• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Svi za ukidanje PDV-a na bebi opremu

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Svi za ukidanje PDV na bebi opremu

Beograd -- Peticija s više od 180.000 potpisa za ukidanje PDV-a i ograničavanje marži na bebi opremu predata Skupštini Srbije. Akciju podržao državni i politički vrh.

2649513894f63356bb4f8f909826199_orig.jpg

Tanjug
Ukidanje PDV-a tražio je i predsednik Srbije Boris Tadić.
Roditelji sa bebama i kolicima, kao i organizatori akcije “Glasaj za bebe”, noseći kutije sa potpisima, prvo su prošetali centrom Beograda od Trga Republike do Doma Narodne Skupštine, gde su potpise i predali predsednici Skupštine Srbije.
Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović je objasnila da postoje dve formalne mogućnosti da se inicijativa konkretizuje – Vlada Srbije ima mogućnost da donose uredbu kojom bi to pitanje regulisala ili da se ukidanje PDV i ograničavanje trgovačkih marži reguliše zakonom.

“Bilo bi jako dobro da vlada što pre pošalje zakonski predlog, a mogu aklamacijom, svi poslanici, bez obzira što se nalazimo u periodu pred izbore, da sednu i da se na ovom pitanju ne delimo. Ovo je prilika da Srbija bude jedinstvena i da oceni da je njen interes borba za bebe”, naglasila je Djukić-Dejanović.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je danas od Vlade Srbije da pronađe rešenje za ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe, potvrđeno je za B92 rečeno u kabinetu predsednika Republike.

Peticiju u akciji "Glasaj za bebe" organizovali su Fond B92, Udruženje "Roditelj", portal "Bebac" i servis "Halo beba".

Potpisivanje peticije počelo je 2. marta i tokom sedam dana građani su imali priliku da u više od 50 gradova Srbije podrže akciju koja se zalaže za ukidanje PDV i ograničenje trgovačke marže, što bi opremu i hranu za bebe učinilo mnogo pristupačnijom roditeljima.
13305122094f63356bc28f7142965556_v4%20big.jpg

Tanjug
Organizatori peticije za ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe, roditelji sa bebama i kolicima prvo su se okupili na Trgu Republike u Beogradu i potom su krenuli u šetnju do Doma Narodne skupštine, gde su Slavici Đukić Dejanović predali potpise građana koji su podržali tu inicijativu.

Inicijativu su podržali i predsednica parlamenta Dejanović, potpredsednica vlade zadužena za privredu Verica Kalanović, SNS-a kao i brojne ličnosti iz političkog i kulturnog života.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić kaže da je važno da nakon današnjeg razgovora u Vladi Srbije inicijativa što pre bude konkretizovana i da se nađe u parlamentu. On je podsetio da je pre nekoliko godina postojala takva inicijativa koja tada nije bila realizovana.

“Zbog toga sada ne bi trebalo da se odugovlači u konkretizovanju ove inicijative”, naveo je Matić.
9186956264f63356bd0eb0410893442_v4%20big.jpg

Slavica Đukić Dejanović je navela da će čim u skupštinu stigne predlog zakona za ukidanje PDV-a na bebi opremu i hranu sazvati sednicu parlamenta i pozvati sve šefove poslaničkih grupa i predložiti im da to bude jedina tačka dnevnog reda.

“Ako se složimo bilo bi divno da, bez rasprave, aklamacijom samo to izglasamo. To je neka ideja koja je iznedrena u razgovoru sa organizatorima inicijative, a ja sam spremana da je realizujem”, naglasila je predsednica parlamenta.

Organizatori peticije, će od Skupštine Srbije prošetati do Vvlade Srbije, gde bi trebalo da razgovaraju sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i nadležnim ministrima.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=03&dd=16&nav_category=12&nav_id=591492

Čika Toni potpisao (jedna od retkih stvari koju sam u poslednje vreme potpisao), doduše Veran Matić da mi nudio da potpišem ..... ne bih, pa da je ne znam šta ....
Nego vidim svi su za to .... pa pobogu drugovi i drugarice, dame i "gospodjo" šta Vas je do sada sprečavalo da i pre početka predizborne kampanje to uradite ..... sram Vas bilo !!!!

