• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Svetosavski Bal u Beču

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
U Beču je održan 16. Svetosavski bal, kojim se neguje tradicija srpskih balova u austrisjkoj prestonici duga gotovo dva veka.

bal-svetosavski-bal-bec.jpg


Zvucima Svetosavske himne, koju je otpevao operski pevač Nenad Marinković, uz pratnju pijanistkinje Jovane Misaljević, počeo je sinoć program ovogodišnjeg Svetosavskog bala u organizaciji Austrijsko-srpskog društva.
Tradicija slovenskih balova započeta je pre više od jednog i po veka, kada su u prestonici Austrije živeli mnogi znameniti Srbi tog vremena, a knez Miloš Obrenović (1780-1860) poželeo da ih jednom godišnje okupi na prigodnoj svečanosti.
Tim povodom je od čuvenog austrijskog kompozitora Johana štrausa Mlađeg naručio kompoziciju koja je, pod nazivom srpski kvadril , predstavljena 1846. godine na prvom Slovenskom balu u Beču.
Na narednom balu, održanom 1847, među gotovo 3.000 prisutnih bili su i Vuk Karadžić, Petar Petrović Njegoš i knez Miloš, a, kako navode hroničari, posebnu pažnju je privlačila Vukova kći Mina....

više na str:
http://www.pressonline.rs/info/drustvo/260146/-svetosavski-bal-u-becu.html
 
Vrh Dno