozvoljene su bijele oznake po nogama i prsima. Dlaka tibetanskog španijela ne zahtijeva puno njege. Dovoljno je češljati ga jednom tjedno kako se dlaka ne bi zapetljavala, osim u vrijeme kada mijenja dlaku, tada je potrebno redovitije četkanje i češljanje. Izuzev dlake, tibbiji ne zahtijevaju puno njege - redovito rezanje noktiju, čišćenje ušiju, te kupanje po potrebi (kad se zaprlja).Karakter:
Tibetanski španijel je vrlo inteligentna pasmina. Mirnog je karaktera i u pravilu ne laje bez razloga. Ovo je pas za sve one koji žele da se pas veže za njih i od kojeg očekuju potpunu poslušnost. To su vrlo sretni i odani psi, te izrazito obiteljski nastrojeni. Ne prihvaćaju strance olako, ali ako vide da njegova obitelj prihvaća tog stranca, uskoro će ga i oni prihvatiti. Vrlo su dobri s djecom, ali ne podnose grubo odnošenje i zadirkivanje. Što se tiće drugih životinja u pravilu se dobro slaže s njima, ako ih se navikne jedno na drugo od malih nogu, iako se nadzor svejedno preporuča. To su uglavnom vrlo tihi psi osim ako se radi o nekom neznancu na vratima ili nekom neobičnom zvuku u blizini, na što će vas svakako upozoriti lavežom. Vrlo su dobri psi čuvari jer se njihov zaštitnički instinkt temelji na izrazitoj odanosti prema obitelji. Jedina im je mana što su često nervozni.Odgoj:
Tibetanskog španijela je lako odgojiti i trenirati, jer brzo shvaća što se od njega traži. Vrlo su inteligentni i poslušat će vas u svemu jer imaju jaku želju da ugode vlasniku. Učinit će bilo što da dođu do vaše pozornosti. Ipak u treningu s njima budite dosljedni, jer znaju biti tvrdoglavi s obzirom da im je to prirodno urođeno. Vrlo ih se lako uči kućnom redu uz, naravno, strpljenje, ljubav i pozitivan poticaj.

 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Tjelovježba:
S obzirom da to nisu pretežito energični psi, nije im potrebno puno kretanja kako bi ostali u dobroj kondiciji. Vrlo se dobro prilagođavaju životu u stanu, te zahtijevaju kratke šetnje par puta na dan, uz kratko istrčavanje.

Tibetanski španijel je prvi pas kojeg sam ovde objavila. Spada u manje vrsta pasa ali meni je najdraža jer njoj pripada moj kućni ljubimac Tibi.
 
Vrh Dno