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
.........slazem se Tony............gde su bili ranije.......
.....i ja sam dala doprinos ovoj akciji svojim potpisom..........iako ne volim ovakve namestene peticije.........:unsure:

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Sto ja imam osecaj da ce posle izbora sve da se vrati

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Mozda i nece ali ce podici namete na neke druge proizvode od vitalne vaznosti.Ipak drzava mora puniti kasu ;)

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Lepa akcija i iskreno se nadam da ce sve na kraju biti kako se i prica.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Možda, ali meni se jako dopadaju inicijative B92.

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
........i meni su sasvim ok....... mada je ovo jedina gde sam dala svoj doprinos

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Milica Bisić: Ukidanje PDV na opremu za bebe nikome neće doneti korist

Ukidanje poreza na hranu i opremu za bebe smanjiće budžetske prihode, a nikome neće doneti korist. Ta mera će koristiti samo "snalažljivim prodavcima", a manji prihodi u budžetu će značiti i, recimo, manje sredstava za dečje dodatke, ocenila je ekonomistkinja Milica Bisić.
220027_blizanci01-public-shutterstock_f.jpg
- Zahtev za ukidanje poreza na dodatu vrednost (PDV) na bebi hranu i opremu je ili dobronameran, ali naivan predlog, ili zgodan propagandni slogan koji lako može da stekne simpatije - ocenila je bivša zamenica ministra finansija.

Ona je ukazala je da jedno od osnovnih pravila dobre politike javnih finansija nalaže da se socijalna politika vodi na strani rashoda, a ne prihoda budžeta.

- To znači da bi bilo bolje da se kreatori te ideje, ali, što je važnije, i cela stručna i politička javnost, zamisle kako da se stvore uslovi u kojima će ljudi raditi, zaraditi i platiti porez, umesto što se svi utrkuju da predlože ko i na šta ne treba da ga plati - rekla je Bisićeva.

Ona smatra da nedavna dopuna ideje da se uz ukidanje PDV na opremi i hranu za bebe ograniči i marža, govori da ni zagovornici te ideje nisu sigurni da se ukidanjem PDV na bebi opremu mogu smanjiti cene.

- Ali to tek stvara pitanja. Koja marža, kako se meri i kontroliše? I na koju bebi opremu - zapitala je Bisićeva.

Ukidanjem PDV-a, cena neke cucle bi mogla da opadne i 18 odsto, ali se već sutradan može na tržištu pojaviti cucla druge boje i kvaliteta čija se cena zbog toga ne može porediti sa prvom koje neće ni biti u prodaji, priča ona.

- Pri tom, nije reč o "zlim i pohlepnim" proizvođačima ili prodavcima bebi opreme, već o prirodnom profitnom motivu koji uvek postoji i koji je neophodan za uspešan posao - rekla je ona.

Bisićeva je postavila i pitanje ko će da odredi šta je sve bebi oprema i da li sva ta roba treba da bude oslobođena PDV.

- Da li samo pamučne ili i pampers pelene? Da li sve flašice i kadice, ili samo neke? Da li samo one koje su neophodne ili i 'luksuzne'? I ako ne luksuzne, šta je luksuz u bebi opremi - rekla je Bisićeva.

Republičkom parlamentu u petak je predata peticija sa više od 180.000 potpisa građana koji su podržali ukidanje PDV-a i ograničavanje marži na opremu i hranu za bebe.

