Svajcarski franak - da li drzava treba da reaguje?

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#1
Poslednjih dana svedocimo smo velikog rasta franka. Oni koji su uzeli kredit indeksiran sa svajcarcima, usrecili su se.
Mi smo 2006. podigli stambeni kredit. Nudili su nam svjcarca sa kamatom skoro duplo manjom, ali se dobro secam da je M. Dinkić upozoravao da je to veliki rizik. Kasnije je isto govorio i Jelašić.
Posle par godina, podigli smo i kredit za kupovinu auta, opet mi je banka velikodusno nudila daleko manju kamaru na svajcarce. Odbio sam.
Mnogi koji su oipak prihvatili kredite u "svajcarcima" sada su u teskoj situaciji. Da li im drzava treba pomoci? Pre svega, mislim da su sami odgovorni za tako nesto. T+Znam da će ovo zvučati nehumano, ali oni su rizikovali, banke su im velikodusno nudile jadac. Ne znam, mislim da nije u redu da poreski obveznici placaju tudje greske, a s druge strane, placamo i to debelo i "greske" politicara. Mislim da bi Narodna banka trebala da pomogne da se ti krediti prebace na Euro, da jednostavno posreduje u resavanju problema. Ali se bojim da nasa plavusa i nije bas zainteresovana.
 

Džudi72

Neobaveštena
Domorodac
#3
Slažem se sa Stemisom u vezi rizika. Danas je rizik uzeti i kreditnu karticu ukoliko nemaš redovna primanja, tj da su primanja određena datumom. Mogu samo da zamislim šta ovih dana preživljavaju oni koji su uzeli kredit u švajcarcima.
Najbolje rešenje bi bilo da se ti krediti pretvore u evro, najbezbolnija je opcija i mislim da bi to odgovaralo i ljudima koji su uzeli te kredite.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#5
Mislim da će dozvoliti samo onim klijentima za koje procene da kredit neće moći da isplaćuju. Ostale će cediti do kraja.
 

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Domorodac
#7
Direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u NBS Đorđe Jevtić, gostujući večeras u emisiji "Oko magazin" na RTS-u rekao je da je na današnjem sastanku sa bankama bilo reči o tri moguće opcije rešenja kredita u švajcarskim francima.

- Prva opcija je da se mesečna rata smanji za 20 odsto i to u sledeće tri godine, ali da se te razlike prebace na kraj otplatnog perioda u vidu dodatne otplatne godine - rekao je Jevtić.
- Drugo rešenje je, kako je naveo, refinansiranje, smanjenje rate, duži rok otplate, a treća opcija je konverzija u evre....

Jevtić je precizirao da ovoga puta NBS neće dati preporuke, već će biti reč o propisima za čije nepoštovanje od strane banaka bi bile predviđene sankcije.

Govoreći o riziku kojem su izloženi građani zaduženi u francima, ali i u evrima, viceguverner NBS Veselin Pješčić izjavio je večeras u istoj emisiji da rizikuje svako ko se zadužio u valuti u kojoj ne prima platu.

Blic Online
 

Jova

Suspendovan nalog
#9
- Prva opcija je da se mesečna rata smanji za 20 odsto i to u sledeće tri godine, ali da se te razlike prebace na kraj otplatnog perioda u vidu dodatne otplatne godine - rekao je Jevtić.
- Drugo rešenje je, kako je naveo, refinansiranje, smanjenje rate, duži rok otplate, a treća opcija je konverzija u evre....

Blic Online
Ne moze tu da se primeni ni jedna opcija jer bi morao da se promeni zakon o Bankarskom sistemu a nasoj vladi nije bas toliko stalo da se zamera stranim Bankama i njihovim Drzavama iz kojih dolaze.Dosta nas i ovako koce i uslovljavaju raznim stvarima pa nam jos i to nije potrebno.Kako je tako je i ostaje da se snalazi svako sam kako zna i ume sa svojim kreditom.

Austrija je isto morala da prihvati taj sistem da se mogu davati krediti u Svajcarskim Francima.Ali Austrija je bila pametna Drzava pa je odmah u startu to regulisala zakonom da takve Kredite ne moze da podize siromasno stanovnistvo kao i srednjeg materijalnog stanja samo mogu nenormalno bogate osobe.Neznam koji je bio Limit za te mnogo bogate osobe samo sada kada se ovo desilo oni nisu osetili nikakve posledice.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#10
Treća opcija (koju je @Taca navela) je jedino rešenje za te nesrećnike. Ali, kao što rekoh, sumnjam da će se banke smilovati...
 

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Domorodac
#11
Koliko vidimo do sada ništa se nije promenilo vezano za kredite u švajcarcima. Koliko sam shvatila, jedini način da se pomogne sebi (jer u se i u svoje kljuse) je da se prevremeno otplaćuju delovi kredita ili kredit u celosti (ko je u mogućnosti) jer se tako smanjuje mesečna rata i dolazi do jedine opcije da se taj kredit i vrati pre nego što otera zaduženika u bankrot.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#12
Uh, to i nije rešenje, jer je pravilo da se kod plaćanja kamate i glavnog duga, kredita (kamata i glavni dug) uvek prvo plaća kamata pa glavni dug, a kod kredita u početku daleko veći deo kamate, a manji deo glavnog duga.
Rešenje je po meni, da se sa bankom dogovori refinansiranje kredita u evro, ako je moguće. Ako nije moguće, onda lepo udruženi visite non stop ispred NBS.
 

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Domorodac
#13
Postoji mogućnost (kod dugoročnih kredita) da se isti prevremeno otplati delimično ili u celosti, ličnim sredstvima ili sredstvima banke u kojoj je uzet kredit, kao i sredstvima druge banke. Moguće je uzeti drugi kredit u povoljnijoj valuti i delimično ili u celosti isplatiti nepovoljni kredit u švajcarcima. Tu postoji i taksa koja je , mislim, 3% ali ipak je povoljnije nego otplaćivati rate koje pritom rastu. Teorijski. :)
 
Top