Teorija struna

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Teorija struna, poznata i pod nazivom Teorija svega, je fizička teorija koja pokušava ujediniti sa jedne strane kvantnu mehaniku, čiji su zakonu na subatomskom nivou nasumični i haotični i sa druge strane, teoriju relaviteta na makro nivou, čiji su zakoni tačno predodređeni. Problem kod zakona na suboatomskom nivou i zakona na makro nivou je što kada dođe do njihovog ''spajanja'' dolazi do haosa, potpunog besmisla svega što postoji i bez mogućnosti predviđanja postojanja univezuma, ali i bez objašnjenja kako je on zapravo nastao.
Teorija struna je teorija koja pokušava to sve da ujedinini u jedno smisleno objašnjenje, polazeći od pretpostavke da postoje sitnije čestice od kvarkova u vidu sitnih vibirajućih niti energije, nazvanih strune. Te strune bi , prema teoriji bile, šestodimenzionalne i tu je prvi naučni problem: kako dokazati postojanje više dimenzija ukoliko mi sami orbitiramo u tri prostorne dimenzije i jednu vremensku. Drugi veliki problem ove teorije je što je najverovatnije nemoguće praktičnim eksperimentom dokazati postojanje tih struna, ali naučnici veruju da bi mogli naći posredne dokaze, što i čine ispitivanjima u Cernu na velikom akceleratoru atoma, gde se nadaju da će uspeti da primete nedostajanje jedne čestice pod nazivom graviton i čije bi nepostojanje ukazalo da je ona ''procurila'' u drugu dimenziju. Ovakav dokaz ne bi u isto vrmee dokazao teoriju struna kao apsolutno tačnu, ali bi definitivno pokazao da je nauka na dobrom putu.

Sve ovo mnogo slikovitije predstavlja ovaj sjajan dokumentarac o teoriji struna u tri dela koji definitivno golica maštu svih naučnika, ali i entuzijasta ( poput mene :D ) 

Icy

White Wolfess
Samo da se zapljunem u temi, čula dosta o teoriji, davno imala prilike o istoj diskutovati (sa onima koji ipak o tome imaju nekog pojma spram mene :) ) i vrlo rado ću pogledati video materijal, pa da ćaskamo :)
 

Icy

White Wolfess
Šta se desilo sa linkovima? Ili to samo kod mene neće da ih učita? A baš sam imala volju da odgledam ovo natenane pa da prokomentarišem.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Videcu da nadjem neke druge snimke, mada velika steta, stvarno sjajan dokumentarac
 

Icy

White Wolfess
I ja pretrazujem net, moguće da je neki drugi naziv. Baš su morali to da uklone, a onolika piraterija muzike stoji...
 
Vrh Dno