Premijer Mirko Cvetković najavio je 16. marta da će Vlada za desetak dana usvojiti izmene Zakona o PDV kojima će ukinuti porez na hranu i opremu za bebe i ograničiti maržu na tu robu.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/...V-na-opremu-za-bebe-nikome-nece-doneti-korist

Osim što mi ovaj text deluje naručeno, samo bi da dodam da mene ovi naši ekonomski experti oduševljavaju, kaže nikome neće doneti koristi:ljut:. Kao više će se puniti budžet pa će Država moći više za izdvaja za decu. Ja kao glup, seljak čovek pitao bi gospodju, zar nije jednostavnije da ja deo novca zadržim u džepu (platim neku robu manje), nego da taj novac dam trgovcu, trgovac plati PDV Državi, pa da onda ta Država kroz neke svoje instrumente meni pomogne ...... mslm čisto nisam ekonomski expert, al meni ovo moje jednostavnije. Da bi se sprečilo extra profitiranje trgovaca, jednostavno na proizvode za koje bi se ukinuo PDV, ograničiti maržu i čiča miča gotova priča.
Takodje po meni nikakav problem nije da se razgraniči šta je osnovna, a šta luksuzna bebi oprema. Kada se nešto hoće, onda se i može!

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
demagogija cista..sad ne mogu da bace pogled u susedne zemlje i da se ugledaju na njih...cuj,da se -zamislimo-,da mi otkrivamo neku novu rupu na saksiji:devilish:,a ovamo im puna usta evrope i njihovih zakona..

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
ko je ova Milica Bisić

.......ako ona ne moze da odredi sta je bebi oprema neka da otkaz....i neka to urade ljudi koji znaju sta je bebi oprema....
Da li samo pamučne ili i pampers pelene? Da li sve flašice i kadice, ili samo neke? Da li samo one koje su neophodne ili i 'luksuzne'? I ako ne luksuzne, šta je luksuz u bebi opremi - rekla je Bisićeva.

.........pa sve.........pamucne pelene vreujem da se manje koriste od pampers pelene........ sve cucle i flasice...

.........evo mogu da zaposle mene ..... ja cu im resiti sve probleme....:D

Habibi

Član partije :P
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Baš tako Ema,i najveći debil bi do sad shvatio šta je bebi oprema...Ako neznaju odakle ,nek počnu od bebelaka,jedna kutija košta oko 1000 din a traje nedelju dana ima žena koje nemogu da doje,pa pelene (bilo koje),onda odelo za bebe je skuplje nego za odrasle...toliko toga ima...

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Ma bre znam ja da ima kolica i za 100 hiljadarki (video svojim očima) i to jeste pros**avanje .... ali pristojna bebebeća (ne kišobran) kolica teško da možeš kupiti ispod 300 evrića, i tu bi 18 % pdv-a bila značajna ušteda .... (uz ograničenje marže da se trgovci ne opuste :D)

Pampers, Aptamil (bolji od Bebelaka mnooooogo), odećica, dečiji kreveci i dušeci, bebi hrana sve je to neophodna bebi oprema.... a nek kompenziraju sa povećanjem PDV-a na kineske igračke slobodno :)

Habibi

Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Toni i ta kolica od trista eu su čist luksuz...ja sam za svoje dete platila 6 000 i evo sad se služi moja sestra s njima (ono malo plavooko čudo u ljubičastoj haljinici),dakle pristojna kolica koštaju tu do 10-15 000 din,sve preko toga je čist luksuz...
Dobro neznam koje veštačko mleko je najbolje ja sam moje dojila do 2 godine tako da mi to nije trebalo...al nebitno to je jako važan proizvod bez kog mnoga deca nemogu...
A za Kineze si potpuno u pravu ...

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Toni i ta kolica od trista eu su čist luksuz...ja sam za svoje dete platila 6 000 i evo sad se služi moja sestra s njima (ono malo plavooko čudo u ljubičastoj haljinici),dakle pristojna kolica koštaju tu do 10-15 000 din,sve preko toga je čist luksuz...
Dobro neznam koje veštačko mleko je najbolje ja sam moje dojila do 2 godine tako da mi to nije trebalo...al nebitno to je jako važan proizvod bez kog mnoga deca nemogu...
A za Kineze si potpuno u pravu ...
Će da ti objasnim na šta i koja sam kolica mislio :) sad moram da bežim ....

Habibi

Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Aj beži već jednom :p

Vrh Dno