Teorija struna

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Teorija struna, poznata i pod nazivom Teorija svega, je fizička teorija koja pokušava ujediniti sa jedne strane kvantnu mehaniku, čiji su zakonu na subatomskom nivou nasumični i haotični i sa druge strane, teoriju relaviteta na makro nivou, čiji su zakoni tačno predodređeni. Problem kod zakona na suboatomskom nivou i zakona na makro nivou je što kada dođe do njihovog ''spajanja'' dolazi do haosa, potpunog besmisla svega što postoji i bez mogućnosti predviđanja postojanja univezuma, ali i bez objašnjenja kako je on zapravo nastao.
Teorija struna je teorija koja pokušava to sve da ujedinini u jedno smisleno objašnjenje, polazeći od pretpostavke da postoje sitnije čestice od kvarkova u vidu sitnih vibirajućih niti energije, nazvanih strune. Te strune bi , prema teoriji bile, šestodimenzionalne i tu je prvi naučni problem: kako dokazati postojanje više dimenzija ukoliko mi sami orbitiramo u tri prostorne dimenzije i jednu vremensku. Drugi veliki problem ove teorije je što je najverovatnije nemoguće praktičnim eksperimentom dokazati postojanje tih struna, ali naučnici veruju da bi mogli naći posredne dokaze, što i čine ispitivanjima u Cernu na velikom akceleratoru atoma, gde se nadaju da će uspeti da primete nedostajanje jedne čestice pod nazivom graviton i čije bi nepostojanje ukazalo da je ona ''procurila'' u drugu dimenziju. Ovakav dokaz ne bi u isto vrmee dokazao teoriju struna kao apsolutno tačnu, ali bi definitivno pokazao da je nauka na dobrom putu.

Sve ovo mnogo slikovitije predstavlja ovaj sjajan dokumentarac o teoriji struna u tri dela koji definitivno golica maštu svih naučnika, ali i entuzijasta ( poput mene :D ) 

Icy

White Wolfess
Član
Samo da se zapljunem u temi, čula dosta o teoriji, davno imala prilike o istoj diskutovati (sa onima koji ipak o tome imaju nekog pojma spram mene :) ) i vrlo rado ću pogledati video materijal, pa da ćaskamo :)
 

Icy

White Wolfess
Član
Šta se desilo sa linkovima? Ili to samo kod mene neće da ih učita? A baš sam imala volju da odgledam ovo natenane pa da prokomentarišem.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Videcu da nadjem neke druge snimke, mada velika steta, stvarno sjajan dokumentarac
 

Icy

White Wolfess
Član
I ja pretrazujem net, moguće da je neki drugi naziv. Baš su morali to da uklone, a onolika piraterija muzike stoji...
 
Vrh Dno